incontinentie bij kinderen

Ongelukjes en incontinentie bij kinderen

Mama & Kinderen By jul 13, 2018 No Comments

Als kinderen geboren worden zijn ze ‘incontinent’, ze kunnen nog niet naar de toilet gaan. Na veel oefenen en toiletbezoekjes worden kinderen na een aantal jaar zindelijk. De meeste kinderen zijn rond hun vijfde zindelijk, maar toch kunnen ze ongelukjes hebben. Gebeurt ieder kind weleens. Ook zijn er kinderen waarbij het goed zindelijk worden niet wil lukken. Erg vervelend voor het kindje natuurlijk, dit noemen we incontinentie bij kinderen.

Geen controle over de spieren

Vaak is de oorzaak bij incontinentie bij kinderen dat ze nog geen goede controle hebben over de spieren die we gebruiken bij onze toiletbezoeken. Het kan zijn dat het kindje zo bang is om in de broek te doen dat hij of zij de spieren spannen in plaats van ontspannen. Hierdoor zullen incontinentie kinderen vaak naar de toilet moeten voor hele kleine plasjes.

Ook zijn er kindjes die niet naar de wc durven te gaan. Ze manoeuvreren zich in de vreemdste poses en op het moment dat ze dan toch naar de toilet moeten gaan van papa of mama weten ze dat het mis gaat op het moment dat ze opstaan.

Ook kan het zijn dat ze het gewoon vergeten, niet voelen dat ze moeten plassen of het gewoon zo lang mogelijk ophouden omdat ze druk aan het spelen zijn. Op het moment dat ze dan naar de wc willen gaan is het vaak al te laat. Ook kan hierdoor obstipatie ontstaan.

Het probleem aanpakken

Incontinentie bij kinderen is erg vervelend, maar ook kan het een flinke deuk in het zelfvertrouwen geven. Een ongelukje kan gebeuren, maar als het toch echt vaak gebeurt kun je beter de koe bij de horens pakken.

Het kind moet leren om ontspannen naar de wc te kunnen gaan. De bekkenbodem spieren moet het kind leren ontspannen als het naar de toilet gaat. Ook moet het leren dat het belangrijk is om het niet te lang uit te stellen. Beter een keer teveel naar de wc om te proberen, dan te wachten tot het laatste moment.

Punten die jou en je kind kunnen helpen naar een droge broek

  • Zorg dat de toilet een kamertje is waar je kind ontspannen kan zijn. Zorg dat er een voetenbankje staat zodat je kind goed op de toilet kan komen. Een wc-bril verkleiner kan helpen met de angst voor het vallen in de wc.
  • Neem de tijd, push niet. Zeg niet ga even snel plassen, maar zorg ervoor dat je kind de plas rustig laat weglopen.
  • Zorg voor regelmaat. Ga minimaal 8 keer op een dag naar de wc met je kind. Om de zoveel tijd neem je even een bezoekje. Zorg ook dat je kind minimaal zo vaak iets drinkt.
  • Ga je voor een langere tijd de auto in? Zorg dan dat je kind voor de rit nog even kan plassen. Stop tussendoor een of meerdere keren om je kind te laten plassen. Ook als het zegt niet te hoeven. Toch niet helemaal gerust? Er zijn incontinentie broekjes voor kinderen die gewoon op een onderbroekje lijken en waardoor je kind zich misschien toch een stuk zekerder voelt.

 

Heb jij nog tips of toevoegingen?

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.