Ik vertel mijn kinderen iedere dag dat ik van ze houd

Mama & Kinderen By nov 25, 2019 No Comments

Houden van, het mooiste dat er is. Natuurlijk weten mijn kleintjes dat ik dol op ze ben en niet zonder ze kan. Ook zijn er dagen dat het allemaal niet even lekker loopt, maar ook zijn de meest kleine dingen soms het mooist en genieten we daar het meest van. Ik zeg iedere dag tegen mijn kinderen dat ik van ze houd. Natuurlijk weten ze dat, maar ik vind het ook belangrijk om dat uit te spreken. Mijn kinderen zijn namelijk mijn alles. Stel je voor dat er iets met mij of met mijn kinderen zou gebeuren, dan ben je alles kwijt. En juist daarom vind ik het heel belangrijk om tegen mijn kinderen te zeggen dat ik van ze houd. Zielsveel. Dag in, dag uit.

Een liefdesverklaring van je vader of moeder

Nu weet ik echt wel dat niet iedereen dat doet. En dat is prima. Mijn ouders vertelden mij echt wel eens dat ze van me houden, maar echt niet iedere dag. Natuurlijk weet ik echt wel dat ze van me houden. Ik heb daar ook echt niets in gemist hoor. Ze deden alles wat nodig was en nog kan ik met alles bij ze terecht. Daarbij hoef je natuurlijk ook niet elke dag, dag in, dag uit aan iedereen te vertellen om gek je wel niet op ze bent.

Toch doe ik het wel. Niet omdat ik daar destijds bewust voor heb gekozen. Maar het nu wel bewust zeg. Wanneer de kinderen in bed liggen, we hebben geknuffeld, een liedje hebben gezongen of een boekje hebben gelezen zeggen we altijd Ik hou van jou tegen elkaar gevolgd door een dikke kus. Want hé, dat willen ze nu nog. Dus ik geniet daar van hoe lang het kan. Er zullen namelijk ongetwijfeld tijden komen waarin je je moeder echt geen kus meer wilt geven wanneer je naar bed gaat.

Teveel liefde?

Nu kun je denken dat ik mijn kinderen teveel vertroetel. Tipje van de sluier: ik schijn een strenge moeder te zijn. Niet te streng, maar mijn kinderen weten precies wat ze aan mij hebben. Hier in huis gelden nu eenmaal regels en daar dienen ze zich aan te houden. Doen ze iets wat niet mag, dan krijgen ze dat te horen. Ik blijf ook consequent. Nee is nee. En dat geldt ook voor vriendjes en vriendinnetjes die hier komen spelen. Mijn huis, mijn regels. Iets wat ik erg belangrijk vind en mijn kinderen ook meegeef als ze bij een ander gaan spelen. Daar houd je je aan de regels van de papa en mama van ..

Maar goed, teveel liefde.. kun je dat geven? Ik geloof het niet. Ik vertroetel mijn kinderen niet hele dagen, pamper ze ook niet. Maar toch vind ik het belangrijk om deze vier woordjes dagelijks te zeggen, maar het ook te laten blijken. Het alleen zeggen werkt namelijk ook niet helemaal. Ik denk niet dat je teveel liefde kunt geven. Ieder kind verdient het om geliefd te zijn. Welkom te zijn. De geborgenheid te voelen bij zijn of haar ouders. Ze mogen zich nooit niet veilig voelen bij papa of mama, ze mogen nooit twijfelen of er wel van ze wordt gehouden. Ze verdienen het om de liefde te voelen. Juist daarom zeg ik deze vier kleine woordjes iedere avond weer tegen ze.

Als iets er niet meer is

Mijn kinderen zijn het meest kostbare in mijn leven. Het gevoel dat eigenlijk met geen pen te beschrijven is, maar wat iedere moeder voelt voor haar kind. Ik vind het belangrijk om daar bij stil te staan. Soms worden dingen voor lief genomen en staan we niet stil bij de momenten die echt kostbaar zijn. Onbedoeld nemen we dingen dan voor lief. Jij, ik, maar ook onze kinderen.

Een tijdje terug overleed hier een klein kindje in het dorp. Verschrikkelijk. De grootste nachtmerrie van iedere ouder. Je stopt je kind in bed en de volgende ochtend wordt het niet meer wakker. Dat is toch de grootste hel die je je kunt voorstellen…

Waarom zeggen dat ik van ze houd belangrijk voor mij is

Hoe je het ook wend of keert, het leven kan behoorlijk onverwacht zijn. Ik ga er niet vanuit dat er wat met mij of mijn kinderen gaat gebeuren, maar gebeurt het wel, dan weet ik dat ik mijn kindjes altijd heb laten weten hoe gek ik op ze ben. Dat ik niet zonder ze wil en kan, dat ik van ze houd. Ze mij ook zullen herinneren als een moeder die zielsveel van ze houdt. Want eerlijk is eerlijk, ik zou mijn leven voor ze geven. Al ga ik er vanuit dat ik gewoon de 100 ga aantikken in goede gezondheid haha en mijn kinderen ook heel oud en gezond mogen worden en blijven.

Omdat ik helaas geen glazenbol heb en niet in de toekomst kan kijken, spreek ik dan ook iedere dag aan mijn kinderen uit dat ik van ze houd. Kun je overdreven vinden, ik vind dat dat liefde is. Je moet het nu voelen, zolang je leeft. Want liefde is belangrijk. We willen het allemaal voelen en beleven. Want wie kan er nu leven zonder een enkele vorm van liefde?

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.