Wie kent het niet, gebroken nachten? Heel vervelend, maar iedere ouder maakt het mee. Een aantal dagen is nog wel te overzien. Maar, als dit langere tijd gebeurt dan zal het echt afzien worden. Je wilt dat je kind gaat doorslapen. Maar hoe? Lees verder voor 6 tips om je kind te laten doorslapen.
Vervelend, maar het hoort er ook bij
Hoe vervelend het ook zijn kan, het is best normaal dat je kindje niet meteen een hele nacht kan doorslapen. Baby’s komen vaak nog een aantal keer per nacht. Baby’s hebben namelijk totaal nog geen besef van nacht en dag en ze worden wakker wanneer ze de fles moeten hebben en dus honger hebben.
Wat is doorslapen?
Een kindje slaapt door als het van 24.00 uur tot 06.00 uur slaapt. Als je kindje ouder is dan zal het langer doorslapen en gaat het nachten van 12 uur maken. Je kunt dan verwachten dat je kindje van 19.00 uur tot 07.00 uur slaapt.
Wanneer slaapt je kindje door?
Eigenlijk is dat moeilijk te bepalen, het ene kind slaapt met een maand door, de ander met 2 maar het kan ook een half jaar duren voor je kindje doorslaapt. Een half jaar schijnt het gemiddelde te zijn wanneer je kindje door gaat slapen. Ik moet bekennen dat ik het dan erg luxe heb want alle 3 mijn kindjes sliepen tussen 1 en 2 maand door. Ze sliepen allemaal wel in een Puckababy Piep zodat ze zichzelf niet wakker sloegen, de reflexen van een baby zijn namelijk nog niet optimaal en ze kunnen zichzelf zo wakker slaan of krabben. Met een Puckababy Piep is dit vrijwel niet mogelijk. Dit is dan ook zeker een musthave als je een baby krijgt. Ik kan me de voorstelling een half jaar dan ook moeilijk maken.
[bol_product_links block_id=”bol_5c40f5be57aba_selected-products” products=”9200000094693900,9200000077507571,9200000094693896,9200000077507579,9200000077507561,9200000077507555″ name=”Piep” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Slaap is ontzettend belangrijk
Slaap is belangrijk voor iedereen, het maakt niet uit hoe oud je bent. Baby’s hebben de meeste slaap nodig. Dat is 1 van de activiteiten wat ze het meest doen, daarna komen de peuters en kleuters, die hebben nog zo’n 11 tot 13 uur aan slaap nodig. Kinderen die op de basisschool zitten en geen kleuter meer zijn hebben zo’n 10 tot 11 uur aan slaap nodig. En pubers zo’n 8 a 9 uur.
Volwassenen hebben ook slaap nodig
Op het moment dat een volwassene te weinig slaapt heeft, zorgt dit dat ook een volwassenen een korter lontje krijgt, minder kan hebben, minder geconcentreerd is en ook een slechtere weerstand kan hebben.
Een aantal oorzaken van slaapproblemen kunnen zijn:
- Lichamelijke ongemakken, je bent bijvoorbeeld ziek of hebt hoofdpijn.
- Niet moe genoeg of juist oververmoeid zijn. Het kan zijn dat je zo vermoeid bent dat je er niet van slapen kunt.
- Te veel spanning. Dit komt bij volwassen voor, bijvoorbeeld door stress op het werk, maar ook bij kinderen. Denk aan de sinterklaas en kerstperiode.
- Overdag te veel prikkels opgedaan hebben. Je kind heeft zo’n drukke dag gehad met teveel impulsen en kan het niet goed verwerken.
- Nachtangst. Het kindje is bang in het donker of bang om alleen op zijn/haar kamer te zijn.
Je kindje slaapt ineens niet meer door
Wat de oorzaak ook is, het is erg vervelend als je weer opnieuw de gebroken nachten ingaat. Kindjes kunnen moeite hebben met zelfstandig in slaap kunnen vallen, het kan ook voorkomen dat ze s’nachts wakker worden en niet meer in slaap kunnen vallen. Erg vervelend voor het kindje natuurlijk, maar voor de ouder is het ook geen pretje.
