wonen in een chalet

Anders wonen, wonen in een chalet

Huis & Tuin By dec 17, 2019 No Comments

De meeste mensen in Nederland wonen in een huis. Toch wonen er in Nederland ook best wat mensen in een recreatiewoning of vakantiehuis. Naar schatting zijn er zo’n 100.000 vakantiehuisjes en recreatiewoning bewoond in Nederland. Nu is het natuurlijk ook zo dat de kwaliteit van vakantiehuizen en recreatiewoningen er erg op vooruit zijn gegaan de laatste jaren. Zo zijn chalets een stuk beter geïsoleerd, ruimer en een stuk chiquer geworden. Denk jij er over om anders te gaan wonen, bijvoorbeeld wonen in een chalet of wil voor je ouders bij je woning plaatsen als mantelzorg woning? Wij zochten er van alles over op wat belangrijk is om te weten.

Is het toegestaan om te wonen in een chalet?

Om te beginnen gelden er in iedere gemeente andere regelgevingen en wetten. Ook wanneer je permanent in een chalet of andere recreatiewoning wilt gaan wonen is dit zo. In bepaalde gemeenten is het verboden, in andere gemeenten wordt het gedoogd. Wanneer er een verbod ligt op het wonen op een vakantiepark of camping in een bepaalde gemeente is er meestal aangegeven in welke periode je wel mag verblijven in het vakantiehuis.

Wonen in een chalet op eigen grond

Het is in januari 2012 vastgelegd dat gemeenten zelf mogen beslissen of ze het wonen in een recreatiewoning wel of niet toestaan. De beslissing kan dus per gemeente verschillen. Wil je graag in een chalet wonen op eigen grond in je eigen gemeente? Dan zul je dat moeten navragen bij de gemeente waar jij wilt gaan wonen.

Mantelzorg

Wanneer je er over na denkt om een mantelzorgchalet op jouw grond te plaatsen moet je weten dat in dit chalet slecht twee personen mogen wonen. De woning telt als een tijdelijk en bijbehorend bouwwerk op jouw erf. Wanneer de mantelzorg stopt moet de woning ook onklaar gemaakt worden er worden verwijderd van het erf.

Sinds november 2014 zijn de regels rondom het besluit omgevingsrecht gewijzigd. Je kunt nu zonder vergunning een mantelzorgwoning naast je eigen bestaande woning op je erg bouwen. Natuurlijk moet je wel aan alle voorwaarden voldoen om dit zonder vergunning te mogen doen.

Zo zal het oppervlakte van de mantelzorgwoning gekoppeld moeten worden aan het oppervlak van jouw erf dat al bebouwd is op het achtererf. Het maximale oppervlak mag 100m² zijn en ook moet de woning voldoen aan de maximale hoogte eisen ( 5meter) in combinatie met de afstand van de erfgrens van jouw erf. Daarnaast moet het chalet goed geïsoleerd zijn voor alle seizoenen.

Wonen in een vakantiehuis, is het iets voor jou?

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.