Besparen op vakantie. Thuisblijvers.

Besparen & Budget By jul 05, 2018 2 Comments

Op vakantie gaan kost geld, in sommige gevallen heel erg veel geld. De reis kost geld, het verblijf, het eten en drinken en dan wil je natuurlijk ook nog leuke dingen gaan doen! Hoeveel geld het precies kost, hangt natuurlijk af van heel veel verschillende factoren. Waar ga je naartoe en wat heb je daarvoor nodig, hoe ga je op de plaats van bestemming komen en waarin ga je slapen? En dan zijn er nog een heel aantal keuzes om te maken… Wat ga je eten, wat ga je doen en hoeveel dagen blijf je weg?

Omdat al die keuzes samen bepalen wat het totale bedrag is wat je uitgeeft, kun je ook met al die keuzes geld besparen en de komende weken neem ik jullie graag mee in een heel aantal besparingstips! Want ook met heel weinig geld kun je op vakantie gaan weet ik uit ervaring.

Gekozen…

Maar wat als je om wat voor reden dan ook hebt besloten om dit jaar thuis te blijven? In het verleden hebben wij deze keuze ook verschillende keren gemaakt, bijv omdat we pas verhuisd waren of omdat er pas een nieuw pleegkindje bij ons is komen wonen. Het maken van deze beslissing viel ons in alle gevallen best zwaar, wij houden namelijk enorm van op vakantie gaan, nieuwe plekken ontdekken en even helemaal weg zijn! En thuisblijven klinkt mij in de oren als klusjes doen en schoonmaken…

Natuurlijk zijn er ook mensen die gewoon niet zoveel met vakantie hebben en liever thuisblijven, ook dat zijn de thuisblijvers. Urenlang kan ik erover nadenken wat de motieven zijn voor de mensen die liever thuisblijven, zelf kom ik uit een dorp waar op vakantie gaan écht de uitzondering was. Veel mensen om ons heen waren boeren en met een boerenbedrijf is het minder makkelijk om even drie weken ertussenuit te gaan. Maar als ik nu kijk naar de kinderen van toen, mijn generatiegenoten die nog wonen in datzelfde dorp, ook zij kiezen vaker dan ik en mijn vrienden voor thuisblijven…

Blijf jij dit jaar thuis? Zou je willen vertellen wat de reden is?

Vakantie

Ik kan me nog herinneren van toen ik kind was, dat ik de vakanties die we thuis bleven, veel minder leuk vond. De dagen leken aan elkaar vastgeplakt en iedere dag leek hetzelfde. Daaruit heb ik mijn eerste tip gecreëerd:

Tip 1: Maak er een échte vakantie van!

Zet een week of twee weken apart en noem die jullie échte vakantie. Ga leuke dingen doen en geniet met elkaar van een vakantie in eigen huis/tuin/land. En de dingen die je doet hoeven écht niet super bijzonder te zijn of duur… Denk bijv. aan:

 • Laat de kinderen een (of meer) nachtje in de tuin in een tent slapen
 • Maak zelf de lekkerste ijsjes
 • Verzin met elkaar een bordspel, maak het bord en de kaartjes en schrijf de regels op
 • Hang papier aan de schutting en doe verdunde waterverf in waterpistolen
 • Ga in de voortuin staan met een limo kraampje (of verkoop boeken, cakejes, speelgoed)
 • Hou een filmmarathondag, maak zelf popcorn en eet pizza als avondeten
 • Maak de kinderen een dagje de baas (ze mogen bepalen wat jullie gaan eten, waar jullie gaan eten, enz.)

Tip 2: Hang de toerist uit in eigen stad/dorp/provincie

Thuisblijven hoeft niet gelijk te staan aan in huis blijven zitten. Kijk eens naar je stad of regio alsof je er voor het eerst komt, wat zijn de bezienswaardigheden? Wat zou je gaan doen of bekijken als je in deze regio op vakantie was? Hebben jullie dat al eens gedaan? Ga de leuke en goedkope dingen doen die toeristen ook in jouw omgeving zouden doen, zoals:

 • Een toren beklimmen
 • Zwemmen in een meertje/ de zee
 • Wandelen in het bos
 • Picknicken in het park
 • Struinen over de markt
 • Spelen in de speeltuin in het stadspark
 • Door de stad lopen en de gebouwen bekijken
 • Een rondvaart?
 • Een mooi uitzichtspunt?
 • Maak een mooie gezinsfoto bij bijvoorbeeld een typerende molen uit de omgeving

Musea

Zijn er leuke musea bij jou in de buurt? Ben je daar al eens met je gezin geweest? Op het internet vind je vaak op websites als bijvoorbeeld groupon of groupdeal leuke aanbiedingen van musea bij jou in de buurt. Kinderen vinden het heel bijzonder om naar een museum te gaan en dan maakt het nog niet eens heel veel uit waar het over gaat. Zo bleek het kinderwagenmuseum ook heel leuk voor jongetjes omdat ze er ook veel oude spelletjes en kinderspeelgoed hadden (en lekkere appeltaart) en bleek het speelgoedmuseum ook heel leuk voor opa en oma omdat ze hun eigen kindertijd weer konden herbeleven! Stap maar uit je dagelijkse sleur en ontdek de wereld om je heen!

Tip 3: Sta open voor en probeer nieuwe dingen!

Voor mij als kind betekende thuisblijven vroeger dat het een saaie zomer zou worden, er zou dus niets gaan gebeuren. Dus besloot mijn moeder dat we die zomer een nieuwe hobby mochten kiezen. Ik vergeet het nooit meer, wat hebben we een leuke dingen uitgeprobeerd, het is één van mijn leukste zomervakanties geworden dat jaar!

Nou zal ik jullie niet aanraden om allemaal zo over de top te gaan als mijn moeder destijds gedaan heeft, maar iets nieuws proberen is altijd leuk, dus waarom niet? Weet je niet wat je zou moeten proberen? Een paar ideeën wil ik graag met jullie delen:

 • Geocachen, schatzoeken met een gps apparaat
 • Speurtochten maken
 • Schilderen, mozaieken of iets anders creatiefs
 • Maak een avondmaaltijd met dingen die jullie nog nooit gegeten hebben
 • Eet een dag alles omgekeerd, dus avondeten als ontbijt en ontbijt als avondeten
 • Maak een groot kampvuur met de kinderen, vertel enge/sterkte verhalen en rooster marshmallows
 • Ga bowlen of midgetgolfen en maak er een heuse wedstrijd van met medailles of prijsjes
 • Lees allemaal een boek aangeraden door iemand anders van je gezin

Zomervakantie bucketlist

En zo maak je ook van een thuisblijfzomervakantie een vakantie om nooit te vergeten! Als laatste wil ik jullie ook als je thuisblijft nog een tip geven die ik ook al deelde in het stukje over besparen op vakantie deel 3, maak samen een bucketlist voor deze vakantie! Wissel betaalde en gratis uitjes af en maak het niet te ingewikkeld, dit is een foto van die van mij en mijn gezin van het afgelopen jaar.

Tot zover mijn bespaartips voor de vakantie, ik hoop dat jullie er iets aan hebben gehad en dat iedereen een superfijne zomervakantie gaat hebben dit jaar!

Hebben jullie nog bespaartips die je gemist hebt?

Author

2 Comments

 1. mejuicychoose schreef:

  Super leuke tips.

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Er is ook een heus boek met vakantie tips voor thuisblijvers! Balen dat je als kind de vakanties dat jullie thuisbleven minder leuk vond!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.