tijd besparen

Tijd besparen lukt je met deze tips!

Vrouw By sep 20, 2018 1 Comment

Ken je dat? Ken je die multitaskende moeder? Baby op de arm, terwijl ze aan het stofzuigen is en ook nog andere kinderen moet vermaken. Check! Er zitten 24 uur in een dag en jij hebt er 36 nodig? Voor velen een herkenbaar fenomeen. Voor mij in ieder geval wel. Als moeder van 3 kinderen verveel ik me nooit, is er altijd wat te doen en houden de klusjes niet op. Toch ga ik je wat tips geven waardoor jij wellicht ook tijd kunt besparen en je daardoor tijdwinst hebt.

Tijd besparen door middel van routines

Klinkt makkelijk, misschien wat saai of suf, misschien wel, misschien niet. Wat ik je wel kan zeggen is dat je door routines zeker tijdwinst kunt maken en je dus tijd kunt besparen. Welke dingen doe jij standaard of moet jij standaard doen? Bedenk deze dingen en schrijf ze op. Ga je aanwennen dat je deze dingen vanaf nu altijd achter elkaar doet op een bepaald moment wanneer jij er tijd voor hebt. Op deze manier zal het na een tijdje automatisch gaan en hoef je er dus eigenlijk (bijna) niet meer over na te denken en daardoor ga je tijd besparen.

Plannen, dat doen we!

De dingen die je niet elke dag hoeft te doen of uit routine doet kun je plannen. Maak een planning wat je moet en wilt doen. Het beste is dit om de avond van te voren te doen. Schrijf het ook daadwerkelijk op, zo weet je ook wat het volgende is wat je moet doen. Ben je er klaar mee? Strepen dan, voelt lekker hoor!

Meten is weten

Heel cliché, maar zo waar. Meten is weten. Bedenk je hoeveel tijd je nodig hebt voor bepaalde dingen. Deze pas je toe op je planning zoals hierboven aangegeven. Zo plan je namelijk niet teveel in.

Nee zeggen

De één vindt het lastig, de ander heeft er niet zoveel moeite mee. Maar waar het om gaat is dat nee zeggen soms echt nodig is. Natuurlijk is het belangrijk om voor een ander klaar te staan, maar je moet ook aan jezelf denken. Zelf kom je over in de klusjes, je houdt er geen tijd voor over, maar helpt een ander wel. Ga eerst zorgen dat je je eigen dingen gedaan hebt voor je aan de slag gaat voor een ander.

No more multitasking

Wij vrouwen multitasken graag, want ja dat kunnen wij! Klopt, zijn we als de beste in! En soms, is dat ook heel erg fijn. Maar multitasken neemt ook tijd in beslag terwijl tijd besparen is wat we willen. Toch? Probeer het multitasken te minderen, want zo kun je zeker tijd besparen. Het klinkt sneller, maar uiteindelijk doe je er toch langer over. Werk je taken dus één voor één af.

Take a break

Ook is het zo belangrijk om pauzes in te lassen. Alleen maar door gaan vergt veel energie. Je moet ook weer kunnen opbouwen, na een korte pauze heb je weer een stuk meer energie. Energie die je kunt gebruiken tijdens de taken die je nog wilt uitvoeren.

Vraag en accepteer hulp

Je hoeft niet altijd alles alleen te doen, vraag hulp aan je partner bij bepaalde taken en regel eens oppas voor de kinderen waardoor je beter bezig kunt. Je zult merken dat het dan een stuk consequenter gaat. Afgelopen week bood mijn schoonmoeder aan te helpen in de tuin. Hoeft natuurlijk helemaal niet, maar soms zijn dat net de dingen die je nodig hebt. Een helpende hand en met z’n tweeën is het een stuk gezelliger dan alleen. Bovendien bespaart het je tijd!

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

1 Comment

  1. Nicole Orriëns schreef:

    Vooral routines vind ik erg tijdbesparend werken. Dingen lopen door routines meer van zichzelf, en vereisen daardoor minder inzet en moeite.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.