vocht vasthouden

Zwanger en vocht vasthouden hoe kan dat en wat doe je er tegen?

Zwangerschap & Baby By jun 25, 2019 1 Comment
Als je zwanger bent kan het heel goed zijn dat je lichaam vocht blijft vasthouden. Helemaal als de temperaturen hoger worden komt dit veel voor in het laatste trimester van de zwangerschap. Natuurlijk kan het ook al eerder voorkomen en dat is alles behalve prettig. . Hier gaan wij je vertellen wat de oorzaak is van vocht vasthouden en hoe je het kunt tegen gaan of verminderen.

De oorzaak van vocht vasthouden tijdens de zwangerschap

Het vasthouden van vocht wordt ook wel oedeem genoemd. Tijdens een zwangerschap komt dit het meeste voor bij voeten, handen en enkels. Zoals je misschien al gemerkt hebt gieren de zwangerschapshormonen door je lichaam. Spataderen verschijnen soms doordat de hormonen de wanden van je vaten verslappen. Deze gaan meer uitzetten en de spataderen komen tevoorschijn. Mede doordat het bloedvolume in het lichaam van een zwangere vrouw ook toeneemt. Hierdoor kan het bloed in de benen ophopen. Het vocht uit de aderen word opgenomen in de weefsels en dat zakt/stroomt weer naar beneden waardoor het zich gaat ophopen.

Zwanger en vocht vasthouden, wees lief voor jezelf.

Heb je echt last van spataderen? Dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan, die kan je een verwijzing meegeven om steunkousen te laten maken. We weten het, niet het meest charmante, maar die dingen werken echt. In ieder geval is het belangrijk dat je in beweging blijft. Natuurlijk moet je niet te veel doen, maar bewegen is echt goed voor je. Je gebruikt je kuitspieren goed en daardoor is je lichaam beter in staat het vocht weer terug te pompen naar de plek waar het vandaan komt.
Ook moet je echt letten op de hoeveelheden zout je eet. Het liefst zo min mogelijk. Zout zorgt er namelijk voor dat je lichaam vocht blijft vasthouden. Ook is het belangrijk om veel water te drinken. Klinkt misschien een beetje vreemd, maar als je je lichaam goed hydrateert zal je lichaam het vocht ook beter weten af te voeren. En nu we het toch over water hebben, als je gedoucht hebt spoel je benen en handen dan goed af met koud water. Koud water zorgt er namelijk voor dat je bloedsomloop gestimuleerd zal worden. En het is ook gewoon even lekker verkoelend!
Op je linkerzij liggen of slapen is erg goed voor je. Tijdens de zwangerschap is de druk van de baarmoeder op je been het minst als je op je linkerzij ligt. Het bloed kan zo goed doorstromen. Wist je dat het liggen op de linkerzij zorgt voor een betere doorbloeding door je hele lichaam? Dit is ook zo als je niet zwanger bent. Ook kun je op je rug liggen en je benen op een kussen leggen of het uiteinde van de matras verhogen. Als je voeten namelijk op een hoger punt liggen dan de rest van je lichaam kan het vocht en je bloed beter terugstromen.

Echt last van de hitte?

Eerder kon je een artikel lezen over zwanger in de zomer, met een aantal tips en tricks. Wellicht wil je dat ook lezen ;)!
Als je echt last van de hitte hebt en je vocht blijft vasthouden is het ook erg fijn om verkoeling te zoeken. Laat je partner of een ander lief persoon een zwembad voor je opzetten waar je fijn in kan liggen. Het verkoelt je hele lichaam en zo blijft je lichaam minder snel vocht vasthouden. Ook is het gewoon erg prettig om met de hete dagen verkoeling te zoeken. Zorg in ieder geval wel dat je je goed insmeert en dat je eventueel een parasol boven het zwembad hebt. Je wilt namelijk niet met een zwangerschapsmasker zitten. En zorg er ook voor dat je buik niet te warm zal worden. Dit is namelijk niet gezond voor je baby, maar als jij je buik niet in de volle zon hebt en je goed hebt ingesmeerd kun jij heerlijk genieten van een badje!

Heb jij nog aanvullende tips? We lezen ze graag in de reacties!

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

1 Comment

  1. Nicole Orriëns schreef:

    Ik had er zelf gelukkig niet zoveel last van, maar ik herken het verschijnsel wel. Met de voeten een beetje omhoog liggen schijnt te helpen tegen gezwollen enkels.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.