De juiste ventilatie in het kleine kamertje

Huis & Tuin By apr 07, 2021 No Comments

Het is wel zo prettig om een fris toilet te hebben. De kleine ruimte kan na gebruik natuurlijk onaangenaam ruiken. Er zijn maskeermiddeltjes om de geur te onderdrukken, maar beter is om de vieze geur te verdrijven.

Ventilator in toilet en badkamer

In badkamers en toiletten worden dan ook ventilators gemonteerd om de luchtcirculatie te regelen. Naast vocht wordt ook de lucht ververst. Bij een badkamer is de vochtregulatie het belangrijkste en bij een toilet betreft het vooral de vieze lucht. Maar welke ventilator moet er in het toilet geplaatst worden?

In- of opbouw ventilator

Er zijn verschillende ventilatoren die specifiek ontworpen zijn voor een bepaald afvoersysteem. De meest gebruikte ventilatoren zijn de plafond- of muurventilatoren. De ventilator wordt voor de afvoerbuis geplaatst en heeft een geringe opbouw. Een andere optie is de buisventilator. Deze zogeheten inline ventilatoren worden in de afvoerbuis geplaatst en zijn daardoor niet zichtbaar. Uitsluitend een rooster wordt als afdekking gebruikt. Voordeel van deze methode is de mindere geluidoverlast.

Axiaal of radiaal?

Bijna alle ventilatoren zijn axiaal en verplaatsen de lucht snel, maar hebben als nadeel dat ze duidelijk hoorbaar zijn. Radiaal ventilatoren verplaatsen de lucht regelmatiger en zijn een stuk stiller. In plaats van bladen werkt een radiaal ventilator met een wiel. In toiletten wordt de ventilator echter een relatief korte periode gebruikt. Meestal worden de ventilatoren afgesteld op een bepaalde tijdsduur bijvoorbeeld 10 minuten.

Luchttoevoer

Lucht wat weggezogen wordt dient ook weer aangevoerd te worden. Naast de afzuiging is er dus een ventilatierooster nodig bijvoorbeeld in de deur of via een raam als die aanwezig is. Voorkomen moet worden dat de ruimte vacuümtrekt. Zonder luchttoevoer ontstaat er een onderdruk in het toilet en vindt er geen luchtcirculatie plaats.

Een toiletventilator wordt meestal met een timer gemonteerd. De ventilator wordt gekoppeld aan de lichtschakelaar van het toilet, maar bij het uitdoen van het licht blijft de ventilator nog een tijd werken. Dat is dikwijls wel zo prettig voor een volgende gebruiker.

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.