Mama & Kinderen

Ben jij ook schuldig?! De 7 communie/lentefeest hoofdzonden…

Ik ben echt helemaal fan van initiatierituelen en tradities en dus superfan van communie’s en lentefeesten in welke vorm dan ook. Al sinds het einde van vorig schooljaar spookt dit feest door mijn hoofd en het is dan ook niet meer dan logisch dat het stilletjes aan spannend wordt… Nog twee maanden en dan is het zover. Of alles al in orde is? Absoluut niet…  Maar vandaag ga ik daar niet over uit wijden. Daar word ik te stressy van. Vandaag neem ik jullie mee door de helse wereld van de hemelse communie : DE 7 HOOFDZONDEN !

In Januari kreeg ik van Tadaaz.nl een e-mail met een feestplanner. Die moet ik dringend nog eens bij de hand nemen want anders zou het wel eens stilletjes uit de hand gaan kunnen lopen. Zelf ook nog veel te plannen? Ga dan zeker daar even die planner checken. Ik vind ‘m superhandig omdat hij ook een tijdframe geeft waarbinnen je kan werken!

Communie of lentefeest?

Dit jaar is het onze beurt. Wij hebben gekozen voor een communie, enerzijds omdat dat een voor de hand liggende keuze is in een Katholieke school, anderzijds omdat Lott daar zelf voor gekozen heeft.

Voor een klein meisje van acht heeft ze hier een hele allesomvattende visie over, wat me verbaasde tijdens ons gesprek. “Ik wil het allerliefst mijn communie doen omdat ik dan kan beloven dat ik voor alle mensen in de hele wereld goed zal zijn.” Zo, diepzinnig voor zo’n ukkie. Goed. Communie dus.

Een katholieke invalshoek?

Enerzijds is kiezen voor de communie een geloofsverklaring maar anderzijds ga ik tijdens het organiseren van het feest in tegen alle 7 hoofdzonden. Begrijpen wie begrijpen kan, en volgens mij ben ik zeker niet de enige moeder die zich hier schuldig aan maakt.

Hoofdzonde 1 : Superbia (hoogmoed – ijdelheid)

Ja, lekker voor de hand liggend is deze! Ik wil dat mijn meisje een prachtig nieuw schitterend wit kleed heeft en dat hebben we overigens gevonden, met matchende sokjes! Nu die schoenen en die handtas nog…

Zelf begin ik als een gek bij Weight Watchers om me toch een beetje te kunnen kleden zoals ik zou willen.

Ik wil een knalfeest, met het liefst alles erop en eraan. Eerlijker nog, ik wil dat mijn feest beter is dan eender welk… De leukste versiering, de tofste locatie, genoeg parking voor iedereen, lekker eten, veel drinken, animatie voor de gasten,… Hoogmoed en ijdelheid dus..

Hoofdzonde 2 : Avaritia (hebzucht – gierigheid)

Een feest organiseren is keuzes maken, knopen doorhakken maar eigenlijk wil ik het gewoon ALLEMAAL! Jammer genoeg heb ik niet zo’n lekker inkomen dat ik in het wilde weg kan leggen shoppen en voor álles te kiezen.

Dat maakt van mij dan weer een lekker gierige vrek. Snollen, zoeken, surfen, mailen, onderhandelen… álles voor een zo klein mogelijk prijsje. Al moet ik zeggen dat dat niet zo lekker lukt. Het vooropgestelde budget is ondertussen bijna verdubbeld

Hoofdzonde 3 : Luxuria (onkuisheid – lust – wellust)

Welja, om deze te linken aan het feest werd wat moeilijk maar al gauw wist ik waar het op sloeg! De gastenlijst! Wie nodig je uit? Wie niet? Waar trek je de grens? Mijn gastenlijst heeft zichzelf ondertussen al voortgeplant naar een mooie 150 personen. Als dat niet lekker onkuis is..

Hoofdzonde 4 : Invidia (nijd – jaloezie – afgunst)

Ik ben al naar veel communiefeesten geweest… Vaak met echte culinaire weelde maar zoals ik al zei, een inkomen om niet mee te stoeien en een gastenlijst van 150 mensen maakt het totaal onmogelijk om voor iedereen een 5-gangen menu met aangepaste wijnen te serveren, of om naar de duurste winkels te trekken om het hele gezin in een merkoutfitje te stoppen.

En dat… ooooh dat maakt me soms zo afgunstig & jaloers.

Hoofdzonde 5 : Gula (onmatigheid – gulzigheid – vraatzucht)

Deze zal waarschijnlijk maar eerst op het feest zelf zijn hoogtepunt kennen. De cava en bieren zullen rijkelijk vloeien en aan hapjes, eten en desserts zal er geen tekort zijn. Geloof me, er zullen geen lege buiken naar huis gaan en er zullen chauffeurs nodig zijn om de zwaarste gevallen naar huis te voeren!

Hoofdzonde 6 : Ira (woede – toorn – wraak)

Deze is eerder en minder mate terug te vinden. Laten we deze vertalen naar frustratie, discussie,…

Ik maak al deze keuzes natuurlijk niet alleen en godzijdank staat mijn vriend aan mijn zijde om dit met me te doen. Zoals ik zei wil ik het liefst alles van alles met alles! En dan is hij daar om mij een beetje af te remmen, en dat levert soms lekker pittige discussies en gesprekken op. En terecht

Hoofdzonde 7 : Acedia (gemakzucht – traagheid – luiheid)

Het zou mooi zijn als dat feest zichzelf in elkaar zou steken! Maar wat gemakzucht betreft hebben we ook wel eenvoudige keuzes gemaakt. Traiteurst die leveren bijvoorbeeld. Maar langs de andere kant kocht ik wel een hoop versiering die ik zelf nog in elkaar moet zitten knutselen. Waar ik trouwens stiekem een beetje tegen op kijk. Maar goed, alles voor mijn meisje. en wie weet kan ik er nog wel een fijne DIY voor jullie van maken!

Wat de toekomst betreft ga ik jullie nog verrassen met mijn bedankingen, een versiertopic want dat liep/loopt ook nog niet van een leien dakje en misschien ook wel met DIY voorbij jouw volgende feestje!

Maak jij je ook (stiekem?) schuldig aan de 7 hoofdzonden bij de voorbereidingen voor je feest?

24 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: