radiator toekomst

Heeft de radiator toekomst?

Huis & Tuin By mrt 25, 2021 No Comments

Het is de meest gebruikte radiator in Nederland. De paneelradiator is het sluitstuk van de centrale verwarming. In feite zorgen de radiatoren ervoor dat de ruimten worden verwarmd. Het aantal panelen in de radiator geeft de capaciteit aan. Maar heeft de radiator toekomst in Nederland?

Capaciteit

Een radiator geeft warmte door middel van convectie. Het systeem werkt op basis van stroming van warm water. Een andere methode is stralingswarmte. De paneelradiator is er in verschillende gradaties die de capaciteit bepalen. Per ruimte dient de capaciteit gemeten te worden, zodat de ruimte voldoende verwarmd kan worden.

Panelen en convectoren

Paneelradiatoren bestaan uit een aantal platen en convectoren. Hoe hoger het aantal, hoe hoger de capaciteit. De maximale capaciteit zijn de type 33 radiatoren. Ze zijn voorzien van drie platen en evenveel convectoren. Het zijn vooral horizontale radiatoren, maar ze zijn er ook in verticale modellen.

Vermogen van de ketel

Bij de bepaling van een type radiator is het vermogen van de cv-ketel bepalend. De warmteafgifte van het water heeft gevolgen voor de omvang en vormgeving van de radiator. Bij een lage temperatuur dient de radiator groot te zijn en bij voorkeur horizontaal. Een cv-installatie heeft het beste rendement bij een lage temperatuur. Verticale radiatoren hebben juist een mindere warmteafgifte.

Uiterlijk van de radiator

De paneelradiator is er in twee uiterlijke vormen: een vlakke voorplaat of een geribbeld front. Het is een kwestie van smaak welk model de voorkeur heeft. Kies je bewust voor geen radiatoren? Dan ben je aangewezen op vloerverwarming. Bij nieuwbouw wordt deze vorm steeds meer toegepast in combinatie met een warmtepomp. Verwarmen met een warmtepomp wordt gerealiseerd met een lage temperatuur en dan zijn radiatoren niet of minder geschikt.

Gasloos is toekomst

De toekomst die steeds meer gasloos wordt, zal uiteindelijk de radiator als hoofdverwarming verdringen. De warmtesystemen zoals een warmtepomp werken met een lage temperatuur en dat betekent een groot buizensysteem, zoals een vloeroppervlak. De radiator zal dan hooguit als bijverwarming dienen waardoor we minder gas verbruiken.

Vloerverwarming zal steeds meer toegepast worden ten koste van de radiator. Vloerverwarming heeft als voordeel dat het een optimale warmteverdeling biedt. Een ander voordeel is de ruimtewinst, omdat er geen radiatoren nodig zijn.

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.