6 tips om je kindje te laten doorslapen.
- Structuur en regelmaat. Zorg voor een vast ritme, vaste rustmomenten en vaste momentjes om te spelen. Als een kind overdag goed slaapt dan slaapt het s’nachts ook beter. Als wij een drukke dag gehad hebben met veel nieuwe indrukken kan het goed zijn dat wij ook lastiger in slaap zullen vallen.
- Zorg voor een vast slaapritueel. Herhaling en herkenbaarheid is erg belangrijk voor jonge kinderen. Bijvoorbeeld: Pyjama aan, tanden poetsen, een bedtijd verhaaltje, een knuffel een kus en slapen. Zorg er wel voor dat wanneer je kind moeilijk in slaap valt je de tijd neemt en ook verteld waarom je kind zal moeten gaan slapen.
- Een nachtlampje. Kleine kinderen voelen zich vaak veiliger als er een nachtlampje op de kamer aanwezig is. Het is donker maar toch is er een sprankeltje licht het kindje voelt zich veiliger doordat het toch nog iets kan zien.
- Knuffels in bed. In bed een knuffel hebben kan erg fijn zijn voor je kindje. Het kan je kindje troost bieden als het onverwacht wakker wordt. In slaap vallen is voor een kindje met een knuffel een stuk makkelijker. Wij hadden ook altijd een VTech knuffelbeertje. Daar zat een lampje bij in en zong liedjes. Alle 3 de kinderen hebben er 1 en het is fantastisch al zeg ik het zelf.
- Wakker in bed leggen. Het is belangrijk dat je kind in zijn eigen bed leert slapen. Je wilt je kind toch niet altijd in jullie bed hebben liggen? Leg je kind moe maar wel wakker in bed. Zeg altijd slaap lekker of welterusten. Je kan eventueel nog wat rommelen boven zodat je kindje voelt dat je in de buurt bent en gerust en met een veilig gevoel in slaap kan vallen.
- Leer je kind wanneer het uit bed mag komen. Afgezien van naar het toilet gaan moeten onze kinderen in bed blijven. Het belangrijk dat je kind weet wanneer het uit bed mag komen. Stel jij hier geen regels aan dan kan het zijn dat je kind s’nachts op een gegeven moment steeds vaker uit bed zal komen. Je zou hier voor een slaaptrainer kunnen aanschaffen. Een soort kinderwekker, wanneer het lampje aangaat of het geluid maakt mag je kind uit bed komen. Ook kan je gewoon een tijdschakelaar op een lamp zetten. Als je je kind dan uitlegt dat het uit bed mag zodra de lamp aangaat zal het kindje het waarschijnlijk snappen. Belangrijk is wel dat je je kind complimenteert als het gelukt is om pas uit bed te komen zodra het lampje aan is. Je beloont zo goed gedrag.
Leuke slaaptrainers zijn;
- Zazu Sam.
- Nijntje slaaptrainer.
- Zazu Pinguïn.
Heb jij nog een tip die ik niet genoemd heb? Laat het dan weten in de reacties.
Ik ga er vanuit dat het aan dit huis ligt. Niemand van ons heeft hier nog een nacht helemaal doorgeslapen. Gaan ook snel verhuizen!
Ik heb onwijs mazzel dat 2 van mijn kids zelf doorsliepen (en dan echt na een hele korte periode) erg luxe.. maar het nadeel eraan is, als ze dan een keer echt ziek zijn, je hier totaal aan gewend bent dat ze doorslapen en je echt een zombie rondloopt 🙂 1 van de kids deed er wat langer over en werd snachts nog wakker, dus ik was erop ingesteld, en dat maakte het meteen minder heavy 🙂
Handige tips en inderdaad doorslapen moeten kinderen leren. Toch denk ik wel dat het ene kind makkelijker doorslaapt als het andere. Voor mijn kinderen was na 1 of 2 maanden doorslapen echt niet realistisch. Beiden eigenlijk pas goed na een jaar (oudste anderhalf jaar), dan nog niet eens altijd. Inbakeren of iets dergelijks hielp niet overigens. Tja, je kan het niet afdwingen helaas, alleen de voorwaarden zo goed mogelijk scheppen.