Darmkrampjes bij baby's
Zwangerschap & Baby

Darmkrampjes bij baby’s. Alles wat je weten moet!

Waarschijnlijk heb je er weleens van gehoord, darmkrampjes bij baby’s. Wanneer je baby darmkrampjes heeft is dat erg vervelend voor je kleintje. Ook voor jou als ouders is het geen pretje. Maar wat zijn darmkrampjes precies? Hoe herken je het en wat kan je er nou aan doen? In dit blog gaan we daar op in!

Darmpkrampjes bij baby's

Wat zijn darmkrampjes?

Darmkrampjes ontstaan doordat een baby tijdens het voeden lucht binnen krijgt. De lucht kan in de buik en darmen van jouw baby gaan zitten waardoor jouw kleintje krampjes krijgt. Als het ware zijn het kleine gas en lucht belletjes die in de darmen van je baby vast gaan zitten en kramp veroorzaken. Wanneer een baby de vastzittende lucht niet kwijt kan krijgt het krampjes en dit kan erg pijnlijk zijn.

Wat is de oorzaak van darmkrampjes bij baby’s?

Darmkrampjes kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak komt het doordat een baby te veel lucht in het buikje en darmen heeft. Dat komt door te snel of gulzig drinken, maar kan ook komen door veel huilen. Wanneer een baby veel huilt krijgt het namelijk meer lucht binnen dan nodig is.

Darmkrampjes bij baby’s kunnen ook ontstaan doordat de darmen van je baby nog niet in zijn totaal ontwikkelt zijn. Dat is totaal niet vreemd en komt ook vaker voor dan je zult denken. De darmen van je baby zijn namelijk nog niet gewend aan het werk dat ze moeten uitvoeren, namelijk voedsel verteren. Wanneer de darmen van jouw baby nog niet volledig ontwikkelt zijn lukt het niet om de overtollige lucht kwijt te raken.

Ook kan voedsel kan een oorzaak zijn van darmkrampjes. Het kan komen door te weinig of juist teveel voeding. Een overgevoeligheid van de voedingstoffen in flesvoeding of borstvoeding of door een koemelk allergie.

 Wat zijn de symptomen van darmkrampen?

Gelukkig is het hebben van darmkrampjes bij baby’s geen medisch gevaar. Een hele opluchting. Twijfel je of je baby darmkrampjes heeft kijk dan goed naar de symptomen die je baby afgeeft. Hieronder hebben we een lijstje met symptomen voor je klaargezet die baby’s met darmkrampjes kunnen hebben. Dit betekent niet dat jouw baby alle symptomen heeft.

 • Erg hard en doordringend huilen, daarbij ontroostbaar zijn en dat meerdere keren per dag hebben.
 • Vaak een korte tijd na de voeding en geen andere reden kunnen hebben voor het huilen.
 • Het strekken van het hele lichaam of het juist optrekken van de beentjes tot aan het borstje.
 • Extreem veel windjes laten.
 • De handjes helemaal tot een vuistje samenballen.
 • Een erg rood gezichtje hebben tijdens het huilen.

 

Wat kan je doen tegen darmkrampjes bij baby’s?

Het kan zijn dat je borstvoeding geeft en je kindje overgevoelig is voor de stoffen uit de voeding. Je kunt hier achter komen door bij te houden wat je eet. Stoffen waar je op zou kunnen letten zijn:

 • koolzuurhoudende dranken
 • knoflook
 • ui
 • koffie
 • chocolade
 • schaaldieren
 • scherpe kruiden.

Ook is het belangrijk om niet te roken en geen alcohol te drinken als je borstvoeding geeft.
Bij flesvoeding is het vooral belangrijk om het drink tempo in de gaten te houden. Het is belangrijk dat je kleintje ongeveer 15 a 20 minuutjes over de fles doet. Wanneer je baby sneller drinkt kan dit voor krampjes zorgen. Ook kan het goed zijn om je kindje tussendoor en na afloop te laten boeren. Dan gaat er dus al wat lucht naar buiten. De speen van de fles moet altijd vol zijn. Zo krijgt je kindje zo min mogelijk lucht naar binnen. Wij hadden altijd de flessen van Difrax met de S-vorm. Deze flessen zorgen ervoor dat er geen lucht in de speen komt. Ook de flessen van dr. Brown werken erg goed. Zorg er in ieder geval voor dat de fles ‘anti-collic’ is. Als je flesvoeding geeft zou je ook voor speciale voeding tegen krampjes kunnen kiezen.

[bol_product_links block_id=”bol_5d360f15a0d17_selected-products” products=”9200000058375270,9200000002605019″ name=”anti collic fles” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Wrijven

Wrijf tijdens en na het voeden over het buikje van je baby, of verwarm het. Zo heeft je kindje minder last van de krampjes.
Ik ‘fietste’ na de voeding altijd met mijn kindjes. Dat wil zeggen; Ik ging met ze op de bank zitten, legde ze op hun rug en bewoog de beentjes van beneden naar boven. Een fietsende beweging zeg maar. Dit was een goede tip van de kraamverzorgster. Hierdoor krijgt de lucht minder de kans om zich vast te hechten in de darmpjes.

Je zou ook Infacol kunnen inslaan. Onze ervaring hiermee is er goed bij darmkrampjes bij baby’s. Dit hebben wij bij Merel gedaan nadat ik knettergek werd van die krampjes en ik het vreselijk vond om haar zo te zien. Het was een wondermiddeltje en we hebben het dus ook al gekocht vlak voor Bram geboren werd. Hij heeft bijna geen last van krampjes gehad en viel vaak heerlijk in slaap na een voeding.

[bol_product_links block_id=”bol_5b55c912f2ac0_selected-products” products=”9200000005168734″ name=”infacol” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Hieronder informatie over Infacol, verkregen van de website van Infacol.

Gebruik Infacol voor elke voeding en gedurende een aantal dagen voor een goed resultaat. Infacol zorgt er voor dat de kleine gasbellen worden samengevoegd tot grote gasbellen die makkelijk door je baby als lucht kunnen worden afgevoerd. Infacol is volledig gericht op het kwijt raken van vastzittende lucht zonder de natuurlijke ontwikkeling van het darmstelsel op enigerlei wijze te beïnvloeden.
Als je Infacol gedurende langere tijd gebruikt kan het zelfs helpen om de ophoping van gas te voorkomen. Infacol is makkelijk toe te dienen dankzij de gebruiks- vriendelijke plastic pipet.

Helpt dit alles toch niet?

Darmkrampjes bij baby’s komen best veel voor, toch willen bovengenoemde methodes niet altijd helpen. Je kunt nog proberen je kindje in een lekker warm badje te doen, het lekker te knuffelen, of lekker rond te lopen met je kleintje tegen je aan. En natuurlijk zoveel mogelijk troost te bieden.
Krampjes zijn ontzettend vervelend ik weet het, vooral voor je kleintje want zo zie je je kleintje natuurlijk liever niet. Zo intens verdrietig met pijn.

Het kan natuurlijk zijn dat niets helpt. Dit is heel vervelend maar maak je er niet teveel zorgen om. Gelukkig gaat het over. Maak je je toch zorgen? Luister dan naar je gevoel en ga naar de huisarts. Want je moet doen waar jij je goed bij voelt.

darmkrampjes bij baby's

 

 

 

 

*Dit blog heeft een update gehad.

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 29 jaar |

20 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.