Besparen op vakantie – deel 1 Het verblijf.

Besparen & Budget By jun 14, 2018 3 Comments

Op vakantie gaan kost geld, in sommige gevallen heel erg veel geld. De reis kost geld, het verblijf, het eten en drinken en dan wil je natuurlijk ook nog leuke dingen gaan doen! Hoeveel geld het precies kost, hangt natuurlijk af van heel veel verschillende factoren. Waar ga je naartoe en wat heb je daarvoor nodig, hoe ga je op de plaats van bestemming komen en waarin ga je slapen? En dan zijn er nog een heel aantal keuzes om te maken… Wat ga je eten, wat ga je doen en hoeveel dagen blijf je weg? Wist je dat besparen op vakantie best kan?

Omdat al die keuzes samen bepalen wat het totale bedrag is wat je uitgeeft, kun je ook met al die keuzes geld besparen en de komende weken neem ik jullie graag mee in een heel aantal besparingstips! Want ook met heel weinig geld kun je op vakantie gaan weet ik uit ervaring.

Het vervoer

Vandaag beginnen we met besparingstips voor het verblijf. Als je op vakantie gaat is de eerste keuze die je vaak maakt, waar gaan we naartoe? En die keuze, samen met het verblijf dat je kiest heeft vaak de grootste hand in de totale kosten van je vakantie. Fietsen naar Drenthe is namelijk veel goedkoper dan bijvoorbeeld vliegen naar Australië… Dus als je nadenkt over het waar gaan we dit jaar naartoe, zorg dat je goed bedenkt wat de kosten zijn van het vervoer. Denk hierbij ook aan dingen als een autobaan vignet in Oostenrijk, tolwegen in onder andere Italië en Frankrijk en bootkosten in Noorwegen.

Als je gaat vliegen zijn er ook dingen om extra aan te denken. Zo heb je voor bepaalde landen bij de GGD inentingen nodig, dit kost natuurlijk ook geld en hoort bij het vakantiebudget. Ook dingen als luchthavenbelasting, huurauto’s, taxi- of openbaar vervoerskosten zijn dingen om vooraf rekening mee te houden.

Tip 1. Maak een reële begroting van het vervoer tijdens je hele vakantie.

Slapen

Als je eenmaal op de plaats van je bestemming bent wil je graag een fijne plek om te verblijven, te slapen en voor je kinderen om te spelen. De vraag is dus, waar wil je slapen?

Er zijn enorm veel mogelijkheden, maar vaak kiezen we tussen een paar. Gaan we kamperen? Gaan we in een hotel? Of gaan we in een vakantiehuis? Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden… Leuke manieren van op vakantie gaan die minder geld kosten, maar jammer genoeg veel minder bekend zijn. Neem ze dit jaar eens mee in je gedachten…

Tip 2. Denk eens aan alternatieve verblijfsopties.

 • Kamperen bij vrienden/familie/bekenden

Als je krap bij kas zit, kan het uit om eens na te denken of je niet (eventueel via via) iemand kent die op de Veluwe, vlakbij zee of misschien zelfs in Frankrijk woont. Leg uit dat je krap bij kas zit en vraag of het misschien mogelijk is dat je voor een paar weken je tent in hun tuin op zet. Zo heb je een vrijwel gratis verblijf op een mooie, voor jou nog onbekende plek en ben je dus aan het besparen op vakantie. Let wel op dat je van te voren goeie afspraken maakt, willen ze bijvoorbeeld een vergoeding voor gebruik van sanitair?

 • Huisoppas

  Heb je familieleden of vrienden die naar het buitenland op vakantie gaan? Vraag ze of ze het goed vinden dat jij met je gezin in hun huis komt verblijven. Op die manier zijn hun dieren verzorgd, ziet het huis er niet verlaten uit én heb jij een gratis vakantie! Ook hier geldt, maak van te voren goeie afspraken én laat het huis netjes en verzorgd achter.

