Besparen op vakantie – deel 2 Het eten en drinken.

Besparen & Budget By jun 21, 2018 No Comments

Op vakantie gaan kost geld, in sommige gevallen heel erg veel geld. De reis kost geld, het verblijf, het eten en drinken en dan wil je natuurlijk ook nog leuke dingen gaan doen! Hoeveel geld het precies kost, hangt natuurlijk af van heel veel verschillende factoren. Waar ga je naartoe en wat heb je daarvoor nodig, hoe ga je op de plaats van bestemming komen en waarin ga je slapen? En dan zijn er nog een heel aantal keuzes om te maken… Wat ga je eten, wat ga je doen en hoeveel dagen blijf je weg? En hoe ga je besparen op vakantie?

Omdat al die keuzes samen bepalen wat het totale bedrag is wat je uitgeeft, kun je ook met al die keuzes geld besparen en de komende weken neem ik jullie graag mee in een heel aantal besparingstips! Want ook met heel weinig geld kun je op vakantie gaan weet ik uit ervaring.

Voorwerk

Wat ik zelf altijd doe als ik weet waarheen ik op vakantie ga, is inlezen. Wat eten mensen in het land waar we naartoe gaan? Wat zijn de dingen die ze écht lekker vinden? Wat zijn hun snacks? Waar kopen zij hun eten en hoe duur zijn de boodschappen?

Vervolgens denk ik na over wat wij nodig hebben, als pleeggezin hebben we soms te maken met allergieën, zo eten we de komende zomervakantie suikervrij en glutenvrij, niet allemaal natuurlijk, maar dit is waar ik rekening mee moet houden. Zijn er in het land waar we naartoe gaan producten te koop die me kunnen helpen? Wat moet ik meenemen en waar haal ik mijn eten?


Tip 1: Bepaal je budget!

Mijn eerste tip is denk na over wat jij op vakantie uit wilt geven aan eten en drinken. Als je het bedrag weet kun je verder nadenken over wat je dan op vakantie allemaal gaat eten. Ga je zelf koken en heb je überhaupt die optie? Heb je een koelkast tot je beschikking? Of is uit eten gaan in het land waar jij naartoe gaat zo voordelig dat je iedere avond uit eten gaat? Wat je ook doet, als je een budget hebt bepaalt weet je wat je uit kunt geven en kom je niet achteraf met een nare verrassing te zitten…

Drinken

Als je op vakantie bent, ben je uit je normale ritme en vergeet je snel om voldoende te drinken. Ook kinderen vergeten vaak om te drinken, vooral als ze druk aan het spelen, zwemmen, ontdekken zijn. Zorg er dus voor dat je altijd water bij je hebt, vooral natuurlijk in de warmere landen, maar voldoende drinken is overal belangrijk.

Zelf heb ik voor onze kinderen een eigen drinkfles en die vullen we dan telkens met water en één keer per dag doen we er iets van limonade of verdunde appelsap in. Ook voor onszelf hebben we eigen flesjes en zo proberen we voldoende te drinken. Flesjes kun je vullen op de camping, in hotels of je bungalow, maar ook in restaurants, wc’s en op andere plekken.

In sommige landen kun je kraanwater beter niet drinken, zorg dat je dit van te voren weet én ook duidelijk uitlegt aan je kinderen! In dat geval koop je grote flessen water in de supermarkt en vul je op die manier je flesjes bij…

Ontbijt

Als je niet in een hotel overnacht, is de kans groot dat je voor je eigen ontbijt moet zorgen. Je kunt natuurlijk naar een restaurant gaan om daar te ontbijten, maar je kunt ook op een voordelige manier ontbijten. Door in de supermarkt de spullen voor je ontbijt te kopen bijvoorbeeld, of door onderweg bij een bakker langs te gaan. In veel landen zijn bij de bakker broodjes heel voordelig, maar soms ook juist heel prijzig, zorg dat je in je voorbereiding heb uitgevonden waar je voordelig je ontbijt kunt kopen.

Lunch

Voor de lunch geldt natuurlijk hetzelfde als het ontbijt, maar zelf maken we van de lunch altijd iets meer een ding dan van het ontbijt. Het ontbijt doen we vaak op de camping of in het huisje waar we slapen en s’middags zijn we ook wel eens onderweg. Waar eet je je lunch als je onderweg bent?

Tip 2: Maak het leuk voor jezelf en de kinderen.

Picknick

Op een kleedje op een bloemenveld in Italië of op een picknickbankje in de duinen op Texel, picknicken vinden kinderen altijd geweldig! Bij de supermarkt, op de markt of bij de bakker haal je lekkere dingen als brood, fruit, kaas en vleeswaren en je gaat heerlijk picknicken. Neem de tijd en laat de kinderen meedenken over wat je koopt. Genieten!

