Wat ik leerde van het meisje dat mij moeder maakte

Mama & Kinderen By jan 10, 2018 12 Comments

Ik ben  alweer 5 jaar moeder! 5 hele jaren. Het is echt zo, Merel is 6 januari alweer 5 jaar oud geworden. Dat betekent ook meteen dat ik al 5 jaar moeder ben. Dit is wat ik leerde van het meisje dat mij moeder maakte:

Mijn eerste kindje, het meisje dat mij moeder maakte.

Merel zal altijd ons eerste kindje zijn en blijven. Ik besef me elke dag weer hoe gelukkig wij ons mogen prijzen met 3 van die fantastische kinderen. Elke dag besef ik me dat, ook als ze even niet zo gezellig zijn of weer eens op tafel gekleurd hebben. Alle 3 mijn kinderen zijn speciaal, allemaal speciaal op hun eigen manier. Merel blijft altijd mijn eerste kindje, het meisje dat mij moeder maakte. Door haar wist ik wat onvoorwaardelijke liefde was.

Debuut als moeder.

Merel was, net als mijn 2 andere kinderen, een ontzettende makkelijke baby. Ze was lief, dat wil je niet weten. Makkelijk ook, alles was altijd goed. Geduldig was ze ook, behalve als ze honger had.

Het moederschap verandert je in 1 klap, of je dat nu wilt of niet. Ik deed maar wat en gelukkig pakte het allemaal goed uit. Want voor bijna alles wat een eerste keer is kan er nog wel eens wat in de soep lopen. Gelukkig heb ik mijn kind niet getraumatiseerd door haar van de commode of iets dergelijks af te laten stuiteren. Dat alles verre van perfect was kan ik niet ontkennen. De perfecte moeder was ik niet, zal ik ook nooit worden. Moeder zijn, dat ben je als je bevallen bent. Maar een echte moeder dat word je door oefening. En oefening baart kunst zeggen ze weleens toch? Je moet dingen leren en uiteindelijk gaat het allemaal vanzelf. Maar een perfecte moeder? Dat ben ik niet en dat is ook niet voor mij weggelegd. Elke dag leer ik nog bij, ook van mijn kinderen.

Dit is wat ik leerde van mijn dochter:

Merel is nu een ontzettend mooi en lief meisje, wat ben ik trots op haar zeg! Waarom ik trots op haar ben? Nou daar kan ik over door blijven gaan, waarschijnlijk zoals elke moeder over haar kinderen. Als ik naar haar kijk als ze slaapt, ze me een kusje geeft of zegt; Mama ik hou van jou, loop ik over van liefde. Zij leert van mij, maar ik ook zeker van haar.

 • Geniet van de kleine dingen; Lekker cliché toch? Maar zeker weten waar!
 • Vaak ben je te bang. Doe die dingen waar jij van houdt.
 • Gezonder leven. Toen ik in de horeca werkte at ik vooral ongezond en veel van hetzelfde, met kinderen moet je wel gezond en gevarieerd eten.
 • Zeg niet altijd alles wat je denkt. Ik heb geen blad voor mijn mond, maar door de uitspraken die Merel kan doen weet ik dat het soms beter is om je woorden in te slikken.
 • Jij vormt je kind dus stel het goede voorbeeld. Je kinderen kopiëren je gedrag en praten je na.
 • Laat je kind af en toe eens los. Moeders en loslaten, dat is soms een dingetje. Toch zie je dat het goed is om je kind af en toe los te laten, Merel krijgt zelfvertrouwen als ik haar zelf eens iets laat doen of bepalen.

Wat heb jij van je kind geleerd?

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

12 Comments

 1. claudia struijck schreef:

  Ik ben bonusmama. Lara is in de steek gelaten door haar moeder toen ze 3 jaar was en daarom opgevoed door haar papa. Ik heb daardoor ruim 7 jaar 24 uur per dag met heel veel liefde voor haar gezorgd! En het loslaten vond ik wel het allermoeilijkst!

 2. Debby schreef:

  Heel mooi artikel. Ik ben er zelf nog niet uit of ik mama wil worden. Ik heb namelijk schrik om mama te worden op alle vlakken. Ik zie doodgraag kindjes en ik verwen de kindjes van vrienden en familie erg had, maar de angst om mama te worden en de verantwoordelijkheid die ik zal moeten opnemen maakt mij doodsbang. Angst om gewoon niet de perfecte moeder te zijn en anderzijds goed te weten dat perfect zijn niet hoeft.

 3. Els schreef:

  Ik ben ongewild kinderloos, van mijn kinderen zal ik dus nooit iets leren… maar ik heb wel ene pracht van een plusdochter die ik doodgraag zie…

  ik ben geen perfecte plusmama en wat ik nu al geleeerd heb door contact met andere (plus)mama’s die iedereen wel eens denkt: ik ben gene goede moeder en dat niemand van ons ooit een perfecte moeder zal zijn. maar Liefde doet veel, denk ik

 4. Melissa krijns schreef:

  Ben zelf geen moeder. Maar tijd gaat onwijs snel , En leuk om te lezen wat je geleerd heb van je dochter

 5. Andrea schreef:

  Mijn kinderen en dan vooral mijn dochtertje leert mij de tijd te nemen. Ze is een hangbaby en ik kan soms geen meter van haar vandaan zijn. Zij leert me vooral dat er belangrijkere dingen zijn als de afwas ofzo haha. Zij vind zichzelf het belangrijkste en dat is ze ook maar haar broer ook.

 6. Nicole Orriëns schreef:

  Ik leer vooral loslaten van mijn kinderen. Vaak tegen heug en meug ; )

 7. Fleur schreef:

  Ik heb geleerd dat met een beetje geduld je vaak een stuk verder komt!

 8. Marijke schreef:

  Spiegel!! Je eigen gedrag, keihard terug krijgen als je zelf chagrijnig bent of niet lekker in je vel zit. Even een moment om jezelf aan te pakken en de kinderen zijn ook weer lief

 9. Kris (De Flopvader) schreef:

  Top hoe je hier over je dochter schrijft. Dikke duim voor mama ??. Verder leerde mijn oudste dochter me dat ik positiever in het leven moet staan, net omdat ze qua karakter als 2 druppels water op me lijkt…

 10. Merel schreef:

  Hele mooie titel!
  Ik leerde van mijn dochters te genieten van de allerkleinste dingen van het leven, hoe diep liefde kan gaan en wat échte ontroering is om iets ogenschijnlijk onbenulligs als een eerste stapje of tandje.

 11. Eke schreef:

  Hmmm, lastige vraag omdat ik hier nog nooit bij stilgestaan heb, haha. Ik denk toch mijn gedrag aanpassen zodat de dag dragelijker is. Mijn zoon voelt het supergoed aan als ik niet goed in mijn vel zit en reageert daarop.

 12. Charlotte schreef:

  Oh dat loslaten vind ik wel een dingetje hoor. Onze dochter gaat sinds kort naar school en op zich heb ik daar nog niet zo’n moeite mee, maar wel met het feit dat ik haar niet meer altijd kan helpen als ze pijn heeft of verdrietig is. Of haar kan beschermen tegen uitspraken waar ze nog veel te jong voor is…

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.