Dit heeft pleegzorg mij gebracht

Mama & Kinderen By jul 04, 2018 No Comments

Het is vroeg op de ochtend als ik mijn dag begin, alles in huis is nog stil als ik op het toilet de pleegzorg kalender lees die alle pleegouders eind 2017 hebben gekregen van de Nederlandse Vereniging van Pleegouders. De kalender vraagt me wát pleegzorg mij gebracht heeft en mijn gedachten dwalen af…

Voor ik het weet zit ik in gedachten weer in het ziekenhuis, alleen… Me enorm bewust van mijn lege buik… Geen baby… Het verdriet dat onvruchtbaarheid en ongewild kinderloos zijn met zich meebrengen is niet te beschrijven en niet voor te stellen tenzij je erin gezeten hebt. Het is allesoverheersend en een enorm diep dal en ik heb er jaren in geleefd.

Wat pleegzorg me gebracht heeft? Ik denk dat ik het niet eens écht in woorden kan vatten, maar speciaal voor jullie ga ik het natuurlijk toch proberen…

Zelfkennis en mensenkennis

Door pleegzorg is er een wereld voor me open gegaan. Cursussen die we hebben gedaan hebben me veel geleerd over mezelf, mijn grenzen en mijn rugzakje. Hoe je eigen belevenissen jouw kijk op de wereld kleuren en hoe je eigenlijk vaker dan je wilt of bewust doorhebt, heel veel oordeelt.

Tijdens de cursussen heb ik ook enorm veel verhalen gehoord over kinderen, jonge kinderen geboren in Nederland onder zulke verdrietige, schrijnende, walgelijke, ongelofelijke omstandigheden… Maar ook verhalen van kinderen die opgevangen worden en ondanks hun eigen worstelingen, gaan bloeien en tot ontwikkeling komen!

Ik heb heel veel geleerd over trauma, hechingsproblematiek, Veilig Thuis en de Nederlandse wet én ik heb geleerd dat pleegzorg niet in alle landen van de wereld hetzelfde betekent.

Daarnaast heb ik enorm veel mensen ontmoet, mensen van alle lagen van de bevolking. Mensen in functie en mensen in de aller, allerpersoonlijkste omstandigheden. Kinderen van allerlei achtergronden en met allerlei eigen rugzakjes. Rechters, voogden, gemeentewerkers, leraren, enz. enz. enz.

Als ik gesprekstijd uitbetaald zou krijgen, dan had ik in de afgelopen jaren gerust ieder jaar een lange maand heel ver weg op vakantie gekund, want wat héb ik een gesprekken gevoerd!

Liefde en niet kunnen ontvangen

Door pleegzorg heb ik de kans gekregen te houden van kinderen, meer dan ik wist of voor mogelijk hield dat ik ooit van iemand kon houden! Ik heb ontdekt dat liefde soms vraag om verschrikkelijke keuzes te maken en dat liefde soms betekend een stapje achteruit doen en afscheid nemen…

Ook heeft pleegzorg mij laten zien dat kinderen die té beschadigd zijn, geen liefde meer kunnen ontvangen. Het hartverscheurende daaraan zal mij altijd bijblijven…

Doorzettingsvermogen, creativiteit, vechtlust en energie

De afgelopen jaren waren geweldige jaren, maar ook enorm pittig! De dingen die op je afkomen als pleegouder kun je van te voren niet voorspellen en zijn bij iedere plaatsing ook weer anders en onverwacht. Er gebeuren dingen die niemand verwacht en er gebeuren dingen die fout gaan door te drukke voogden, rechtbanken die te lange wachtlijsten hebben of de Raad van de Kinderbescherming die op zich laat wachten…

Dus me erop voorbereiden daar ben ik mee gestopt, je weet toch nooit hoe het zal gaan of wat er komen gaan. Go with the flow, doorzetten als het nodig is voor jouw kind en creatief omgaan met wat er komt… Door pleegzorg weet ik hoe enorm mijn doorzettingsvermogen is, hoe enorm veel ik soms kan lijken op een kleine pittbull, als ik me ergens in vastbijt, dan laat ik nooit meer los!

Pleegzorg geeft me energie, de contacten met mensen, het leven met de kinderen en ook het contact met andere pleegouders, het geeft mij kilo’s energie: geweldig!

pleegzorgNieuwe vrienden, gezelligheid en een overvolle agenda

Pleegzorg heeft mij heel veel mensen laten ontmoeten en een aantal daarvan mag ik inmiddels tot mijn vrienden rekenen. Het is fijn als je met elkaar kunt praten en weet waar de ander het over weet. Je leeft in dezelfde onwetendheid, dezelfde rare situaties en weet hoe het voelt…

Pleegzorg brengt veel gezelligheid, natuurlijk komt er een kindje in je gezin wonen maar het kindje komt nooit alleen. Gratis en voor niks krijg je zijn/haar biologische familie erbij, een voogd, een pleegzorgwerken en daar houdt het vaak niet op. Psychologen, fysiotherapeuten, psychiaters, politie, leraren, behandelaren, therapeuten, zwemjuffen en sportclubs, er hoort een hele rits mensen bij zo’n kindje. Het geeft een hoop gezelligheid máár ook meteen een overvolle agenda!

Een fantastisch gezin en prachtige herinneringen

Pleegzorg gaf mijn man en mij een fantastisch gezin, een druk gezin een onzeker gezin en een gezin wisselend van samenstelling, maar voor ons is het een fantastisch gezin vol leven, liefde en mét prachtige kinderen!

Met dit gezin hebben we de afgelopen leven al veel mooie, bijzondere, gezellige en onvergetelijke herinneringen beleefd. We hebben vakanties gevierd in het buitenland maar soms ook gewoon in Nederland omdat we het land niet uit mochten of omdat de biologische ouders geen toestemming gaven. We hebben leuke uitstapjes gemaakt naar het strand, speeltuinen, zwembaden maar ook gewoon lekker naar de kinderboerderij of het speeltuintje in onze straat. En misschien wel de meest bijzondere herinneringen beleven we thuis, de eerste keer dat we ons eerste pleegkindjes op de stoep zagen staan, de eerste keer dat ons jongste pleegkindje mama tegen mij zei en nog zoveel meer bijzondere momenten…

Pleegzorg heeft ons dat allemaal én nog veel meer gegeven! Het heeft absoluut ons leven verrijkt, ons leven meer diepte gegeven en ons een stukje geluk gegeven dat we daarvoor niet kenden…

Zou pleegzorg iets voor jou kunnen zijn?

Author

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.