Parkinson

Zorgen voor je partner met Parkinson

Gezondheid By apr 19, 2022 No Comments

Heeft jouw partner de ziekte van Parkinson? Dan heeft dit niet alleen invloed op het leven van je partner, maar ook op jouw leven. Hierdoor kan het zo zijn dat je ineens meer voor je partner moet zorgen en dat de dingen die jullie samen deden veranderen. Het is niet gek als jullie relatie daardoor verandert. Jullie moeten hierbij samen zoeken naar een nieuw evenwicht. Er zijn verschillende Parkinson symptomen die zich uiten bij de ziekte van Parkinson. Jij kunt veel steun bieden aan je partner door te helpen. In dit artikel lees je meer informatie over het zorgen voor een persoon met Parkinson. 

De symptomen van Parkinson en toename

Een persoon met Parkinson ervaart vervelende symptomen. Ook is het in veel gevallen zo dat de symptomen langzaam toenemen, waardoor jij als partner ook meer zorg moet bieden. Doordat dit langzaam toeneemt, kan dit ongemerkt gaan. Onderschat niet wat de ziekte met jou doet, en blijf ook goed aan jezelf denken. De meest voorkomende lichamelijke symptomen van Parkinson zijn trillen, trager worden van bewegingen, houdings- en evenwichtsproblemen. Daarnaast treft Parkinson ook het brein, waardoor er bijvoorbeeld ook stemmingsproblemen en depressie kunnen optreden of bijvoorbeeld slaapproblemen.

Dingen die geregeld moeten worden tijdens het proces

in de loop van de tijd gaan veel partners steeds meer doen om te helpen. Het start met het opzoeken van informatie over de ziekte en welke behandelingen mogelijk zijn. Omdat het lastig is om overzicht te houden voor iemand met de ziekte van Parkinson, moeten partners vaak ook op de medicijninname denken. Ook het bezoeken van afspraken met medische specialisten moet worden gedaan. Ook kan het zijn dat een groter deel van het huishouden nu door jou moet worden gedaan, omdat iemand met de ziekte van Parkinson dit deels of helemaal niet meer kan. Denk aan schoonmaken, koken en bijvoorbeeld de hond uitlaten. Ook heb je misschien last van financiële zorgen omdat je partner moest stoppen met werken. Doordat de persoon met Parkinson een stuk minder kan, heeft dit effect op de dingen die jij normaal gesproken in je leven doet. Misschien wil je je partner niet te lang alleen laten, waardoor je minder dingen gaat doen die je leuk vindt. Parkinson kan zo jouw wereld ook kleiner maken en het is goed om hierbij stil te staan. 

Hoe je er mentaal beter mee om kunt gaan

Het is erg begrijpelijk dat de partner van iemand met Parkinson moeite heeft met alle veranderingen die optreden. Misschien zie je jouw partner helemaal veranderen omdat hij of zij vergeetachtig wordt. Een ander zo zien kan erg moeilijk zijn, omdat je het gedrag niet herkent. Dit kun je bespreken de neuroloog en de Parkinsonverpleegkundige. Wellicht kunnen andere medicijnen hierbij helpen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om samen in gesprek te gaan met een psycholoog over de situatie. Ook zijn er cursussen waar je samen met je partner naartoe kunt gaan, waarbij je soms in een groep zit met mensen die hetzelfde ervaren. 

Geef de zorg over aan een hulpverlener

In de loop van de tijd kan het zo zijn dat je steeds en steeds meer zorg moet geven aan jouw partner met Parkinson. De Parkinson symptomen kunnen steeds heftiger worden. Denk aan de dagelijkse verzorging zoals aankleden, medicatie geven of met andere zaken helpen. Uiteindelijk kan dit mentaal erg zwaar zijn. Bijvoorbeeld als je zelf ook niet fit bent, dan is dit extra zwaar. Het is daarom helemaal niet gek om extra hulp te vragen. Er zijn verschillende hulpverleners die hierbij kunnen helpen. Het is dus belangrijk om jezelf niet uit het oog te verliezen. 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.