mijn mama zei altijd

“Mijn mama zei vroeger altijd…” Wijsheden van moeder op kind

Mama & Kinderen By apr 17, 2019 No Comments

We willen onze kinderen zoveel leren en we vinden duizend-en-één dingen belangrijk. Maar wat nemen die dreumesen nou mee uit hun kindertijd?  En wat heb jij zelf meegenomen uit je eigen kindertijd? Dat kom je te weten als je even stilstaat bij “Mijn mama zei altijd…”

Sociaal kapitaal

Er bestaat zoiets als sociaal kapitaal. Eigenlijk is het niet meer dan een duur woord voor zinnen zoals “Mijn mama zei vroeger altijd…” Het is datgene dat over generaties heen wordt overgedragen van ouder op kind. Het zijn tradities, zegswijzen, bijgeloof, en nog zo veel meer! Vandaag denk ik samen met jullie even mee na over mijn sociaal kapitaal, Lott’s sociaal kapitaal en wie weet ook dat van jullie!

Facebook

Op Facebook botste ik op een stelling die me eigenlijk erg vrolijk maakte. In een groep konden mensen deze zin vervolledigen : “Mijn mama zei vroeger altijd…”. De dingen die daar uit naar voren komen zijn echt geweldig. Ik ga er een paar voor jullie op sommen, maar het zijn niet de mijne :

  • zet je stoel op vier poten
  • ’s Avonds grote man, ’s morgens kleine Jan
  • Van spelen komt kwelen
  • Wie zijn gat verbrandt, moet op de blaren zitten
  • Waar heb je het laatst gelegd? Dan moet het daar nog liggen

Dit zijn ongetwijfeld hele herkenbare one-liners van moeders. En die Facebookpost zette mij dan ook meteen aan het denken. Wat heb ik mee van mijn mama? En wat zou Lott later posten?

Mijn mama zei altijd…

Mijn mama zei altijd : ‘Wie bang is, krijgt ook slaag.”  Wat eigenlijk net zoveel wil zeggen als : het heeft weinig zin om je op voorhand zoveel zorgen te maken? Er zal komen wat komen zal. En vandaag, met mijn 28, bijna 29 lentes oud is dat ook hetgeen wat ik bij mezelf denk als ik zenuwachtig ben of me al weer eens een keer op voorhand zorgen maak.

Mijn mama zei altijd : “Als je je best hebt gedaan, kan je jezelf niets verwijten.” Ook deze probeer ik met me mee te nemen. Ik probeer steeds voluit voor mijn doelen te gaan, en denk dan vaak bij mezelf : “Ik heb mijn best gedaan, er valt mij niets te verwijten.”

Het moet gezegd : die moeders, ze geven dingen mee die je je leven lang meedraagt.

Lott’s moeder zegt altijd…

Wat zou ik nu willen dat Lott met zich mee draagt? Er zijn denk ik twee fundamentele dingen die ik haar al haar hele leven meegeef. Ik denk trouwens ook dat zij op dit moment deze twee dingen misschien wel naar voren zou brengen als ik er echt achter zou vragen.

Lott’s mama zegt altijd : “Er is altijd plaats voor een tweede kans.” en “Zolang je je best doet, is het voor mij altijd goed.”

Opvallend hoe mijn moeders wijsheden over je best doen hier duidelijk in terugkomen.

Waarom deze post?

Dat is eigenlijk heel simpel. Ik vind het gewoon echt heel erg fijn om een keertje te weten te komen wat jullie wijsheden van moeder of grootmoeder zijn en de welke je zeker wil mee geven aan je eigen kinderen.

Het was voor mij alleszins al een fijn gedachten reisje om weer terug te gaan naar de tijd van toen!

Wat heb jij meegenomen uit je kindertijd en wat wil jij doorgeven aan jouw kinderen?

 

Author

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.