doorkomende tandjes

Doorkomende tandjes: welk middelen zijn er op de markt?

Mama & Kinderen, Zwangerschap & Baby By jun 20, 2018 No Comments

De eerste tand van mijn dochter Sophie komt door. Ja, nu al. Ze is vijf maanden en daarmee vijf maanden eerder met doorkomende tandjes dan haar broer. Gelukkig heeft ze er niet zoveel last van. Althans, ze krijst niet dag en nacht door. Maar wat kun je eigenlijk allemaal doen voor je kleintje? Welke producten zijn er en wat is het verschil? Welk middel werkt het beste?

Zonder medicijnen

Laten we voorop stellen dat het altijd beter is als je doorkomende tandjes van je baby zonder medicijnen kunt oplossen. Veel knuffelen en/of lekker in een draagdoek doet al veel wonderen. Jouw hartslag is een vertrouwd geluidje voor je kleintje en werkt erg kalmerend. Wat hier ook werkt is afleiding. Sophie zet ik vaak in haar wipstoel met de babygym, daar is ze heel lang mee zoet. Ze ontspant ook heerlijk in bad; ik doe er dan lavendel-wasgel bij in. Verder is er ook een breed assortiment aan bijtspeelgoed te koop. Door het bijten ontstaat er tegendruk, wat de klachten ook tijdelijk verlicht. Het bijtspeelgoed zou je ook nog in de koelkast kunnen leggen, voor een verkoelend effect.

[bol_product_links block_id=”bol_5b27702f60e68_selected-products” products=”9200000011672640,9200000002830999,9200000002830779″ name=”bijtring” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Verschillende middelen bij doorkomende tandjes

Mochten bovenstaande tips onvoldoende helpen, dan bestaan er een aantal middelen die kunnen helpen. Gebruik liever zo min mogelijk paracetamol. Paracetamol werkt door het hele lijfje heen en is niet zo goed voor de lever. Bewaar de zetpillen (of drank) daarom alleen voor ‘s avonds wanneer je kindje naar bed gaat en erg veel last heeft van de doorkomende tandjes. Overdag kun je beter lokaal werkende middelen gebruiken. Deze breng je aan op het tandvlees met  je vinger of een wattenstaafje en dit kun je meerdere malen per dag herhalen. Er zijn drie soorten medicijnen waar je uit kunt kiezen: Dentinox Suikervrij, Gengigel Baby en VSMkind Chamodent tandgel.

Dentinox Suikervrij

In Dentinox Suikervrij zit de stof lidocaïne, dit werkt verdovend. Lidocaïne maakt de huid en slijmvliezen tijdelijk gevoelloos, waardoor de pijn daadwerkelijk even weg is. Je kunt Detinox Suikervrij maximaal 4x per dag gebruiken. Per keer doe je 2 tot 3 druppels op een wattenstaafje waarmee je de plek(jes) van de doorkomende tand(en) aanstipt. Het mag niet worden gebruikt als je kindje een infectie, zweertje of wondje in zijn mond heeft. Belangrijk is ook dat je kindje na het aanstippen drie kwartier niks mag eten en drinken. Verder bevat Dentinox Suikervrij een kleine hoeveelheid alcohol. Het middel is te koop voor ongeveer 6 euro en zit in een flesje van 9 milliliter.

Gengigel Baby

Tijdens het doorbreken van de tandjes wordt de weefselstructuur van het tandvlees verstoord, waardoor er irritatie en pijn ontstaat. De lichaamseigen stof hyaluronzuur is essentieel bij de opbouw en instandhouding van deze weefselstructuur. Extra hyaluronzuur betekent dus een sneller herstel van het tandvlees en minder irritatie. Gengigel Baby bevat hyaluronzuur. Door Gengigel Baby op het tandvlees van je kindje te masseren, pak je de bron van de pijn aan. Het mag drie tot vijf keer per dag gebruikt worden. Belangrijk is dat je kindje na aanbrengen een half uur niets mag eten of drinken. Verder bevat het middel geen suiker, conserveringmiddelen, alcohol en kleurstoffen. Het mag altijd worden gebruikt, ook bij wondjes of infecties in de mond. Omdat het een lichaamseigen stof aanvult, kan het wel zijn dat er pas effect optreedt na drie keer smeren. De prijzen van dit middel liggen rond de 9 euro en het zit in een tube van 15 milliliter.

[bol_product_links block_id=”bol_5b276fc24fd42_selected-products” products=”9200000005168493″ name=”tandjes” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

VSMKind Chamodent tandgel

Dit geneesmiddel is het homeopatische alternatief. Er zijn ook druppels op de markt, maar daarvan is de werking niet wetenschappelijk aangetoond. Daarom zul je op de verpakking van de druppels ook niet zien staan dat bedoeld is voor doorkomende tandjes. De VSMKind Chamodent tandgel mag echter wel verkocht worden als een product dat de klachten verlicht. Er is bewezen dat het een verzachtende werking heeft. Dat is ook meteen de betekenis van de ‘malva sylvestris’, de werkzame stof van de VSMKind Chamodent tandgel. De malva sylvestris, ofwel groot kaasjeskruid, wordt sinds mensenheugenis al gezien als een geneeskrachtig plantje. De flavonoïden in dit plantje zorgen voor bescherming van de cellen op de plek voor het wordt aangebracht. VSMKind Chamodent tandgel verzorgt en verzacht het tandvlees bij het doorkomen van de tandjes. Ook dit middel kun je met je vinger inmasseren op het tandvlees, maximaal 4x per dag. Het grote voordeel van dit medicijn is dat je je kindje na een kwartier al weer iets kunt laten eten of drinken. Wel bevat dit middel conserveermiddel en alcohol. VSMKind Chamodent tandgel is te koop voor ongeveer 7,50 euro en zit in een tube van 10 gram.

[bol_product_links block_id=”bol_5b276f9e0e103_selected-products” products=”9200000045980849″ name=”doorkomende tandjes” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Waar ik voor kies bij doorkomende tandjes

Er zijn dus grote verschillen tussen de verschillende middelen die kunnen helpen bij pijn bij doorkomende tandjes. Het is dan ook niet te zeggen of het een nou beter werkt dan het ander. Dit is ook net welk effect je wil bereiken. Als Sophie de hele dag zou gillen, dan zou ik voor Dentinox gaan. Dit werkt snel en neemt de pijn tijdelijk weg. Als Sophie er helemaal niet zoveel last van had, dan had ik gekozen voor VSMKind Chamodent tandgel. Dit is natuurlijk, kent de minste eet- en drinkbeperkingen en kent toch een verzachtende en verzorgende werking. Sophie is er op het moment vooral hangerig en jengelig van. Daarom heb ik nu gekozen voor Gengigel Baby; dit bevat geen alcohol, is lichaamseigen en pakt de oorzaak aan. Ze had er na een paar keer smeren al veel minder last van.

Tandjes krijgen is vervelend, zowel voor je kindje als voor jou. Naast veel knuffelen en een bijtring, zijn er ook medicijnen op de markt. Ik hoop dat ik je zo een beetje wegwijs heb gemaakt in wat er te koop is. Graag hoor ik van je hoe jij het doorkomen van de tandjes bij je kind hebt ervaren. Had hij/zij er veel last van?  Wat hielp? Welke dingen hielpen niet?  Wat heb jij allemaal uit de kast getrokken?

 

Author

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.