Ben jij ook schuldig?! De 7 communie/lentefeest hoofdzonden…

Mama & Kinderen By feb 24, 2018 22 Comments

Ik ben echt helemaal fan van initiatierituelen en tradities en dus superfan van communie’s en lentefeesten in welke vorm dan ook. Al sinds het einde van vorig schooljaar spookt dit feest door mijn hoofd en het is dan ook niet meer dan logisch dat het stilletjes aan spannend wordt… Nog twee maanden en dan is het zover. Of alles al in orde is? Absoluut niet…  Maar vandaag ga ik daar niet over uit wijden. Daar word ik te stressy van. Vandaag neem ik jullie mee door de helse wereld van de hemelse communie : DE 7 HOOFDZONDEN !

In Januari kreeg ik van Tadaaz.nl een e-mail met een feestplanner. Die moet ik dringend nog eens bij de hand nemen want anders zou het wel eens stilletjes uit de hand gaan kunnen lopen. Zelf ook nog veel te plannen? Ga dan zeker daar even die planner checken. Ik vind ‘m superhandig omdat hij ook een tijdframe geeft waarbinnen je kan werken!

Communie of lentefeest?

Dit jaar is het onze beurt. Wij hebben gekozen voor een communie, enerzijds omdat dat een voor de hand liggende keuze is in een Katholieke school, anderzijds omdat Lott daar zelf voor gekozen heeft.

Voor een klein meisje van acht heeft ze hier een hele allesomvattende visie over, wat me verbaasde tijdens ons gesprek. “Ik wil het allerliefst mijn communie doen omdat ik dan kan beloven dat ik voor alle mensen in de hele wereld goed zal zijn.” Zo, diepzinnig voor zo’n ukkie. Goed. Communie dus.

Een katholieke invalshoek?

Enerzijds is kiezen voor de communie een geloofsverklaring maar anderzijds ga ik tijdens het organiseren van het feest in tegen alle 7 hoofdzonden. Begrijpen wie begrijpen kan, en volgens mij ben ik zeker niet de enige moeder die zich hier schuldig aan maakt.

Hoofdzonde 1 : Superbia (hoogmoed – ijdelheid)

Ja, lekker voor de hand liggend is deze! Ik wil dat mijn meisje een prachtig nieuw schitterend wit kleed heeft en dat hebben we overigens gevonden, met matchende sokjes! Nu die schoenen en die handtas nog…

Zelf begin ik als een gek bij Weight Watchers om me toch een beetje te kunnen kleden zoals ik zou willen.

Ik wil een knalfeest, met het liefst alles erop en eraan. Eerlijker nog, ik wil dat mijn feest beter is dan eender welk… De leukste versiering, de tofste locatie, genoeg parking voor iedereen, lekker eten, veel drinken, animatie voor de gasten,… Hoogmoed en ijdelheid dus..

Hoofdzonde 2 : Avaritia (hebzucht – gierigheid)

Een feest organiseren is keuzes maken, knopen doorhakken maar eigenlijk wil ik het gewoon ALLEMAAL! Jammer genoeg heb ik niet zo’n lekker inkomen dat ik in het wilde weg kan leggen shoppen en voor álles te kiezen.

Dat maakt van mij dan weer een lekker gierige vrek. Snollen, zoeken, surfen, mailen, onderhandelen… álles voor een zo klein mogelijk prijsje. Al moet ik zeggen dat dat niet zo lekker lukt. Het vooropgestelde budget is ondertussen bijna verdubbeld

Hoofdzonde 3 : Luxuria (onkuisheid – lust – wellust)

Welja, om deze te linken aan het feest werd wat moeilijk maar al gauw wist ik waar het op sloeg! De gastenlijst! Wie nodig je uit? Wie niet? Waar trek je de grens? Mijn gastenlijst heeft zichzelf ondertussen al voortgeplant naar een mooie 150 personen. Als dat niet lekker onkuis is..

Hoofdzonde 4 : Invidia (nijd – jaloezie – afgunst)

Ik ben al naar veel communiefeesten geweest… Vaak met echte culinaire weelde maar zoals ik al zei, een inkomen om niet mee te stoeien en een gastenlijst van 150 mensen maakt het totaal onmogelijk om voor iedereen een 5-gangen menu met aangepaste wijnen te serveren, of om naar de duurste winkels te trekken om het hele gezin in een merkoutfitje te stoppen.

En dat… ooooh dat maakt me soms zo afgunstig & jaloers.

Hoofdzonde 5 : Gula (onmatigheid – gulzigheid – vraatzucht)

Deze zal waarschijnlijk maar eerst op het feest zelf zijn hoogtepunt kennen. De cava en bieren zullen rijkelijk vloeien en aan hapjes, eten en desserts zal er geen tekort zijn. Geloof me, er zullen geen lege buiken naar huis gaan en er zullen chauffeurs nodig zijn om de zwaarste gevallen naar huis te voeren!

Hoofdzonde 6 : Ira (woede – toorn – wraak)

Deze is eerder en minder mate terug te vinden. Laten we deze vertalen naar frustratie, discussie,…

Ik maak al deze keuzes natuurlijk niet alleen en godzijdank staat mijn vriend aan mijn zijde om dit met me te doen. Zoals ik zei wil ik het liefst alles van alles met alles! En dan is hij daar om mij een beetje af te remmen, en dat levert soms lekker pittige discussies en gesprekken op. En terecht

Hoofdzonde 7 : Acedia (gemakzucht – traagheid – luiheid)

Het zou mooi zijn als dat feest zichzelf in elkaar zou steken! Maar wat gemakzucht betreft hebben we ook wel eenvoudige keuzes gemaakt. Traiteurst die leveren bijvoorbeeld. Maar langs de andere kant kocht ik wel een hoop versiering die ik zelf nog in elkaar moet zitten knutselen. Waar ik trouwens stiekem een beetje tegen op kijk. Maar goed, alles voor mijn meisje. en wie weet kan ik er nog wel een fijne DIY voor jullie van maken!

