tweedehands borstkolf

Tweedehands borstkolf? Geen aanrader!

Geplaatst door

De babyuitzet is duur genoeg, weten we allemaal. Leuk als je spulletjes krijgt of goedkoop kunt overnemen. Kan met veel dingen, maar doe het alsjeblieft niet met een borstkolf. Koop geen tweedehands borstkolf en neem er geen van je vriendin over, hoe goed het ook bedoelt is! Lees snel verder waarom je geen tweedehands borstkolf moet aanschaffen!

Borstvoeding in de motor van de borstkolf

Aan een tweedehands borstkolf is niet te zien of deze goed functioneert of hoe lang je de borstkolf nog kunt gebruiken totdat de borstkolf is versleten. Maar, dat is niet het gene waar je over in zou moeten zitten. Waar je wel over zou moeten inzitten bij een tweedehands borstkolf is dat je niet weet wat de kolf met zich meedraagt. Veel elektrische borstkolven hebben een ‘open motor systeem’. Bij een kolfmotor met een open systeem is het niet mogelijk om de kolfmotor volledig te ontsmetten. Als je een kolf met een open motor in gebruik hebt is het mogelijk dat er moedermelk in de motor terecht komt.  Als je dan denkt dat je het red met een nieuwe afkolfset moeten we je teleurstellen, want bij het reinigen van een open motor systeem reinig je niet elk deel van de borstkolf.

Infecties en ziektekiemen

Doordat de kolf niet volledig gereinigd kan worden kunnen er ziektekiemen achterblijven in de borstkolf. Door gebruik en het reinigen kunnen er ontzettend kleine scheurtjes ontstaan in de zachte onderdelen van de borstkolf. Moedermelk is een vloeistof die lichaamseigen is en dus ook bacteriën bevat, het is dan dus ook niet uit te sluiten dat deze bacteriën worden overgedragen op jouw baby.

Mama’s bieden hun eigen baby bescherming tegen de ziekteverwekkers en ziektekiemen die ze zelf bij hun dragen, maar niet tegen ziektekiemen en ziekteverwekkers van een andere mama. Zoals je net gelezen hebt kunnen niet alle onderdelen van een borstkolf goed ontsmet worden. Als je een tweedehands borstkolf gebruikt is er dan ook kans op besmettingsgevaar.

Een borstkolf is voor persoonlijk gebruik.

Het is dus goed om een nieuwe borstkolf aan te schaffen en geen tweedehands borstkolf. Producenten van borstkolven raden je sterk af om een tweedehands borstkolf te gebruiken omdat ze het veilige gebruik van de kolf dan niet kunnen garanderen. De garantie komt ook te vervallen op het moment dat jij een tweedehands borstkolf gebruikt. Het meest hygiënische en veilige wat je dus kunt doen is een nieuwe aanschaffen.

Voorbeelden van borstkolven voor persoonlijk gebruik zijn:

Uitzondering op de regel

Je kunt ook borstkolven huren via het ziekenhuis en diverse organisaties. Dit zijn dus kolven die wel door verschillende personen gebruikt kunnen worden. Dit komt doordat deze organisaties en ziekenhuizen een borstkolf hebben met een gesloten motor systeem (en reinigen deze natuurlijk altijd perfect). Een borstkolf met een gesloten systeem voorkomt dat schimmels en of bacteriën zichzelf naar de motor kunnen verplaatsen. De melk komt dus niet in contact met de motor en daar zullen dan ook geen bacteriën van moedermelk in komen. Ook zijn er tegenwoordig borstkolven met gesloten systemen te bestellen via internet en in bepaalde winkels te halen.  Voorbeelden van een gesloten borstkolf zijn:

Tommee Tippee borstkolf.

arco kolf
bron: bol.com

 

 

 

 

 

 

Tip: check je verzekering even, er bestaat een goede kans dat je verzekering de aanschaf van een borstkolf deels of geheel vergoedt. 

Ook leuk om te lezen: Waarom ik ervoor koos om fulltime te kolven.

 

Wist jij dat een tweedehands borstkolf niet bepaald hygiënisch is als deze een open motor systeem heeft?

 

borstkolf

4 reacties

  1. Ik snap heel goed wat je bedoeld en waar het vandaan komt. Maar dan zoude de bacterieeen ook hun gang gaan als er meerdere jaren tussen twee van je eigen kindjes zit. Of tussen een eerste en bijv. Een derde of vierde kindje?
    Ik heb het idee dat het gewoon een beetje bangmakerij is, het enige waar je op moet letten is of hij nog wel krachtig genoeg is. Anders helpt de kolf je productie om zeep in plaats van dat je kunt blijven voeden.

    1. Persoonlijk zou ik het er niet op gokken. Kan natuurlijk ook helemaal goed gaan! En je hebt ook wel een punt, misschien is het bangmakerij vanuit de producenten. Maar met het oog op hygiëne zou ik toch echt voor een nieuwe gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *