Onmisbare DIY voor de leukste uitnodigingen!

Mama & Kinderen By mrt 30, 2018 No Comments

Geen bestelsite, geen voorkauwde standaard-frames die iedereen tegenkomt op het internet maar je eigen willetje doordrijven en tegelijk de goedkoopste mogelijkheid kiezen? Het kàn en ik vertel je hoe je de leukste uitnodigingen maakt!

Het is jullie waarschijnlijk niet ontgaan dat Lott haar communie en haar groot feest langzaamaan dichterbij komen geslopen. Ik zal jullie waarschijnlijk niet moeten vertellen dat zo’n feest handen vol geld kost en dat  wij, ouders, best creatief omspringen met de mogelijkheden die we hebben. Aangezien jullie mijn liefste lezers zijn geef ik jullie graag dé ultieme tip voor àl jullie uitnodigingen. En nee, het is geen bestel-site. Gewoon echt lekker zelf! Ik denk dat er misschien wel eens wereld voor jullie zou kunnen opengaan. Kijk even mee.

De uitnodigingen die je echt wilt opsturen

Wanneer je zelf aan de slag gaat, wil je natuurlijk dat het mooi oogt, de juiste informatie bevat en er niet afdruipt dat je het helemaal zelf hebt gedaan omdat het zo klungelig in elkaar zit, right? Ga daarom niet te overhaast aan de slag. Ik ga voor jullie een kort, eenvoudig stappenplan uitwerken zodat je je daar alvast geen zorgen over moet maken! Bij de stappenplan zal ik ook stilletjes onthullen wat ik gekozen heb voor de uitnodigingen van Lott.

Dit klinkt misschien echt onwaarschijnlijk belachelijk. Iedereen weet toch hoe je een uitnodiging maakt? Maar als je echt het resultaat wil dat je voor ogen hebt. Is een stappenplan echt niet overdreven! Ik wou dat ik deze tips zelf gelezen had. Dat had me veel frustraties bespaart!

Lees hier hoe we de versiering van de zaal aanpakten en of dit een even groot succes was (not…)

Stap 1 : Eerst denken, dan doen

Een tip die ik zelf heel goed had kunnen gebruiken is : “Eerst denken, dan doen.”  Uitnodigingen maken lijkt een peulenschilletje maar als je eraan begint zonder er eerst over na te denken wordt het of een kliederboel, een kakafonie, zoals ze wel eens zeggen, of je hebt ongetwijfeld iets over het hoofd gezien.

Er zijn enkele dingen die je best voor ogen hebt voor je op het wereldwijde web afstormt :

Een thema

Dat kan gaan van eenhoorns tot ridders, een snoepfestijn of gewoon simpel werken rond een bepaalde kleur. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar het is fijn om te weten wat je wil bereiken. Bij het bedenken van een thema duiken er vast al beelden op in je hoofd van hét kaartje dat jij wil versturen. Ons thema doorheen de hele uitnodiging is rood en rond geworden. Je zal zo zien wat bedoel!

De vorm van je kaart

Hoe gaat ze open? Zoals een traditionele kaart? Of wil je ze plooien als een luik? Of kies je een kaart met enkel een voor en achterkant? De mogelijkheden zijn eindeloos! Ik heb hier rekening gehouden met de prijs van de prints : Ik koos voor een kaartformaat waarvan er telkens 2 op 1 A4-pagina paste en zo bespaarde ik op onnodig papier en dus ook onnodige kosten! Maar ik liet ze wel langs alle kanten bedrukke voor een extra vrolijk resultaat! Koste niets extra, want een A4-print, blijft een A4-print ongeacht hoeveel je erop zet!

Ook handig om het formaat van een envelop in je achterhoofd te houden! Je wil natuurlijk geen extra kost aan grotere of speciale enveloppen omdat je hier niet aan hebt gedacht. Je kan daar natuurlijk wel voor kiezen als je dat zelf leuk vindt!

Foto-uitnodigingen of liever gewoon een tekening?