Wat de toekomst betreft ga ik jullie nog verrassen met mijn bedankingen, een versiertopic want dat liep/loopt ook nog niet van een leien dakje en misschien ook wel met DIY voorbij jouw volgende feestje!

Maak jij je ook (stiekem?) schuldig aan de 7 hoofdzonden bij de voorbereidingen voor je feest?

Author

22 Comments

 1. Rachelle schreef:

  Wat leuk om op deze manier de voorbereiding te lezen! Ik ben helemaal niet thuis in deze feesten en vieringen maar ben wel een stukje wijzer nu, dankjewel! 🙂

 2. Layla schreef:

  Ik heb zelf op mijn basisschool zedenleer gevolgd, dus van comunnie kwam er eigenlijk niets. Een lentefeest heb ik zelf niet gedaan, want ik wou het eigenlijk gewoon niet. Maar de redenen voor communie van je dochter zijn heel mooi :))

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Ik denk eigenlijk nooit zo over deze zonden na. Ik vind zonde ook meteen zo’n zwaar woord.

  1. Inge schreef:

   Helemaal mee eens hoor,
   Maar ik vond het toch wel een leuke invalshoek hoe iedereen dan een Katholiek feest wil geven en lekker tegen al die dingen in gaat zonder erbij stil te staan. Voor mij is het gewoon lekker feesten, met “zonden” en al 😉

 4. Els schreef:

  Leuk geschreven
  echt waar
  ik hou wel van die invalshoek
  fijne humor! 😉

 5. Fleur schreef:

  Leuke blog! Ik organiseer geen communitie feestje, maar mijn eigen verjaardag, dus herken het zeker

 6. Eva schreef:

  Leuk geschreven 🙂

  Liefs, Eva
  http://www.dark-rebel.com

 7. Felice Veenman schreef:

  grappig! ik ken de 7 hoofdzonden uit mijn opleiding tot CKV docent en van de Ola ijsjes. Deze toepassing vind ik erg leuk verzonnen

 8. Tiffany schreef:

  Heel leuk om te lezen!

 9. Marieke schreef:

  Leuk geschreven ;-). Ik moet bij dit soort feesten altijd denken aan die ‘Gypsy’ programma’s. Die kinderen worden daar in flinke jurken gehesen en hebben een megagroot feest. Zou dat best eens mee willen maken 😉

 10. Debbythechocoholic schreef:

  Haha zo zie je maar dat we allemaal wel zondigen, ook al gaat het om een katholiek feest (communie). Eten vind ik één van de leukste dingen aan zo een feesten.

 11. Judith schreef:

  Ik ben na de doop terug verhuisd naar Nederland en er hier niks meer mee gedaan, best jammer want lijkt me prachtig zo een eerste communie

 12. Marieke schreef:

  Wat heerlijk geschreven! Zelf ben ik niet katholiek, maar het lijkt me best interessant om eens een communie mee te maken!

 13. marjolein schreef:

  Super leuk geschreven en met plezier gelezen, herkenbaar geen commune bij ons maar de zondes bij het organiseren van een feestje zijn herkenbaar

 14. Jamey schreef:

  Ik denk dat ik me nog wel aan meer zondes schuldig maak. Leuk geschreven verder!

 15. Krystle/Batboy schreef:

  Leuk geschreven! Ben ook altijd erg druk met het voorbereiden van feestjes, leuk en druk haha

 16. Marleen Hartog - De introverte schrijfster schreef:

  Wat een mooie visie van je dochter!
  Ik ben weinig tot niet bekend met communies en dergelijke. Hoewel ik ook geen feestganger ben, weet ik daar wel meer vanaf. 😉 Ik krijg – bij wijze van, hoor! – al stress bij het lezen van je blog over het werk wat erbij komt kijken, de hoeveelheid mensen en misschien toch ook de verwachtingen die je ervan hebt. Ik ben zelf meer van de kleine, spontane feestjes. Ik wens jullie een topfeest toe: dat het zo mag zijn zoals jullie wensen en hoe het bij jullie past! Succes nog met de voorbereidingen.
  Ps. Ik vind je invalshoek voor deze blog geniaal bedacht. Creatief!

 17. MamaPlaneet schreef:

  Ik weet hier vrij weinig tot niets van dus ik vind het erg interessant om te lezen hoe jij aan de voorbereiding werkt en waar je tegenaan loopt en zo.

 18. mckleuver schreef:

  Leuk om iets meer te lezen over de communie. Ik kon mij er geen beeld van vormen. Intrigerend.

 19. Lisa | Dutchbloggeronthemove schreef:

  Erg leuk geschreven, zeker ook duidelijk voor iemand die er totaal niets over weet.

 20. Miryam schreef:

  Ik ben niet bekend met communie feestjes, maar herken de zonden wel bij de planning v andere feestjes ?

 21. Susan schreef:

  Ik denk hierbij altijd aan My Big Fat Gypsy Wedding! Leuk verzonnen zo. En deze is guilty!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.