leren lezen

Letters leren, schrijven, rekenen en leren lezen in groep 1.

Mama & Kinderen By mei 29, 2018 No Comments

In de tijd dat ik naar de basisschool ging leerde ik in groep 3 lezen. In groep 3 begonnen we met letters aan elkaar plakken om er vervolgens woordjes van te maken. Vervolgens leerden we lezen uit de boekjes die begonnen bij Avi 1. Merel en Bram zitten in groep 1 en ik verbaas me soms wat ze al leren en moeten kunnen. Ze leren lezen is iets waar ze al mee beginnen.

Kleuterklas

Groep 1 is een kleuterklas. Kleuters spelen nog veel maar leren ook al veel. Daar verbaasde ik me in het begin best over. Tellen deden ze al erg goed, maar ze maken er hier in huis ook graag een spelletje van wie het meest kan doortellen. En ja dat zijn hoge getallen. Ook leren ze al letters en doet Merel met groep 2 al mee in het leren lezen van woordjes. Ook kan ze bepaalde woordjes schrijven zoals; Roos, Vis, Maan en nog een aantal woordjes. Ook schrijft ze zonder moeite haar naam. Leren lezen is iets wat ze ook graag doet. Niet dat ze daar op school ontzettend druk mee zijn, maar thuis leest ze al aardig weg in de boekjes met Avi 1. Vind ik toch knap!

[bol_product_links block_id=”bol_5b0d22ed47483_selected-products” products=”9200000049270984″ name=”avi 1″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Cito toetsen

Tegenwoordig worden er in groep 1 al Cito toetsen afgenomen. No kidding! Echt waar! De eerste Cito toets die ik maakte was in groep 7 en we kregen er nog 1 in groep 8. Mijn kinderen hebben al Cito toetsen gedaan en Merel is er op het moment weer mee bezig. De toetsen gaan op 2 onderdelen. Rekenen en taal. Denk nu niet dat ze hele moeilijke sommen moeten maken en hele verhalen moeten lezen. Nee, dat is niet het geval. Maar er wordt op een kinderlijke wijze al veel getest. Merel vindt het veel te makkelijk volgens haar.

Kind zijn

Af en toe denk ik wel een; jeetje wat moeten ze al veel leren. In mijn beleving speelde ik in groep 1 en 2 bijna alleen maar. Natuurlijk moesten we ook werkjes maken, knutselen en bijvoorbeeld puzzelen maar met letters en cijfers waren wij toch echt niet bezig. Of mijn geheugen heeft mij ontzettend in de steek gelaten. Ik heb soms het gevoel dat wij meer kind konden zijn en minder hoefden en moesten op school. Begrijp mij niet verkeerd, ze hebben het ontzettend naar hun zin en zijn beide erg leergierig. Merel maakt zelfs al kleine rekensommetjes. Maar soms denk ik gewoon; jeetje wat is er veel veranderd.

Is de lesstof zo veranderd of ligt dat aan mij?

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.