spelletjes spelen

Het belang van spelletjes spelen en spelen voor je kind.

Mama & Kinderen By dec 18, 2017 18 Comments

Spelen is belangrijk voor kinderen, het is goed voor de ontwikkeling van je kind. Spelletjes spelen met je kind is ook erg belangrijk. Spelen wordt vaak gezien als iets waar je je kind mee bezig kan houden, iets waar ze zich mee kunnen vermaken. En dat is natuurlijk ook wel zo, maar je kind leert er ook veel van.

Goed voor de ontwikkeling.

Spelen is goed voor de emotionele en sociale ontwikkeling. Ook is het belangrijk voor taalkundige vaardigheden en intellectuele vaardigheden. Door te spelen leert je kind grenzen te verleggen, krijgt het zelfvertrouwen maar het is ook goed voor de motoriek.

babygym maken

Door te spelen ontwikkeld een baby motorische vaardigheden, bijvoorbeeld met een babygym. De spieren worden sterker en een baby leert het vastpakken van dingen, uiteindelijk zitten, rollen, kruipen en lopen. Uiteindelijk leert het kind ook rennen, klimmen en omgaan met grotere en zwaardere voorwerpen. De creativiteit van een kind ontwikkeld zich en het kind leert ook samen spelen waardoor ook probleemoplossende vaardigheden gestimuleerd zullen worden. Spelen is eigenlijk heel gezond zowel lichamelijk als geestelijk.

Spelletjes spelen met je kind.

Spelletjes spelen kan je eigenlijk met ieder kind doen. Zelfs met baby’s, denk aan kiekeboe! Het is dan wel geen bordspel, puzzel of memorie maar toch is het een spelletje voor een baby. Op het moment dat een baby het echt door heeft zal het dan ook gaan kirren van plezier. Met kinderen die een aantal jaar ouder zijn kan het erg leuk zijn om bordspellen te doen, poepie knor of bijvoorbeeld memorie. Memorie prikkelt het geheugen van je kind en is zo ook erg leerzaam.

Bordspellen met je kind.

Er zijn al bordspelletjes of andere spellen voor peuters/kleuters vanaf ongeveer 3 jaar. Bij Mirjam kan je lezen wat de leukste spelletjes voor peuters zijn. Het zal in het begin misschien niet meteen van een leien dakje gaan maar toch is het belangrijk om dit toch wel met een kind te doen. Het is gezellig, je maakt samen een leuke tijd door. Maar ook is spelletjes spelen erg leerzaam.

spelletjes spelen

Waarom zijn spelletjes met je kind spelen leerzaam?

 • Je kind leert samen spelen.
 • Je kind leert op zijn of haar beurt te wachten.
 • Je kind leert oplossingsgericht denken.
 • Een kind leert tellen door een bordspel met een dobbelsteen te spelen.
 • Je kind leert verliezen, verliezen is niet altijd leuk maar een kind moet ook leren tegen zijn of haar verlies te kunnen. Je kunt niet altijd winnen..

Wanneer speel je dan spelletjes?

Wat misschien wel het leukste moment is om een spelletje te doen is om zondag middag. Maak er een gezellig middagje van. Ga met het hele gezin een spelletje doen. Neem er wat te snaaien bij en spelen maar. Zo maak je de mooiste herinneringen.

 

Speel jij spelletjes met je kind?

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

18 Comments

 1. Nicole schreef:

  Ja zeker, vaak tussendoor dus niet op een specifieke middag maar gewoon als we een half uurtje hebben ofzo of als afwisseling!

 2. Vera schreef:

  Ik wist dat het leuk was maar niet dat het zo goed was. Interessant stuk.

 3. Maargy schreef:

  Alweer een tijd geleden, maar ik vond het heerlijk! En blijkbaar is het ook nog eens heel goed 😉 Interessant stuk! xx

 4. Krystle/Batboy schreef:

  Wij zijn dol op spelletjes. Was vroeger al dol op spelletjes, maar mijn moeder niet zo. Nu speel ik vaak met mijn oudste zoontje.

 5. Nicole Orriëns schreef:

  Toen ze nog klein waren zeker. Het grappige was dat ze in Memory altijd steengoed waren, en ik heel slecht.

 6. Nicole Orriëns schreef:

  Leren verliezen vind ik ook een heel belangrijke inderdaad. Dat vind ik belangrijk voor het incasseringsvermogen.

 7. MC Kleuver schreef:

  Op scouting spelen wij verschillende soorten spellen. Super leuk, alles komt aan bod. Dan zie je toch iedereen opfleuren.

 8. Charlotte schreef:

  Niet vaak genoeg eigenlijk. We knutselen liever …

 9. Judith schreef:

  Ik moet het echt vaker doen. Mijn oudste dochter heeft een spelletjes kalender gemaakt wanneer wij met haar moeten spelen haha

 10. Susan schreef:

  Ik denk ook dat dit goed is voor de ontwikkeling van je kind! Gezellig met wat drinken en wat lekkers enzo, ga ik ook doen straks. Nu al zin in, haha!

 11. Adine @ LekkerLevenMetMinder.nl schreef:

  Leuke tips! Wij speelden vroeger ook altijd graag spelletjes. Nog steeds wel trouwens, dat tegen je verlies kunnen en geduld opbrengen blijft een uitdaging 😉

 12. Xenia schreef:

  Wij zijn gek op spelletjes! Het is heerlijk om op deze manier even samen tijd door te brengen.

 13. Eva schreef:

  Ik speel heel veel spelletjes met onze jongste. Het is inderdaad ontzettend goed voor de ontwikkeling en buiten dat is het ook gewoon heel gezellig!

 14. Lien schreef:

  Oh ik hou nog steeds van spelletjes spelen. Ik kan niet wachten tot de kids een tikkeltje ouder zijn, en we wat anders kunnen spelen dan domino en memory. Haha! 😉

 15. Verena schreef:

  Ik vind het ook erg belangrijk dat kinderen veel spelen en spelletjes spelen. Ik merk al hoe snel ze naar de computer grijpen… Zonde!

 16. Eke schreef:

  Ik ben dol op spelletjes spelen met onze zoon en man, inderdaad een ideale zondagmiddagbezigheid, heerlijk kneuterig, haha.

 17. Marieke schreef:

  Spelletjes spelen is inderdaad heel goed voor de ontwikkeling van je kind! Daarnaast ook vooral heel erg gezellig 🙂

 18. Mieke schreef:

  Dit is zo waar, de mooiste herinneringen uit mijn kindertijd zijn ook van spelletjes spelen, maar dan wel vooral met mijn broertjes. X

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.