veranderingen

Autisme en moeite met veranderingen?

Gezondheid By mrt 19, 2018 1 Comment

Wat leuk dat je kijkt bij mijn derde blog op Meer met Mama. In de eerdere publicaties heb ik verteld dat ik per blog een vraag zal beantwoorden. In februari was dit ‘Wat zijn hulpvragen? En hoe vraag je hulp? In deze blog zal ik het gaan hebben over veranderingen. Alles wat ik vertel is vanuit mijn eigen kijk op autisme. Dit kan voor een ander anders zijn. Een statement van autisme is, is dat mensen niet tegen veranderingen zouden kunnen. De vraag is of dit terecht is.

Autisme is een ontwikkelingsstoornis. Ik, MC Kleuver, ben gediagnosticeerd met ASS sinds 2010.

Sta ik open voor veranderingen? En hoe was dat vroeger? 

Als je nu zou vragen of ik mee ga shoppen, zou ik in mijn agenda gaan kijken of er ruimte is. Een ander scenario is dat ik mijn schoenen al aan heb getrokken ?. Het makkelijke van nu is dat ik mijn eigen plannen kan trekken. Zo neem ik de auto om naar de stad te gaan of pak ik de wandelschoenen voor een urenlange wandeltocht. In de omgang met mensen ben ik ook veranderd. Zo kan ik nu beter inspelen op hoe iemand zou reageren. Soms heb ik gewoon lak aan de mening van een ander. Achteraf misschien toch moeten luisteren. Het maakt dat ik meer van mensen kan hebben.

Jaren terug had ik wellicht boos kunnen worden om de details. Niet gaan shoppen in Rotterdam, maar in Den Haag of niet het lievelingseten maar een ander gerecht. Wellicht herken je iets in jouw kind. Ik snap dat deze situaties erg moeilijk kunnen wezen.

Wat kun je proberen?

Probeer een legitieme reden te geven en te vertellen waarom het even niet anders gaat. Bijvoorbeeld dat de schoenen in de andere winkel korting hebben en dat er dan meer geld is voor de leuke dingen.

Om iets onverwachts aan te kondigen, zou je bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van een bordje met pictogrammen. Met de pictogrammen laat je zien hoe de dag eruit gaat zien. Een vraagteken kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een verassing.

 

De toekomst

Hoe de toekomst eruit ziet, weet niemand. Mij heeft het in ieder geval goed gedaan. Ook na jaren van trainingen en ontwikkelen. Dat laatste doe ik nog elke dag.

Heeft jouw kind moeite met veranderingen?

 

[bol_product_links block_id=”bol_5aaececfa6fb1_selected-products” products=”9200000079457699,1001004010996084″ name=”Autisme” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

1 Comment

  1. Tiff schreef:

    Herkenbaar! Ik heb ook ASS en vind dit ook erg lastig.

    Liefs, Tiff
    Jongenuniek.com

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.