Kinderen en huisdieren. Waarom wij konijnen hebben.

Mama & Kinderen By jun 07, 2018 1 Comment

Vroeger hebben wij heel wat huisdieren versleten. Waarschijnlijk meer dan dat mijn ouders lief was. Het begon met een hond, daarbij kregen we hamsters, ook kwamen er konijnen en weet ik wat nog meer. Ook vind ik het belangrijk dat mijn kinderen met dieren kunnen omgaan en met dieren opgevoed worden. Bij ons thuis hebben we 2 konijntjes. Snuffie en Nijntje. Is het niet origineel? Kinderen en huisdieren, is dat een goede match?

Vorige zomer

Vorige zomer, toen ik hoogzwanger was besloot ik dat het tijd was voor gezinsuitbreiding. Nijntje werd aangeboden op een weggeefhoek en ja, in de zomervakantie weet je niet wat er anders gaat gebeuren. Zonder dat we een hok hadden haalde ik hem op. Hij was nog erg klein maar wel erg lief. De kinderen waren logeren, maar toen ze terugkwamen door het dolle heen. Eindelijk een huisdier!

Maar Nijntje was zo alleen….

Nijntje liep altijd vrolijk rond en vond alles prima. Toch vond ik het sneu, zo’n konijn alleen. De kinderen gaven hem eten, aaiden hem, maar echt veel aandacht? Dat kwam van mij. Geeft ook niet, moeten ze leren. Maar dat konijntje verdient wel meer aandacht dan dat hij kreeg. Nijntje is een mannetje. Dat is dan lastig, want een vrouwtje wil ik er niet bij, en een mannetje gaat dat goed?? Ik besloot toch voor een mannetje te gaan. Als ze elkaar niet leuk zouden vinden zouden we er een apart hok bij halen en de ren afschermen. Snuffie was erg klein, echt klein. Nou daar ging het.. In de gang, op neutraal terrein zodat er geen ruzie kon ontstaan ver het territorium, zat ik met twee konijnen. Nijntje snuffelde, wou er een aantal keer opklimmen. Dit om te laten zien dat hij de baas was.. En dat ging eigenlijk prima. Een uur heb ik er met ze gezeten. Toen naar buiten, en het terrein van de beestjes steeds meer naar elkaar toe brengen. Nu zitten ze al een half jaar gezellig met zijn tweetjes en het gaat prima. Nog nooit gevochten! En tegen elkaar aanliggen vinden ze heerlijk!

Kinderen en huisdieren en de verzorging

De verzorging van de konijnen hangt toch echt nog het meest op mij. Maar de kinderen leren wel dat ze ook eten moeten hebben, water en helpen me met het hok en de ren verschonen. Ze aaien ze en praten ook heel lief tegen ze. Ze kunnen ze natuurlijk nog niet zelfstandig verzorgen, maar met een beetje hulp gaat het erg goed.

Zorgen voor is niet alleen maar leuk.

Kinderen en huisdieren vind ik belangrijk. Ik vind het belangrijk dat ze weten dat je voor een dier moet zorgen. Dat het aandacht nodig heeft, af en toe een wortel, dagelijks brokjes en ook dat het hok verschoont dient te worden. Dat de dieren liefde en aandacht nodig hebben. Het is niet alleen maar leuk, maar ook leerzaam. Kinderen en huisdieren kunnen een erg goede match zijn, maar je kind moet niet bang zijn en het ook leuk vinden.

Lees ook: Zwemles, ze moeten al zoveel kunnen!

 

Hebben jullie huisdieren?

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

1 Comment

  1. Nicole Orriëns schreef:

    Nu wel, maar ik heb het heel lang afgehouden. Met vijf kinderen vond ik het wel best, en wilde er geen gedoe bij. Huisdieren moet je goed verzorgen vind ik, en destijds voelde dat als te veel extra werk.

    Slimme constructie trouwens die bak op schoot en dan daar het konijntje in!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.