Ik heb gekozen voor een foto-uitnodiging. We hebben prachtige communiefoto’s genomen en het zou zonde zijn om deze niet met de familie te delen!

Welke info

moet er op je kaart komen? Uiteraard breng je de mensen op de hoogte van plaats, datum en het uur waarop ze verwacht worden, dat zal ik niet moeten vertellen. Maar misschien is er nog wel leuke info om te delen zoals vb. een verlanglijstje. Ik heb dat op de achterkant van het kaartje laten drukken.

Prints

Is er een copy-center of een drukker bij jou in de buurt waar je aan een interessante prijs kan laten printen? Ik ben onze copy-shop binnen gewandeld met mijn idee, ze nam haar rekentoestel en voor de prijs van 0,90 cent per kaart kon zij mijn ontwerpjes uitprinten. Ik daag je uit om een gepersonaliseerde fotokaart te zoeken, aan vier zijden geprint voor die prijs. Het gaat je niet lukken.

Stap 2 : Aan de slag met je uitnodigingen

Keuze van de website/software

Nu je een beeld hebt van je uitnodigingen kan je aan de slag. Deze blog gaat je echt waanzinnig veel tijd besparen in surfen op het web. Ik ben ettelijke keren opnieuw moeten beginnen omwille van misleidende sites en software die je beloven dat je gratis een kaart kan ontwerpen naar eigen believen en kan printen als je dat wenst. Wanneer je eindelijk zover bent kom je tot de conclusie dat je ze wel bij hen moet bestellen, je het concept niet kunt opslaan op fotokwaliteit, of het eigenlijk gewoon een baggersite is waar je echt absoluut niet kan doen wat je wil tenzij je niet zoveel eisend bent.  Ik ga jullie alvast die totale tijdsverspilling besparen. Als je een leuk kaartje wil, kies dan voor Canva.  Je kan er helemaal gratis allerlei dingen ontwerpen met foto’s van jezelf, rechtenvrije foto’s, en tekeningen. Daarnaast vind je er ook allerlei stickers, vormen kaders en lettertypes waar ik zelfs nog nooit van gehoord had!

Een extra voordeel vind ik : nergens wordt het logo van canva of iets dat ernaar verwijst geprint. Niemand zal dus weten dat je deze magische website hebt gebruikt en versteld staan van je DIY-kunsten! 🙂

Wanneer je tevreden bent, kan je je kaartje opslaan als PDF (TO PRINT), kies zeker deze optie. Dan behoudt het bestand de (foto)kwaliteit van de foto of tekening die je koos.

Stap 3 : Printen

Wanneer je een goede hoeveelheid laat drukken bij een copy-shop willen ze misschien wel gratis een proefdrukje voor je doen zodat de uitnodigingen een keertje in handen hebt. De mijne heeft dat alleszins gratis en voor niets gedaan, ik nam de proefdruk mee naar huis en heb dan toch nog enkele aanpassingen aangebracht.  vb. de rode bolletjes die je ziet om zo het rood van de kever op de voorkant door te trekken door de hele kaart. Nadien ging ik weer lekker met mijn USB-stick weer naar de winkel en voor je het wist kon ik mijn prachtig pakketje uitnodigingen meenemen.

Voorkant                                                                           binnenkant links + tekst en info aan rechterkant

 

 

 

 

 

 

achterkant

Zie zo, hopelijk heb ik jullie hiermee aardig op weg geholpen. Ook als je niet echt op zoek bent naar uitnodigingen maar wel veel met foto’s en social media bezig bent, kan ik alleen maar roepen dat je gauw even moet gaan kijken op deze site. Ik gebruik hem al enkele jaren, en kan niet begrijpen dat ik niet meteen aan deze optie had gedacht! Ik word trouwens niet gesponsord maar ben gewoon zo betoverd door het idee dat ik uitnodigingen heb die ik mooi vind, die Lott heel mooi vindt, en die mijn gasten ook mooi vinden en dat het zelfs helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn!

Ook zin gekregen om wat te gaan spelen met de leuke gadgets op canva?

 

 

 

Author

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.