huis koel houden
Huis & Tuin

Je huis koel houden zonder airco doe je zo!

Volgens de laatste weerberichten zal het weer tropisch warm gaan worden in ons kikkerlandje en een hittegolf is dan ook niet uitgesloten. Dat betekent ook dat het ook tropisch warm kan worden in onze huizen en dat hebben de meesten van ons liever niet. Ik ook niet. Begrijp me niet verkeerd, warme temperaturen heb ik liever dan een -10, maar toch is een aangename temperatuur in huis wel erg fijn.Je huis koel houden zonder airco is zeker mogelijk! Hoe je dat doet? Dat lees je hier!

1.Bescherm je huis tegen de zon en houdt het koel

Je doet er goed aan om overdag zonneschermen naar beneden te doen. Dit zorgt ervoor dat je de zon buiten je huis houdt. Zon op de ramen kan namelijk voor behoorlijk wat hitte zorgen. Wanneer je een zonnescherm hebt en geen zonnescreen zorgt dit er ook nog voor dat er schaduw op de buitenmuren van je huis zal verschijnen en op deze plekken zal het dus ook minder warm worden.

Ook zijn rolluiken aan de buitenkant van je huis een optie. Wij hebben deze voor de slaapkamers. Ik vind het echt ideaal. Het blijft namelijk donker op de kamers en zorgt er meteen voor dat de warmte niet binnenkomt.

En je zou ook kunnen overwegen om planten tegen je muren te laten groeien, of een grote planten, struiken of een boom te planten die zorgt voor een fijne schaduw op je huis.

2. Gooi de ramen open – en weer dicht om je huis koel te houden

Zet ‘s ochtends direct nadat je wakker bent geworden (als het nog koel is buiten) alle ramen en deuren maximaal een uur tegen over elkaar open in je huis. Op deze manier ontstaat er een lekkere frisse wind door je huis (tocht).

Natuurlijk zorg je ervoor dat de deuren en ramen de rest van de dag zo veel mogelijk dicht zijn en blijven. Ook de gordijnen, rolgordijnen of luxaflex doe je dicht. Zo houd je de zon buiten en dus de warmte. Het zal hierdoor een stuk aangenamer in huis zijn dan wanneer je dat niet doet.

3. Gebruik geen apparatuur die warmte opwekt

Op een warme dag doe je er goed aan om apparatuur die warmte opwerkt uit te laten. Vermijd de oven en het fornuis als het even kan. Als je een BBQ en/of buitenkeuken hebt kun je hier ook prima eten op bereiden. Of ga voor een gezonde lekkere maaltijdsalade.

Ook oudere tv’s, de droger, gloeilampen, kaarsen en andere apparatuur die warmte afgeven zo min mogelijk gebruiken. Binnen kunnen deze dingen namelijk voor best wat warmte zorgen, en dat wil je juist niet. Nieuwere led tv’s zijn juist weer milieuvriendelijk en geven niet zoveel warmte af.

4. Ramen en deuren open

Wanneer je ’s ochtends uit bed komt en het nog koel is buiten zet je alle ramen en deuren tegen over elkaar in je huis open. Zo zorg je er namelijk voor dat er een frisse bries in je huis ontstaat. Hierdoor zal de temperatuur in je huis afnemen.

Wanneer je merkt dat de temperatuur omhoog gaat, of je moet weg, doe je alle ramen en deuren weer dicht. Probeer deze ook zoveel mogelijk dicht te houden zodat de warme lucht niet naar binnen kan. Doe gordijnen, rolgordijnen etc dicht/naar beneden en zorg ervoor dat de rolluiken, screens of zonnewering hun werk kunnen doen, de zon buiten houden.

5. Een ventilator

Kennen we allemaal. Een ventilator zorgt voor bewegende lucht. Bewegende lucht zorgt ervoor dat vocht van je huid zal verdampen en je dus koelen houdt. Een ventilator is natuurlijk wel op elektriciteit, maar kost een stuk minder energie dan een airco. In principe zal de ventilator de ruimte niet koeler maken, maar jou wel. Je kunt ook een bevroren fles water voor de ventilator zetten en vervolgens de ventilator laten draaien. Dan zal de ventilator wel de ruimte deels kunnen verkoelen. Dit heb ik vorig jaar uitgeprobeerd, en ja, het werkt echt.

[bol_product_links block_id=”bol_5d0b9245cec32_selected-products” products=”9200000019245891,9000000011225124,9200000029875221″ name=”ventilator” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Lukt het je toch niet? Dan kun je natuurlijk altijd nog overgaan op een airco, maar let op, dit kost je wel meer stroom. En besparen op energie en stroom is iets wat we natuurlijk liever doen als het kan.

 

Huis koel houden

Madelon

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 29 jaar |

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Astrid zegt:

    Een bevroren fles water achter de ventilator werkt nog beter……

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.