mealplanning

Mealplanning, hoe ik voor een week het avondeten plan

Vrouw By nov 27, 2018 No Comments

Zoals de meesten van jullie nu misschien wel weten ben ik gek op koken en vind ik het heerlijk om in de keuken te staan. Liefde gaat immers door de maag toch? Eerder begon ik mijn mealplanning met een weekplanning waarbij ik per dag plande wat ik zou maken, daar ben ik vanaf gestapt. Hoe ik het nu doe? Zo!

Alles is veranderd

Het is alleen niet altijd zo vanzelfsprekend geweest, soms wist ik echt niet wat ik moest maken of had ik er later toch geen zin meer in en wilde ik wat anders eten. Met z’n tweetjes maakt dat niet veel uit, vooral niet met een man die ’s avonds weg is. Soms bakte ik een ei of at ik gewoon brood. Met de komst van de kindjes ben ik een stuk strenger op mijzelf geworden, ik wil er wel alles aan gedaan hebben dat ze een gezond en warme maaltijd binnen krijgen. Of ze het nou laten staan of niet (na alle strijd die erbij hoort), er moet wel wat op tafel komen.

Ik ben begonnen met een weekplanning waarbij ik per dag plande wat ik moest maken. Maar dat werkte niet. Ik kreeg er stress van omdat het moest en dan heb ik er al geen zin meer in .

Hoe ik nu aan mealplanning doe

Nu pak ik het anders aan, ik heb een whiteboard in de keuken hangen waar ik mijn week op plan. Eén kolom voor eten, één voor taken en één voor afspraken of dingen die ik niet mag vergeten. Op zondag kijk ik wat ik de week erop wil eten.

Hierbij kijk ik naar de aanbiedingen in de folders en neus ik een beetje in kookboeken. Koken met aanbiedingen is leuk maar je kan er niet alles van laten afhangen. Nu ik mijn boodschappen altijd bij de Lidl doe ben ik sowieso goedkoper uit.

Als ik iets met gehakt of kip wil maken koop ik voordeelverpakkingen en verzin of nog een maaltijd met dat ingrediënt of het gaat de vriezer in. Van sommige sauzen maak ik extra veel en die geef ik dan weg of gaan ook de vriezer in.

Steeds vaker kook ik ook vooruit. Als ik dan toch in de keuken bezig ben maakt ik bijvoorbeeld ook al het eten voor morgen indien het recht het toelaat uiteraard. Mijn streven is ook om zo min mogelijk pannen, ingrediënten en spullen te gebruiken om zo snel mogelijk op te kunnen ruimen. Dat is namelijk nog steeds geen hobby van mij.

Mealplanning: 5 gerechten

Maar goed, ik dwaal af. In totaal bedenk ik voor mijn mealplanning vijf gerechten en koop ik daar de spullen voor. Wat het grote verschil is, of zo ervaar ik het in ieder geval, is dat het minder statisch is. Ik kan met de gerechten schuiven op m’n bord en omdat ik er maar vijf bedenk is er ruimte om een keer ergens anders te eten, of restjes of een keer frietjes of een pizza te halen. De kinderen eten niet altijd thuis, dus dan hoef ik ook niet per se te koken. Daarnaast heb ik een vriezer die aardig vol raakt en waar ik dus snel wat pastasaus uit kan halen om toch weer een maaltijd op tafel te kunnen zetten. Uit mijn voorraadkast en vriezer kan ik denk ik wel meer gerechten maken als het zou moeten. Dus wil ik zeven dagen koken dan kan dat ook!

Author

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.