leukste voorleesboek

Hoe kies je het leukste voorleesboek?

Mama & Kinderen By mei 12, 2022 No Comments

Wanneer je gaat lezen met je kind is het elke keer een feestje. Het maakt niet uit op welk moment je het doet. Je kunt voorlezen in een bed of overdag een prentenboek bekijken om samen waardevolle herinneringen te creëren. 

Naast de waardevolle herinneringen heeft het ook een enorm goed effect op de woordenschat, spelling en relatief vermogen voor het kind om voor te lezen. Gemiddeld gezien weten kinderen die worden voorgelezen 30% meer woorden dan kinderen die dit niet krijgen. Het hoeven geen uren lezen te zijn, maar 10 minuten per dag zou al voldoende kunnen zijn. 

Boeken kiezen

Er is in de boekenwinkel en bieb heel erg veel keuze aan boeken die je kunt aanschaffen. Het valt vaak niet mee om een geschikt boek te vinden die goed past bij de belevingswereld van je kindje. Stel je krijgt nog een kindje en jouw zoon of dochter wordt een broer of zus; kijk in de bieb naar een boek die hierop aansluit.

Dezelfde boeken?

Herinner je het nog, een film misschien wel 10 keer bekijken? Kinderen vinden het erg leuk om een verhaal vaak terug te horen. Zo kun je dieper ingaan op het verhaal en ook vragen stellen om het interactief te maken voor je kind. Dit geldt al helemaal wanneer het verhaal aansluit op iets wat je kind heeft meegemaakt en hier graag over nadenkt. Het kan dus geen kwaad om het voorleesboek nog een keer te herhalen wanneer je geen boeken meer thuis hebt liggen.

Rituelen

Kinderen houden ervan om een bepaalde routine te hebben. Het maakt niet uit of dit nou een stuk fruit is voor het slapengaan of een kwartiertje lezen. Het is namelijk fijn om ergens op te kunnen rekenen wanneer je jong bent omdat je nog niks kan controleren wanneer je jong bent. Zo kun je voor het slapen nog even kijken, luisteren, praten en lachen. 

Afwisseling in stemmetjes

In een prentenboek staan vaak veel korte tekstjes. Het is daarentegen niet nodig om veel verschillende stemmetjes te gebruiken. Dit is bij jongere kinderen nog niet helemaal aan de orde. Het is soms veel beter om je kind aan te kijken waardoor hij of zij de aandacht erbij houdt en snapt wat je aan het vertellen bent. 

Voorspellen

Voordat het kinderboeken 2 jaar begint kun je ook samen kunnen voorspellen waar het verhaal over zou kunnen gaan. Dit kun je doen door naar de voorkant te kijken en je kind zelf suggesties te laten doen. Door dit te doen zal de aandacht van het kind er beter bij blijven en zo zijn belevingswereld triggeren, omdat dingen dan anders kunnen lopen dan zijn voorspeld. 

Lees ook: lezen voor gevoelige kinderen

Lastige tekst

Wanneer er moeilijke woorden staan in een boek is het belangrijk de context van het verhaal te vertellen. Wanneer je merkt dat je kind het verhaal niet begrijpt kun je het weer interactief maken door te vragen waar dit over gaat en hem of haar een afbeelding te laten aanwijzen. 

Daarnaast kun je je kind de gelegenheid geven om iets te zeggen wanneer je voorleest, en al helemaal bij een lastige tekst. Zoals je het verhaal verteld kan namelijk veel doen over hoe het kind het verhaal interpreteert. 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.