rollator

Wat is ergotherapie?

Gezondheid By okt 21, 2022 No Comments

Heb jij moeite met het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten, dan is het natuurlijk wel belangrijk om hier iets tegen te doen. Dit kan namelijk ontzettend vervelend zijn, waardoor je wordt belemmerd in je dagelijkse bezigheden. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld het vastpakken van een glas drinken of het nu goed kunnen tillen van een tas met boodschappen. Kortom, ontzettend vervelend dus. Vooral wanneer je wat ouder wordt, neemt de kans op deze problemen toe. Ergotherapie kan dan uitkomst bieden, maar wat is het exact?

De behandelingen

Wanneer je problemen hebt met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, dan kan een ergotherapeut je hierbij helpen. Vaak worden er enkele oefeningen gedaan, waardoor je bepaalde bewegingen opnieuw leert uitvoeren, alleen dan vaak op een andere manier. Wanneer je voor het eerst in behandeling gaat, zal er eerst een gesprek plaatsvinden, waarin wordt besproken wat precies de problemen zijn en wat je graag zou willen dat wordt opgelost. Het bijzondere aan deze therapie, is dat het wordt uitgevoerd op de plek waar je ook de problemen hebt. Dus heb jij ontzettend veel problemen met bepaalde handeling bij je thuis, dan komt de ergotherapeut op locatie om samen te kijken wat er mogelijk is. Zo heeft de therapeut namelijk een goed beeld van de situatie en kan op basis daarvan een behandelplan worden opgesteld.

Voor wie is de therapie?

In principe kunnen ontzettend veel mensen kiezen voor de therapie. Het is namelijk niet alleen het probleem waar tijdens deze behandelingen naar wordt gekeken, maar ook naar een praktische oplossing voor in de toekomst. Het kan namelijk heel goed zijn dat het simpelweg niet meer mogelijk is om bepaalde handelingen in de toekomst op dezelfde manier uit te voeren. Door je regelmatig te laten behandelen door een ergotherapeut, zullen bepaalde handelingen opnieuw worden aangeleerd, maar dan op een andere manier. Juist dit maakt het dat deze behandelingen zo waardevol zijn, omdat ze de patiënt als het ware opnieuw leren hoe ze iets moeten doen. Dus heb jij problemen met bepaalde handelingen in het dagelijks leven, bespreek dit dan zeker met je huisarts, want hij of zij kan je doorverwijzen naar een ergotherapeut.

Voor jong en oud

Veel mensen hebben vaak het beeld bij een ergotherapeut dat deze alleen bedoeld is voor mensen op leeftijd. Toch is dit absoluut niet het geval. Ook wanneer je jong bent kunnen er dingen gebeuren in je leven waardoor bepaalde zaken niet meer gaan zoals ze voorheen altijd gingen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een ongeluk hebt gehad of misschien wel een ander probleem waardoor je nu last hebt met het uitvoeren van bepaalde handelingen. Ook wanneer je jong bent is het dus heel goed mogelijk dat jij een beroep moet doen op een ergotherapeut. Dat is dus helemaal niet erg en juist goed om te te doen. Het is zonde om te denken dat iets vanzelf wel overgaat, terwijl dit niet zo is. Wees dus verstandig en trek op tijd aan de bel. Doe je dit niet, dan kunnen bepaalde klachten in de toekomst alleen maar erger worden en dat wil je natuurlijk niet.

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.