 • Huizenruil

Via verschillende veilige websites, kun je mensen zoeken over de hele wereld die graag met jou hun huis willen ruilen voor de periode van een vakantie. Ken je de film “The holliday”? Dit kan dus écht! Zelf heb ik al een heel aantal keren van huis geruild met mensen in Spanje, Italië, Frankrijk en ook voor korte vakanties in Nederland!
Schrijf je in op een goede website (dit kost vaak wel geld), maak een profiel aan waarin je je gezin en vooral je huis voorstelt met mooie foto’s en zoek mensen waarmee je via de website contact kunt leggen. Als jullie het eens worden over de datum maak je samen via de site een contract aan waarmee je ook verzekerd bent én vervolgens is je verblijf gratis! (op de kosten van de website na) Zo kun je dus behoorlijk besparen op vakantie.

 • Couchsurfen

Een andere geweldig manier van op vakantie gaan, vind ik couchsurfen. Ook dit gaat via een website (www.couchsurfing.com) waar je eerst voor jezelf een profiel aanmaakt. Vervolgens kijk je waar je naartoe zou willen gaan en vind je allerlei mensen die je aanbieden om in hun huis te overnachten.
Zelf hebben we al heel vaak gecouchsurft en we vinden het geweldig. Ik kies dan mensen die bijv een gastenverblijf aanbieden en vind het leuk om op deze manier ook de cultuur, de mensen en de verhalen van een land te leren kennen. Ook deze manier van verblijf is gratis, maar zelf neem ik altijd hagelslag, stroopwafels en rookworst mee. Als we ergens bijv een week verblijven, maar ik op een avond boerenkoolstampot met worst, typisch Nederlands en dat vind iedereen geweldig!
Zo zaten we op een keer in Kroatië onder de meest prachtige bomen te genieten van zelf gedroogde thee van de mevrouw die daar woonde en aten haar kinderen brood met hagelslag uit Nederland! Je maakt de meest bijzondere dingen mee door op deze manier te reizen! Een aanrader! ?

 • Kamperen en werken

Er zijn veel Nederlandse echtparen die in het buitenland een camping of bungalowpark runnen. Vaak zijn ze op zoek naar hulp tijdens het hoogseizoen of juist daarvoor of daarna. Ze zoeken bijvoorbeeld iemand die helpt met een verfklus, snoeien of juist het schoonmaken van het sanitair op de camping. In ruil voor dat werk in de ochtend, mag je gratis verblijven in hun accommodatie. Als je krap bij kas zit en toch graag wilt genieten van een top vakantie in het buitenland, is dat misschien iets voor jou en je gezin?

 • Vakantieveilingen

Kies je toch liever voor een hotel, bungalowpark, vakantiehuis of camping? Probeer dan via vakantieveilingen een goeie deal te vinden! Kijk wel goed naar bijkomende kosten en mogelijke data, want soms kun je een hotel alleen door de week boeken of geldt je coupon niet in de schoolvakanties. Denk ook aan prijsvergelijkingssites en bijvoorbeeld trivago als je wilt gaan boeken, dit kan soms honderden euro’s schelen!

Besparen op vakantie? Check de seizoenen!

Natuurlijk gaan we allemaal het allerliefst in de zomer op vakantie, maar als je nog niet gebonden bent aan schoolvakanties, maak daar dan gebruik van! Buiten de schoolvakanties is het namelijk bijna overal goedkoper! Campings, hotels, vakantiehuisjes zijn goedkoper, maar ook vluchten en veel entreegelden van bezienswaardigheden en pretparken zijn goedkoper buiten het hoogseizoen.

Tip 3. Ga zo mogelijk buiten het hoogseizoen op vakantie.

Dit zijn mijn drie belangrijkste tips om te besparen op je verblijf. Neem de tijd om even goed te kijken voordat je zomaar iets boekt, want op bijna ieder verblijf kun je wel iets besparen. Volgende week gaan we samen kijken hoe je op vakantie kunt besparen op je eten en drinken.

Heb jij nog tips om geld te besparen op je verblijf tijdens de vakantie?

Author

3 Comments

 1. tamara schreef:

  Ik kijk meestal op meerdere sites of er verschillen zijn in prijzen maar soms is het zelfs nog goedkoper het hotel zelf te bellen dan online ergens te boeken

  1. Emma schreef:

   Klopt Tamara! Vooral als je vooraf goed op site als Trivago gekeken hebt en je kunt vertellen wat er daar voor hun kamers gevraagd wordt! Als je nog andere goeie tips hebt, hoor ik ze graag! 😀

 2. Judith schreef:

  Wij gaan binnenkort met airbnb, dat scheelde ruim de helft met de hotel prijzen

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.