gaslekken

Neem nooit een risico bij gaslekken

Huis & Tuin By mrt 03, 2021 1 Comment

Gas bestaat voornamelijk uit methaan. Van nature is aardgas een reukloos gas. Door het gasbedrijf wordt tetrahydrothiofeen, een zwavelhoudende verbinding toegevoegd. Het is een lastig definieerbare geur die iedereen ervaart als gaslucht. In dit artikel lees je meer over gas en gaslekken

Hoge concentratie is gevaarlijk

Aardgas heeft een ander gewicht dan lucht en hierdoor stijgt aardgas. Pas bij een bepaalde verhouding is gas ontvlambaar. Dit is het geval als de concentratie 5 tot 15 procent bedraagt. Aardgas is niet giftig bij een mengsel van lucht en gas. Koolmonoxide ontstaat alleen indien aardgas onvolledig verbrand.

CO is dodelijk

Koolmonoxide (CO) ontstaat door een onjuiste verbranding. Dit kan door een slecht afgestelde brander of een niet goed werkende schoorsteen. In tegenstelling tot aardgas is CO reukloos. Het is echter een zeer gevaarlijk gas met fatale gevolgen bij inademing. Het zorgt voor een vermindering van zuurstof door het bloed.

Gaskeurmerk voor Cv-ketels

Gastoestellen dienen altijd een keurmerk te hebben. Voor gasketels en gasboilers is Gaskeur een belangrijk keurmerk. Niet alleen de veiligheid wordt beoordeeld, maar ook de efficiency en de duurzaamheid. De meeste Cv-ketels zijn hoogrendementsketels en hebben een eigen kwaliteitskeuring. Een ketel mag niet naar gas ruiken. Als een cv ketel ruikt naar gas kan dat betekenen dat er een gaslek is of dat er iets mis is met de verbranding of afvoergassen. Een ander euvel is dikwijls de aansluiting op de afvoer wat kan zorgen voor een vieze geur.

Goed en regelmatig onderhoud

Bij een slecht onderhouden Cv-ketel is het risico van onvolledige verbranding veel groter dan wanneer de ketel wel regelmatig wordt onderhouden. Het is dan ook belangrijk dat een installatie tweemaal per jaar wordt gecontroleerd door een installatiedeskundige. Een goed onderhouden ketel zorgt voor een zuinige verwarming en een verantwoorde uitstoot.

Neem nooit risico’s bij gaslekken. Ga niet met zeepsop aan de slag, maar sluit de hoofdkraan af en ventileer de woning. Naast de Cv-ketel zijn het gasfornuis, geiser en gaskachel apparaten die mogelijk een bron vormen voor de gaslekkage. Een kleine scheur in een leiding kan al de reden zijn van ontsnappend gas.

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

1 Comment

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.