Tieners en gamen, herkenning voor mama’s

Tieners By apr 08, 2018 6 Comments

Zit jouw tiener ook veel te gamen en filmpjes te kijken op de smartphone? Ik blijf het, net zoals veel andere moeders, erg lastig vinden hoe ik om moet gaan met mijn tieners en gamen. Of er een juiste manier is weet ik niet, maar één ding is duidelijk: het is overal hetzelfde.

In deze blog laat ik je vijf, waarschijnlijk herkenbare, situaties zien over tieners en gamen. Ik geef geen advies over wat goed of fout is, maar wil op een luchtige manier laten zien hoe het er bij mij thuis aan toe gaat.

1. Vroeger was alles anders

Als ik terugkom van een rondje boodschappen, zitten alle drie mijn zoons verspreid in huis op hun telefoon een filmpje te kijken of met de Playstation te spelen. “Moeten jullie nu niet eens een boek lezen of een gewoon spelletje doen? Vroeger las ik graag en ging leuke dingen doen met vriendinnen, dat is toch ook leuk? “, vraag ik. Ik krijg een blik terug van mijn oudste zoon alsof ik niet goed bij mijn hoofd ben. “Ja mam, dat weten we, maar dat was vroeger. Jij leefde in een andere eeuw.” En, bedankt… Ik voel me meteen weer een paar jaar ouder worden, maar hij heeft natuurlijk wel gelijk: dit is een andere tijd.

2. De verschillende definities van ‘zo’

“Wil je zo stoppen met dat apparaat?”, vraag ik vriendelijk aan mijn middelste zoon. “Ja mam, ik stop zo”, antwoordt hij, zonder zijn blik van het scherm af te halen. Als ik vijf minuten later geïrriteerd vraag waarom hij nu nog steeds naar dat scherm zit te staren zegt hij: “ Ik zei toch dat ik zo zou stoppen. Even het filmpje uitkijken.” Tsja, daar sta je dan met je goede gedrag. Mijn definitie van ‘zo’ is: vrijwel onmiddellijk, terwijl hij ‘zo’ interpreteert als: wanneer ik klaar ben. En dat kan best nog even vijf minuten duren.

3. Het kan nog veel erger

Ik vind dat mijn jongens best veel tijd aan hun apparaten spenderen. Als ik mijn zoons hiermee confronteer zeggen ze in koor: “mam, wij vallen echt mee hoor, het kan nog veel erger. Sommige jongens van school zitten echt de hele dag en zijn ook ’s avonds heel laat nog aan het gamen.” Natuurlijk kan het altijd erger, maar ik kan me bijna niet voorstellen dat kinderen echt alleen maar met hun apparaten bezig zijn.

4. Ik ben toch buiten geweest

Mijn kinderen sporten gelukkig veel, lopen krantenwijken en gaan regelmatig naar buiten om een balletje te trappen. Als ze echter terugkomen van sporten of buitenspelen wordt, nadat ze heel gezond een  glaasje water gedronken hebben, direct het apparaat gepakt. “Nu mag het weer even mam, we zijn even lekker naar buiten geweest.”  Tsja, wat moet je daar nu tegenin brengen…

Tieners en gamen - buitenspelen

5. Spelen met anderen

Ik vind het leuk als de kinderen met vrienden spelen. Nu snap ik wel dat tieners niet meer ‘spelen’, maar het is toch leuk om af te spreken met leeftijdgenoten? “Maar mam, ik heb vanmiddag ook met jongens van de voetbal gespeeld hoor, gewoon online.” Haha, ja online samen spelen kan natuurlijk ook. Help ik word oud!

Tieners en gamen, herkenbaar?

Ik ben heel benieuwd of jij één of meerdere situaties die ik hierboven beschreven heb herkent. En nogmaals, ik ben geen expert en geef geen oordeel of advies over wat goed of fout is. Ik wil je alleen laten zien hoe het bij mij thuis gaat. Als ik over de kinderen praat met vriendinnen blijkt namelijk dat alle moeders in hetzelfde schuitje zitten. Het voelt op de een of andere manier altijd fijn als je hoort dat het ergens anders ook zo is. Ik denk iets van gedeelde smart…

Ben je op zoek naar tips over hoe je om zou kunnen gaan met tieners en gamen verwijs ik graag naar de website van Ouders van Nu.

Hoe gaat het bij jouw thuis?

Author

6 Comments

 1. Jessica - Foodie Feest schreef:

  Ik denk dat het er gewoon bij hoort inderdaad. Er is ook zo veel leuks te bekijken. 😛 Maar zo te horen komen je kinderen nog vrij veel buiten en zijn ze sportief! 🙂 Er zijn ook zat tieners die alle vrije tijd in een donkere kamer besteden met games, dat vind ik wel heftig.

 2. Lodi schreef:

  Yep dat ‘zo’ is hier ook altijd een discussie punt, ik ben hier nog wel dat ik zeg, dan en dan even op de telefoon en dan gaat ie weer uit, maar dat zal op een gegeven moment ook over zijn. Nu den ze alleen nog maar spelletjes, maar er komt een tijd dat ze ook hun email en whats app enzovoort er op hebben zitten.

 3. Marjolein schreef:

  Haha heel herkenbaar bij mijn vrienden. Mijn kindjes zijn nog klein maar het begint al te komen met het ipad gedrag. Heel herkenbaar en er staat me nog veel te wachten, aj aj

 4. Marijke schreef:

  Heel herkenbaar. Zo is nooit mijn zo. En als er dan een vriendinnetje komt kruipen ze gezellig samen achter een scherm……. Ach onze ouders dachten dat ook van…. ja van wat eigenlijk?

 5. Nicole Orriëns schreef:

  Mijn kinderen gamen ook graag. Maar zolang ze daarnaast voldoende beweging krijgen vind ik het prima.

 6. Dhini schreef:

  Mijn zoon kan nu ook heel gamen samen met zijn papa. Maar als het weer mooi is dan moet wij buiten spelen. En gelukkig speel hij nu buiten samen met buurtkinderen

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.