Bijten? Dit is waarom je kind bijt!

Geplaatst door

Bijten is erg vervelend, helemaal  als het je eigen kind is wat graag bijt. Waar komt het vandaan, waarom bij mijn kind en hoe stop ik het bijtgedrag van mijn kind? Op deze vragen gaan wij je het antwoord geven. Lees dus snel verder. 

Bijten

Bijten doet pijn, ja het kan echt veel pijn doen. Vaak is het pijnlijker en heftiger dan slaan, schoppen of duwen. Gaat het over? Ja gelukkig wel! Maar waarom bijten kinderen?

De dreumesjes en peutertjes leren dingen doordat ze andere kindjes en mensen na doen. Als jou kind gebeten is door een ander kind is het een vrij logische reactie dat het terug bijt. Maar het kan ook iets zijn om zichzelf goed te doen voelen.

Het is bij kleine kinderen eigenlijk helemaal niet vreemd dat ze wel eens bijten. Het is niet leuk, maar het komt ook omdat ze op ontdekking zijn. Dat is niet zo vreemd want kleine kinderen ontdekken met hun mond. Denk maar aan speelgoed waarop ze sabbelen of bijten. Het bijten kan ook komen doordat ze last krijgen van tandjes. Het is je vast wel opgevallen dat kinderen die tandjes doorkrijgen veel kwijlen maar ook op dingen buiten. De mond wordt natuurlijk ook gebruikt om je aandacht te trekken en contact te maken.

Peuters die bijten

Peuters die bijten uiten vaak hun frustratie. Iets mag bijvoorbeeld niet of je peuter is ergens mee bezig en het lukt niet. Peuters leven in een wereld waarbij alles om zichzelf moet draaien, alles is van je peuter, alles moet op de manier van je peuter en gebeurd dat niet dan wordt dat lieve kleine peutertje boos en veranderd soms in klein monstertje. Het kan gaan bijten, maar slaan, trappen, stompen, duwen, krijsen en op de grond gaan liggen kan ook hoor!

Aandacht

Eigenlijk kiest een peuter voor 1 of meerdere van deze dingen om aan te geven dat je even uit de buurt moet blijven. Hou in de gaten op welke momenten het gebeurd. Het kan zijn dat je kind niet samen wil spelen, jaloers is op het speelgoed waar een ander speelt of is het een vraag om aandacht? Want laten we eerlijk zijn positief of negatief, aandacht is aandacht voor peuters.

Een bijthoek?

Ik las ergens over een moeder die een speciaal plekje voor haar kind had met bijtspullen, het kind mag er zoveel bijten als het wil. Op speelgoed dan he, niet op mensen! Als het kindje dan weer is beet moest het even afkoelen in de ‘bijthoek’. Misschien een tip? Ik heb met een ‘bijthoek’ geen ervaring maar wie weet werkt het!

Kleuters die bijten

Als kleuters bijten is het vaak geen ongelukje maar echt een daad die gericht is om te bijten. Kleuters wachten dan ook heel bewust de reactie en consequenties van het bijten af. Ze wachten eigenlijk om te kijken wat jij er aan gaat doen.

Uiten door te bijten.

Het kan een uiting zijn van iets wat ze niet leuk vinden,  iets wat ze echt dwars zit. Bijvoorbeeld je kleuter wordt grote broer of zus en weet niet hoe hier mee om te gaan. Het broertje of zusje voelt als een bedreiging. Op vakantie gaan, het kan eng zijn om een tijdje niet op je vertrouwde plek te zijn. Laat staan als je gaat verhuizen, dit kan een grote impact hebben. Het kan ook ‘de baas over’ willen zijn.

Voorkomen.

Maar om het te voorkomen of te stoppen is het erg belangrijk dat je consequent bent en gestructureerd te werk zal gaan. Zet je Kleuter even apart, bijvoorbeeld in een hoekje, op de gang of op de mat. Na ongeveer een minuut haal je je kleuter weer van de plek af en ga je even, heel kort met je kind zitten en vraag je waarom hij of zij even naar die plek moest? Het is belangrijk dat ze weten waarom ze ‘gestraft’ worden of een afkoel momentje krijgen. Daarna heb je het er ook niet meer over. Ga bijvoorbeeld niet als oma komt zeggen: Nou Pietje waarom moest jij vanmorgen van mama op de gang? Dit werkt vaak averechts en je wil ook niet dat je kind de hele dag met een schuldgevoel blijft lopen. En vergeet daarbij niet om er achter te komen wat de oorzaak was en waarom je kind heeft gebeten.

Gelukkig gaat het over.

Het is heel vervelend als je kind een bijtertje is. Dat staat vast. Maar je kan er niet altijd wat aan doen. Ik hoop dat het een opluchting voor je is om te weten dat het echt wel over gaat! Het is een tijdelijk issue, een probleem dat ook te maken heeft met de peuter en kleutertijd. Probeer het in je achterhoofd te houden dat is misschien je houvast.

Herken jij de bijtfase?

10 reacties

  1. Mijn drie kindjes hebben alle drie en bijt fase gehad, gewoon omdat ze hun gevoel niet konden uiten. Bij de 1e schrok ik ervan, hap in mijn schouder. Bij nr 2 & 3 wist ik dat dit kon gebeuren en was ik extra allert. De fase is gelukkig helemaal over haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *