kinderen en hamsters

Huisdieren: kinderen en hamsters, hier moet je rekening mee houden!

Huis & Tuin, Mama & Kinderen By dec 17, 2019 1 Comment

Er komt ongetwijfeld een moment dat je kind een huisdier wil hebben, helemaal wanneer jullie op dat moment geen huisdier in huis hebben. Een kat of hond wil niet iedereen in huis hebben, zijn natuurlijk erg leuk, maar je bent er ontzettend druk mee. Een knaagdier kan dan een betere optie zijn. Vroeger toen ik kind was hadden we hamsters. Ontzettend leuk, maar zijn kinderen en hamsters een goede combi? Voordat je een hamster aanschaft doe je er goed aan om je eerst in te lezen en er voor te zorgen dat het geen impuls aankoop zal worden.

Wat zijn hamsters?

Hamsters zijn kleine knaagdieren en bestaan ook uit verschillende soorten. Het zijn ontzettend populaire huisdieren. De meest bekende hamsters zijn de Russische dwerghamster en de goudhamster, ook wel Syrische hamster genoemd. De naam zegt het al, maar de Syrische hamsters zijn de kleine soort. Goudhamsters zijn weer een stuk groter.

kinderen en hamsters

Russische dwerghamster

Hamsters zijn nachtdieren en slapen overdag erg veel, in de avond worden ze wakker. Russische dwerghamsters leen het liefst in groepjes of koppels en de goudhamster is liever alleen. Deze knaagdiertjes worden doorgaan 2 tot zo’n 3 jaar oud.

Kinderen en hamsters als huisdier

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn hamsters nachtdieren. Het is vooral een leuk huisdier voor baasjes die ook in de avond thuis zijn. Een hamster houdt er niet van om overdag gewekt te worden. Nu worden hamsters overdag ook wel eens wakker, maar in de avond zijn ze uren achter elkaar wakker. Ze hebben het omgekeerde ritme van ons mensen.

Hamsters zijn kleine, tere beestjes en hard knuffelen zoals met een hond zit er niet in. Wanneer je kindje dus nog niet echt zacht kan doen met dieren is de hamster niet het juiste huisdier voor jullie. Een hamster kan zich weer wel erg goed zelf vermaken, je hoeft er dus niet uren mee te spelen.

Lees ook: Het overlijden van een huisdier

Wanneer je kindje oud genoeg is om zacht met een dier om te gaan kan een hamster wel degelijk een leuk huisdier voor je kind zijn. Vroeger hadden wij een goudhamster. Kruimel, hoe toepasselijk haha! Wanneer je kinderen en hamsters echt maatjes wilt laten maken raad ik je dan ook aan om voor een goudhamster te gaan en niet voor een Russische dwerghamster. Natuurlijk kan dat goed gaan, maar de goudhamster is wat groter en rustiger, en dus handzamer. Wat mij betreft dus beter geschikt voor kinderen. Ze zijn over het algemeen minder fel dan de Russische dwerghamster en dat is ook wel prettig. Als ik je dan nog een kleine tip mag meegeven, ga voor een mannetje. Deze zijn vaak wat zachtaardiger dan de vrouwtjes.

kinderen en hamsters

Goudhamster

Door de aanschaf van een hamster leert je kind het verzorgen van een dier. Het leert met hechting en verantwoordelijkheid omgaan. Ik ben dan ook zeker voor een huisdier voor kinderen, je moet dan wel het juiste huisdier voor jullie aanschaffen en er goed over na denken.

Kinderen en hamsters, het gedrag

Wanneer je er over na denkt om een hamster als huisdier aan te schaffen bedenk dan dat je ook rekening moet houden met het gedrag van je kind, als wel het gedrag wat een hamster kan hebben.

Kan je kindje rustig met dieren omgaan, dan kan een hamster de juiste match zijn. Hamster kunnen snel denken dat ze aangevallen worden. Leer je kind dan ook om een hamster nooit van bovenaf op te pakken. Dit is erg eng voor een hamster. Hij zou kunnen gaan krijsen of piepen en voor je kind kan dit ook angstig zijn. In het ergste gedeelte kan hij gaan bijten omdat hij denkt dat hij zichzelf moet beschermen.

Laat een hamster altijd rustig wennen aan zijn omgeving en laat hem snuffelen. Probeer hem te lokken met voedsel op je hand, zo zal je zijn vertrouwen kunnen winnen.

De verzorging van een hamster

De verzorging van een hamster is goed te doen. Hamster wonen in een kooi. Houtvezels bedekken de bodem en zijn erg belangrijk voor het beestje zodat hij lekker kan graven. Ook zorg je voor een hamsterhuisje zodat hij in het donker kan slapen, maar ook zijn eten kan verzamelen. Een hamster is een actief dier in de avonduren dus een looprad is zeker een aanrader voor de hamster. Hij heeft namelijk veel beweging nodig en is gek op verstoppen en spelen en holletjes, een lege toiletrol is een fantastisch speelgoedje voor hem. Een hamster los laten rondlopen is niet zo’n goed idee, doordat hij zo klein is kun je hem snel kwijtraken, maar het is en blijft ook een knaagdier, kabels zijn dus niet veilig voor hem.

De voeding

Een hamster eet hamstervoer, maar wordt ook graag verwend met fruit of groenten. Ook zijn ze gek op takken of noten, hier slijten ze meteen hun tanden aan. Een hamster bewaard zijn voedsel in zijn wangen en brengt dit netjes naar zijn nestje, hier spuugt hij alles uit om het vervolgens lekker te kunnen oppeuzelen. Verder drinkt een hamster gewoon kraanwater.

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

1 Comment

  1. hilde schreef:

    ik heb zelf ook een goudhamster en inderdaad ze zijn veel rustiger en ze kunnen ook wel tegen een stootje niet als hij perongeluk op de grond valt dat hij zijn rugje breekt

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.