6 tips voor een sterke band met je kind

Mama & Kinderen By nov 21, 2018 No Comments

Een goede band met onze kinderen, dat willen we toch allemaal? Uiteraard. Ik kreeg al vaker het lieve compliment dat de band tussen Lott en mij zo sterk is dat hij visueel zichtbaar is, of dat het zo schattig is hoe we aan elkaar gehecht zijn. Maar in een tijd van full-time werkende ouders, beperkt ouderschapsverlof, de vele hobby’s van de kinderen, en de ratrace dag in dag uit, blijkt dat niet voor iedereen even eenvoudig of vanzelfsprekend. Voor die ouders die extra willen inzetten op die band en verbondenheid : enkele tips!

1 Praat!

Honderden vragen, duizend verhalen en tonnen fantasie. Onze kinderen spuien heel wat taal en woorden naar ons toe. Maar wanneer heb je voor het laatst echt een gesprek met je kind gehad? Om een band op te bouwen is dit natuurlijk echt wel aandachtspunt numero uno!

Als dingen soms zo onbelangrijk lijken, en je het zo ongelooflijk druk hebt, vergeet dan één ding niet : voor je kleine dreumes kunnen deze dingen wel van groot belang zijn.

En zelfs wanneer dat niet het geval is : Praat dan eens lekker met volle overgave over koetjes en kalfjes.

Het is ook heerlijk om zelf van alles te vertellen tegen je kind. Van hoe je dag verlopen is, tot wat je allemaal nog gaat doen, wat je leuk vindt en waar je soms tegen aan loopt.

2 Smartphone troubles

Het gebeurt meer dan je denkt, en ik betrap mezelf er ook regelmatig een keer op. Die smartphone… Onze dametjes en heren kunnen honderduit ratelen over de meest banale zaken. Terwijl wij proberen het boodschappenlijstje neer te typen, gauw een sms’je naar manlief of een belletje naar je beste vriendin die je al maanden niet meer zag. Je hoort me wel komen denk ik…

De smartphone is een killer voor eender welke relatie als je er niet bewust mee om gaat. Dus zeker ook voor je ouder-kindrelatie en de band die jullie opbouwen. Let op, ik ga hier echt niet van de daken schreeuwen dat je ze moet verbranden want ik vind ze ongelooflijk leuk en handig, en ik kan mezelf dan ook tot de “addicts” rekenen.

Probeer vaak genoeg je smartphone even weg te leggen en écht aanwezig te zijn

3 Eet samen

Voor zij die dit steevast doen, lijkt dit misschien logisch. Er zijn heel veel gezinnen waar het gewoon ongelooflijk moeilijk is om een keer samen aan tafel te zitten. Probeer dit toch minstens 1 x per dag te doen. Dat is niet alleen goed voor jullie band maar heeft daarnaast nog heel veel andere voordelen!

4 Knuffels, kusjes en een aai over de bol voor een sterke band

Wees niet bang voor lichamelijk contact. Een kleine aanraking, een aai over de bol, een dikke knuffel na school en een kus voor het slapengaan. Het zijn allemaal hele kleine dingen die weinig tijd vragen, maar wel jullie liefde even echt voelbaar maken en bijdragen aan jullie band.

Er is helemaal niks mis met een knuffel zonder reden of een kusje, nou ja, zomaar. Wij doen dat echt heel veel, voor sommigen misschien zelfs te veel. Lott vindt het heerlijk om dicht bij elkaar te zijn. Probeer echt in te zetten op lichamelijk contact!

Hou er natuurlijk rekening mee dat sommige kinderen dit helemaal niet fijn vinden. Ga dan op zoek naar een manier die voor jullie wel werkt. Misschien een coole en geheime handdruk?

5 SPEEL!

Neem niet altijd alles te serieus. Doe eens lekker gek, speel eens even lekker mee, of ga helemaal op in je rol als zangeres met de stofzuiger als micro van dienst.

Wanneer je samen met je kind lekker gek en vrolijk doet komen er bepaalde hormonen vrij die ervoor zorgen dat jullie je helemaal lekker in jullie vel voelen wanneer jullie samen zijn! Een goeie aanzet naar een sterke band, dus!

6 Wees jezelf

In alle dingen die je kan doen om jullie band te versterken is er eigenlijk één ding dat nog belangrijker is dan al de rest… Jezelf zijn.

Soms proberen we (en ik spreek nu eigenlijk vooral voor mezelf maar toch denk ik dat sommigen dit wel zullen herkennen) onszelf beter voor te doen dan we werkelijk zijn. We willen in het plaatje passen, we willen niet tonen dat we eigenlijk dood en doodmoe zijn, we willen de liefste mama zijn, we willen een goede moeder zijn, we willen een fijne partner zijn, we… we gaan maar door.

Het is gewoon helemaal oké om in relatie met je kind helemaal jezelf te zijn. Doe je graag een keer gek? Dat kan! Heb je soms nood aan een kop koffie en een boek? Doen! Ben je heel erg moe en daarom erg prikkelbaar? Zeg dat!

Zo leer je je kind niet alleen dat ‘elke gek zijn gebrek heeft’ en dat niemand, neen ook mama niet, perfect is. Maar daarnaast leert je kind jou ook echt kennen voor wie je bent. Vanuit zo’n echte relatie kan niets anders dan een mooie sterke band groeien!

En vooral… laat je kind ook zichzelf zijn! Wees samen “wij, zoals we zijn”

 

Denk jij dat het nodig is om bewust om te gaan met de band met je kind of gaat dat altijd allemaal vanzelf, volgens jou?

 

band

Author

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.