wat is een kloostertafel

Wat is een kloostertafel?

Huis & Tuin By jun 15, 2019 No Comments

Kun je ook zo genieten van lang natafelen? Gezellig met de familie nog even aan tafel zitten, kaarsjes aan en goede gesprekken voeren? De tafel is vaak het hart van ons huis. We eten er, voeren er gesprekken, genieten van momenten samen, kinderen spelen aan tafel en soms werken we er ook nog eens aan. Je hele leven zit er eigenlijk in. Met kloostertafels is dit allemaal dan ook geen probleem. De monniken brachten er  hele dagen aan door en als jij er één hebt zul jij er ook veel aan zitten. Maar wat is een kloostertafel? In dit blog vertellen we je er meer over.

wat is een kloostertafel

Bron: https://www.meubelcity.nl

Terug in de tijd, wat is een kloostertafel?

Vroeger werden kloostertafels gemaakt van de bomen die om de kloosters stonden. Ze waren bedoeld voor de monniken die hele dagen aan de tafels aan het werk waren. Je snapt nu vast waar de uitdrukking monnikenwerk vandaan komt. Kloostertafels waren, en zijn nu nog, functionele meubelstukken en worden ook wel boomstamtafels genoemd.

Doordat de monniken dagenlang aan deze tafels aan het werk waren ging de voorkeur uit naar eikenhouten tafels. Dit omdat deze houtsoort jaren meegaat. Je zult nu snappen waar de naam kloostertafel vandaan komt.

Dit kenmerkt een kloostertafel:

Tegenwoordig worden kloostertafels niet meer alleen gemaakt van eikenhout, ook teakhout en grenenhout worden zeker vaak gebruikt. Een kloostertafel is een tafel met een robuust en landelijk karakter. Krasjes en oneffenheden mogen er zijn. Een doorleeft uiterlijk is wat deze tafel kenmerkt. Een tafel waar je prettig aan kunt zitten, gezelligheid heeft en fijn je tijd aan kunt doorbrengen. Kloostertafels zijn maatwerktafels gemaakt van het beste hout met een rustieke uitstraling.

Hoe maak ik een keuze tussen de diverse mogelijkheden?

De vraag ‘wat is een kloostertafel’ is voor je beantwoord. Maar hoe maak je een keuze tussen de verschillende mogelijkheden die er zijn? Wanneer je een gezin hebt is een mooie grote robuuste kloostertafel waarschijnlijk iets wat jij graag in je huis wilt hebben. Samen eten, spelletjes doen, knutselen, alles kan.

Wanneer je alleenstaand of met z’n tweetjes bent wil je misschien een wat kleinere maat, maar een mooie grote tafel is natuurlijk ook een optie. Het hangt af van de ruimte die je beschikbaar hebt. Veel mensen denken dat een kloostertafel rechthoekig is, maar wist je dat er ook prachtige ronde of ovale klooster eettafels zijn? Beide tafels kunnen van verschillende houtsoorten gemaakt worden en zullen in de meeste gevallen geschraapt en geborsteld worden. Wanneer je voor een extra ruig uiterlijk gaat zullen de scheurtjes en knoesten zichtbaar blijven. Een tafel die aangeeft: hier wordt geleefd.

wat is een kloostertafel

Bron: https://www.meubelcity.nl

Dan heb je nog het onderstel van de kloostertafel. Wat vind je mooi en wat is praktisch? Ga je voor een vintage look of ga je liever voor een stalen onderstel? Iets om goed over na te denken. Natuurlijk wil je ook mooie en fijn zittende eettafelstoelen aan je kloostereettafel, het is dan ook belangrijk om goed na te denken wat voor jou de perfecte eetkamerstoel is.

Het onderhoud van een kloostertafel

Deze soort tafels moeten onderhouden worden. Ze kunnen verschillende behandelingen ondergaan. Je kunt ze laten aflakken of in de olie laten zetten. Op het moment dat je de tafel uiteindelijk in huis hebt neem je de tafel de eerste weken alleen af met een droge doek. Wanneer de tafel een aantal weken staat kun je een vochtige doek gaan gebruiken. Als de tafel bewerkt is met olie doe je verstandig aan om de tafel de eerste maand te ontzien. Olie heeft namelijk tijd nodig om goed in te werken. Onderzetters of placemats zijn in de beginfase dan ook een echte must. Het zou zonde zijn om vlekken en kringen op je gloednieuwe tafel te krijgen. Wanneer je een gelakte tafel hebt is dit niet van toepassing, lak is namelijk na 2 uur uitgehard.

Hoe ziet jouw perfecte kloostertafel er uit?

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.