Welke waarden geef jij mee in je opvoeding?

Mama & Kinderen By jan 29, 2019 No Comments

Ik mag mijn meiden alles leren. Alles wat ze moeten weten over de wereld en het leven. Ik ben er verantwoordelijk voor dat ze durven dromen en in zichzelf geloven. Zodat ze anderen waarderen en elke dag dankbaar zijn. Ik wil ze leren om het goede te zien. Het goede zien in elke persoon die ze zullen tegenkomen, alvorens ze het negatieve opmerken.

Kinderen opvoeden is niet zomaar iets

Opvoeden gaat niet alleen over eten en drinken geven, naar school brengen en op tijd naar bed gaan. Opvoeden is ook normen en waarden meegeven. Manieren leren. Kinderen benaderen met liefde en niet met geschreeuw. Ik moet mezelf eraan herinneren dat wat ik meegeef datgene is dat mijn kinderen later normaal zullen vinden. Zij zullen mijn gedrag kopiëren.

Wil ik dat wel? Heb ik een karakter of een soort gedrag dat ik mijn kinderen wil aanleren? Niet altijd!

Het is zo belangrijk om als volwassene het goede voorbeeld te geven aan je kinderen. Je kinderen te leren om anderen te helpen waar ze kunnen, respect te hebben voor ieder mens en liefdevol te zijn voor hun naasten. Weg blijven van het slechte en het goede willen nastreven.

opvoeding

Er is zoveel meer dan alleen verzorgen en aankleden van onze kinderen. Opvoeding is zo breed. Zo’n grote opdracht waar ook ik te vaak lichtjes over denk. Ze zullen ieder een eigen karakter ontwikkelen en een eigen ik hebben.

Ik heb veel onthouden van mijn jeugd:  de opvoeding die ik heb genoten, de dingen die mijn mama mij aanleerde. Dat is me altijd bijgebleven. Ze zullen het later in het volwassen leven niet altijd eens zijn met mijn mening, en dat is oké. Maar de basis van alles is liefde, respect en vertrouwen. Met dat laatste heb ik al heel mijn leven geworsteld. Het is zo belangrijk en verlossend om iemand anders te kunnen vertrouwen, te durven rekenen op iemand anders.

Liefhebben en opvoeding

Leer je kind tijdens de opvoeding om lief te hebben, een andere mening te respecteren. Vertel hen dat complimentjes een ander zijn dag mooier kunnen maken. Leer kinderen dat huidskleur er niet toe doet en dat alle kinderen speciaal zijn. Geef mee dat diversiteit mooi is en dat anders zijn niet slecht is. Dat er hoop is, dat er altijd hoop zal zijn. Als je maar blijft geloven in jezelf.

Kinderen die worden opgevoed in liefde en verdraagzaamheid zullen dit koesteren in hun volwassen leven en het in praktijk brengen tegenover anderen. Vanuit mijn geloof kies ik ervoor om deze waarden mee te geven via onze religie. Het is natuurlijk ook helemaal oké dat jij dat anders doet. Zolang we allemaal maar vooropstellen dat we goed zijn voor onszelf en meer nog : voor elkaar.

 

Veel liefs,
Olivia
X

Author

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.