kinderen bezig houden

5 tips om je kinderen thuis bezig te houden

Mama & Kinderen By jan 20, 2021 No Comments

Het is best een uitdaging: je kinderen bezig houden omdat ze niet naar school kunnen. Steeds meer ouders lopen tegen problemen aan. Zelf moeten ze vaak ook thuiswerken, wat nog meer stress oplevert. Maar ook als je zelf vrij bent, is het een hele toer om je kinderen zoet te houden. De verveling slaat toe en de kinderen missen hun vriendjes en vriendinnetjes. Wat moet je doen? Check deze tips om je kinderen bezig te houden!

1.Gebruik je printer: laat je kids knutselen, tekenen en bouwen

Je printer is in deze tijd je beste vriend. Je kunt er ontzettend veel dingen mee printen waarmee je je kinderen bezighoudt. Voor de jongste kinderen zijn kleurplaten erg leuk. Zijn je kinderen iets groter, dan zijn ook knutselwerkjes of zelfs bouwpakketten te vinden die je kunt printen. Zo kun je je kinderen uitdagen om nieuwe dingen te proberen. Met papier kun je heel veel, van zelf origami vouwen tot het maken van een complete blokkenwereld zoals Minecraft. Het enige dat je nodig hebt is een goede printer en voldoende cartridges. Check ook waar je die het voordeligst kunt bestellen, zoals de cartridges voor de bekende hp 304.

2. Aan de slag in de keuken

Kinderen zijn vaak dol op prutsen in de keuken. Je kunt ze daarom goed betrekken bij koken of bakken. Koekjes bakken is natuurlijk een gouwe ouwe om kleine kindjes bezig te houden (en grotere kinderen nog steeds). Grotere kinderen kun je zelf hele recepten laten uitvoeren, bijvoorbeeld om iets lekkers te bakken. Bedenk een leuk thema samen met je kind. Als je kinderen nog klein zijn, kunnen ze nog niet goed zelf opruimen. Maar als ze groter zijn, kun je ze ook vragen om zelf alles weer (ongeveer) netjes op te ruimen en schoon te maken. Natuurlijk help je ze een handje indien nodig. Met koken of bakken is je kind al snel 1-2 uur zoet, terwijl jij ondertussen je handen vrij hebt.

3. Klusjes in ruil voor bonussen

Nog een manier om je kinderen bezig te houden: laat ze kleine klusjes doen of helpen in het huishouden. Vooral wat grotere kinderen (6+) kunnen best wat nuttigs doen om te helpen. Vindt je kind dat niet leuk om zomaar te doen? Ruil de klusjes voor bonussen. Je kunt bijvoorbeeld extra schermtijd beloven als je kind eerst wat klusjes doet. Dit is eigenlijk hetzelfde als een ‘heitje voor een karweitje’, alleen ‘betaal’ je je kind in schermtijd of in iets anders dat hij leuk vindt. Je kunt kinderen ook klusjes laten voor in ruil voor wat spaargeld of voor kleine cadeautjes.

4. Laat ze uitrazen

Kinderen hebben veel energie. Ze moeten dus regelmatig even kunnen uitrazen. Dat kan buiten, als het een beetje goed weer is. Laat je kinderen buiten rennen, vliegen en draven. Desnoods zoek je een nieuw buitenspeeltje om ze weer een poosje bezig te houden. Overigens is het ook super leuk om eens wat ouderwetse spelletjes van vroeger aan je kinderen uit te leggen. Kunnen je kinderen niet naar buiten omdat het slecht weer is? Geef ze dan binnen de ruimte. Haal je kostbare vazen en mooie decoraties weg en laat de kinderen ballen, rennen of een hindernisbaan maken.

5. Ga proefjes doen

Vrijwel alle kinderen zijn nieuwsgierig. Ga dus proefjes doen! Er zijn heel veel leuke scheikundige en natuurkundige proefjes te vinden op internet. Voor kleine kinderen is het bijvoorbeeld leuk om te kijken welke voorwerpen wel of niet blijven drijven. Oudere kinderen kunnen een vulkaan maken en kijken hoe de chemische reactie werkt. De meeste proefjes kun je gewoon doen met de spullen die je al in huis hebt. Ga op zoek en deel proefjes ook met andere ouders. Zo vermaken je kinderen zich een flinke poos terwijl ze er ook nog veel van leren.

Je kinderen bezig houden in coronatijd is best een uitdaging. Vooral wat oudere kinderen gaan zich snel vervelen. Het is dan ook goed om je daar als ouders bewust van te zijn en er iets mee te doen. Met deze 5 tips kun je je kinderen weer wat langer bezig houden. Bovendien zijn de meeste tips ook geschikt voor kinderen om zichzelf bezig te houden. Fijn voor hen en fijn voor jou.

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.