Velvet banken zijn de woontrend van 2019 en 2020!

Huis & Tuin By okt 01, 2019 1 Comment

Wanneer je een echte interieur liefhebber bent is het je vast opgevallen. De woontrend van dit moment is het hebben van velours, of wel velvet banken in huis. Velvet is een prachtige stof waarmee je ontzettend veel mogelijkheden hebt om je interieur een chique uitstraling te geven. In dit blog vertellen we je wat het verschil is tussen fluweel, velvet en velours, ook behandelen we een aantal punten die je moet weten voordat velours banken aanschaft.

Velvet banken blijven hot!

Vorig jaar was velvet al helemaal in, maar ook dit jaar is het de woontrend die je in huis wilt hebben. Je ziet het terug in stoelen en banken, maar ook in gordijnen en woonaccessoires. Gecombineerd met de juiste verlichting geeft dit je interieur een luxe uitstraling, en het is heerlijk om op te zitten!

Wat is het verschil tussen velours, fluweel en velvet?

Tussen velours, fluweel en velvet bestaat geen verschil. Er zijn natuurlijk verschillende uitvoeringen en verschillende kwaliteiten, maar verschil, dat is er niet. Het enige verschil zijn de woorden, die zijn namelijk vertaald uit het Engels en Frans.

Het woord fluweel is het woord dat wij in Nederland veel gebruiken voor deze stof. Maar ook wordt velours veel gebruikt, net zo als velvet. Je kunt dus eigenlijk kiezen welk woord jij het prettigst vindt om te gebruiken. Velours is het Franse woord voor fluweel en Velvet is de Engelse vertaling voor fluweel.

Wat is velvet?

Velvet, ook wel fluweel of velours, is een geweven stof. Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van polyester, hier worden hele kleine lusjes geweven waardoor er een glanzende stof ontstaat van opstaande polen. Ook is er een andere variant, bij deze variant van fluweel worden de lusjes geruwd, getrokken of doorgesneden. Da haartjes komen dan omhoog. Je zult het vast herkennen, wanneer je met je hand over een velours stof heen aait ontstaan er donkere en lichtere vegen. Dit komt doordat het haardek van velours één kant opligt.

Een heerlijke zachte stof

Fluweel is een heerlijke zachte stof. Helemaal in de wintermaanden kun je daar intens van genieten. Niets fijner dan op de bank een fijne serie of film kijken met een kop thee en een dekentje. Op zo’n heerlijk zachte bank is dat toch wel een feestje!

velvet banken

Fluwelen banken in je interieur

Fluwelen elementen in het interieur geven een chique uitstraling. Bijvoorbeeld door mooie fluwelen kussens of banken van fluweel in je interieur te plaatsen. Je hebt moderne modellen die je interieur een strakke vormgeving bieden, maar ook meer klassieke modellen of juist stoere, grote banken.

Wat je moet weten voordat je velvet banken aanschaft:

Voordat je velvet banken wil aanschaffen zijn er misschien nog een aantal dingen die je wilt weten. Hoe gaat velvet bijvoorbeeld met kinderen, is het geschikt wanneer je huisdieren hebt? Is de stof sterk en is het goed te onderhouden?

Je zou misschien denken dat velours sneller slijt dan andere stoffen, klopt dat niet. Velours bestaat in de meeste gevallen op dit moment uit polyester. Polyester is een gebruiksvriendelijke stof die gemakkelijk te onderhouden is. De fluwelen stof neemt minder vuil en vocht op door andere stoffen en daardoor zeer geschikt wanneer je kinderen of huisdieren hebt. Katten- en hondenharen zijn makkelijk te verwijderen met een kleefroller en ook nodigt de stof niet uit tot het krabben van huisdieren.

Het is een erg sterke stof, dit komt door de dichte structuur van fluweel. Ook wel Martindale genoemd. Martindale is een waarde die aan de slijtvastigheid van een meubel wordt toegekend in betrekking tot het slijten van de stof. Mocht je de velvet meubels dus vaak moeten of willen reinigen, dan moet dit geen probleem zijn. Even dubbel checken of je meubel Martindale proof is, is natuurlijk nooit verkeerd.

Past fluweel in jouw interieur?

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

1 Comment

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.