kind bijt

Bijten? Dit is waarom je kind bijt!

Mama & Kinderen By jan 10, 2020 No Comments

Bijten is erg vervelend, helemaal wanneer het je eigen kind is wat graag bijt. Waar komt het vandaan, waarom bijt mijn kind en hoe stop ik het bijtgedrag van mijn kind? Op deze vragen gaan wij je het antwoord geven in deze blog. Lees dus snel verder:

Waarom bijten kinderen?

Bijten doet pijn. Ja, het kan echt veel pijn doen. Vaak is het pijnlijker en heftiger dan slaan, schoppen of duwen. Gaat het over? Ja gelukkig wel! Maar waarom bijten kinderen?

De dreumesjes en peutertjes leren dingen doordat ze andere personen na doen. Als jouw kind gebeten is door een ander kind, is het een vrij logische reactie dat het terug bijt. Maar het kan ook iets zijn om zichzelf goed te doen voelen.

Veel kleine kinderen bijten wel eens. Natuurlijk is dat niet leuk, maar het komt ook doordat ze in een ontdekkingsfase zitten. Kleine kinderen ontdekken veel dingen met hun mond. Denk maar eens aan speelgoed waarop ze sabbelen of bijten. Het bijten kan ook komen doordat ze last krijgen van tandjes. Het is je vast wel opgevallen dat kinderen die tandjes doorkrijgen veel kwijlen maar ook op dingen buiten. De mond wordt natuurlijk ook gebruikt om je aandacht te trekken en contact te maken.

Peuters die bijten

Peuters die bijten uiten vaak hun frustratie. Iets mag bijvoorbeeld niet of je peuter is ergens mee bezig en het lukt niet. Peuters leven in een wereld waarbij alles om zichzelf moet draaien.

Alles is van je peuter, alles moet op de manier van je peuter en gebeurt dat niet, dan wordt dat lieve kleine peutertje boos en kan soms veranderen in klein monstertje. Wanneer je kind boos wordt kan gaan bijten, maar ook: slaan, trappen, stompen, duwen, krijsen of op de grond gaan liggen.

Onderzoek waarom je kind bijt

Wanneer een peuter één of meerdere van bovenstaande dingen doet, is het tegelijkertijd een teken dat je eigenlijk even uit de buurt moet blijven. Wel doe je er goed aan om in de gaten te houden op welk soort momenten deze dingen gebeuren. Het kan een roep om aandacht zijn. Misschien wil je kind spelen met jou en is daar op dat moment even geen tijd voor. Ook kan het natuurlijk een jaloerse reactie van je kind zijn op iets of iemand anders. Jij als ouder zult het snel genoeg weten wanneer je het goed in de gaten houdt.

Een bijthoek?

Ik las ergens over een moeder die een speciaal plekje voor haar kind had met bijtspullen, het kind mag er zoveel bijten als het wil. Op speelgoed dan he, niet op mensen! Als het kindje dan weer is beet moest het even afkoelen in de ‘bijthoek’. Misschien een tip? Ik heb met een ‘bijthoek’ geen ervaring maar wie weet werkt het!

Een kleuter die bijt

Als kleuters bijten is het vaak geen ongelukje maar echt een daad die gericht is om te bijten. Kleuters wachten dan ook heel bewust de reactie en consequenties van het bijten af. Ze wachten eigenlijk om te kijken wat jij er aan gaat doen.

Uiten door te bijten

Een kind dat bijt, kan het bijten ‘gebruiken’als uiting van iets. Het kind kan iets niet leuk vinden, boos zijn, of er zit iets dwars. Maar het kan natuurlijk ook de ‘baas’over een ander kindje of jou willen zijn.

Wanneer je kleuter een broertje of zusje krijgt kan het zijn dat het hier moeite mee heeft. De baby kan als een bedreiging gezien worden en het heeft een grote impact op je kindje omdat alles toch anders zal zijn. Een veilige haven, een vertrouwde plek is dan ook erg belangrijk voor alle kinderen.

Voorkomen van bijten

Om het te voorkomen of stoppen dat je kind bijt is het erg belangrijk dat je consequent bent en gestructureerd te werk zal gaan. Neem je kindje even apart om af te koelen. Onderzoek wat de oorzaak is dat je kind bijt. Het is belangrijk dat je kind weet dat bijten niet de oplossing is en niet mag. Doe dit gericht, niet te langdradig en laat het daarna ook. De gebeurtenis iedere keer weer oprakelen is niet leuk en zal averechts kunnen werken.

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.