Midden in een grote stad op een trap…

Kinderen zijn gevoelig voor omgevingen, ze zijn gewend aan tafel te eten en vinden het altijd bijzonder om op een gekke/leuke/bijzondere locatie te eten. Dus koop voor iedereen een lekker broodje en wat te drinken en neem het mee naar de binnenstad en ga heerlijk om een grote trap zitten eten. Of koop lekker wat vis en brood en ga aan het strand eten of vlakbij een vuurtoren! Zoek een bijzondere locatie op in jouw vakantiegebied en probeer er door kinderogen naar te kijken.

Gebraden kip van de markt

Vind je brood bij de lunch saai en wil je toch niet teveel geld uitgeven? Zorg dat je ontdekt waar een markt is! Op de markt worden vaak allerlei lekkere dingen verkocht voor veel minder geld dan in een restaurant! Koop twee gebraden kippen voor 3 euro in Tsjechië en je kinderen mogen zich helemaal vol kip eten! Ze zullen het nooit meer vergeten!
Ook fruit, brood, noten en zaden, zuivel en vis kun je vaak voordeliger kopen op de markt, daar kun je veel lekkere lunches van maken!

Klein restaurantje in een buitenwijk of dorpje

Vind je het toch leuk om een keer in een restaurantje te eten, kies dan de lunch ipv het avondeten. Vaak krijg je soortgelijke gerechten, maar voor een lagere prijs! En kies niet het restaurant naast een beroemde bezienswaardigheid of midden in de binnenstad, ga naar een buitenwijk en kies een klein restaurantje of kies een klein restaurantje in een dorp. Ook op internet vind je vaak veel reviews van restaurantjes in het buitenland, dus je zou ook vooraf research kunnen doen over waar je goedkoop, goed én heel lekker kunt eten. Voorbereiding…

Bijzondere streekgerechten proeven

Je bent op vakantie en op vakantie is het leuk om te proeven wat er leeft in het gebied waar je bent. Dus kijk in de touristinfo wat regionale producten zijn en waar ze voordelig te proberen zijn. Je kinderen leren op deze manier meer smaken kennen en ze leren om te proeven én vaak zijn de écht streekproducten voordeliger dan geïmporteerde producten/gerechten die je kent…

Diner

Voor het avondeten kiezen wij zelf er altijd voor om weer op de camping, in het huisje of op de plek van overnachten te zijn, zo besparen we een hoop. We koken zelf met producten van de supermarkt of markt en eten op deze manier vaak voordelig. Toch is zelf koken op vakantie niet altijd even makkelijk, je kunt namelijk niet overal de producten van thuis kopen en zult dus soms creatief moeten zijn.

Tip 3: Wees creatief en niet te veeleisend.

Waar thuis maaltijden vrijwel altijd gezond moeten zijn, zou ik dit op vakantie iets meer loslaten. Je hoeft niet per se kilo’s groente door de pastasaus te verwerken als je de pasta op een gasbrandertje op de camping moet maken én er geen zakken voorgesneden groente te koop zijn. Lekker een pasta met bijv gehakt (wat ze ook niet overal hebben!), tomatensaus en kaas is soms ook gewoon prima! Ook iedere dag warm eten is niet per se een vereiste! Je kinderen krijgen er niets van als ze een dag geen warme maaltijd krijgen!

Een lekkere salade is met super heet weer zelfs veel lekkerder én natuurlijk mogen de kinderen helpen met het snijden van de groentes! Zo kun je ook besparen!

Tussendoortjes

Qua tussendoortjes zou ik zeggen: wees voorbereid! Zorg dat je niet met hongerige kinderen langs allerlei ijs- en hotdog kraampjes hoeft te lopen maar geef ze op tijd een appel of iets anders lekkers. Dus altijd een aantal tussendoortjes in je tas hebben, zorgt al meteen voor besparing op kosten.

Kies van te voren hoe vaak je je kinderen bijv een ijsje wilt geven bij een ijskraam en hou je daaraan. Heb je tussendoor zelf zin in ijs? Koop dan in de supermarkt een doos waterijsjes en eet die doos samen leeg! Voordelig en superleuk!!

Kijk verder in de supermarkt ook eens naar plaatselijke lekkernijen, ik vergeet zelf nooit meer de chocoladerepen die ik in Hongarije in de koeling vond. De verpakking is rood met witte stippen en het was zooooo lekker!!! Het kostte ook nog eens niets en ik heb daarna nooit meer iets gevonden dat er zelfs maar op leek! Voor kinderen is het natuurlijk een leuk verhaal om op school bij thuiskomst te vertellen en vaak zijn lokale snacks ook goedkoper dan bijvoorbeeld de M&M’s die we thuis kennen… Twee vliegen in één klap dus!

Jullie nog tips?

Tot zover mijn tips om tijdens de vakantie te besparen op eten en drinken. Volgende week ga ik met jullie kijken hoe je in de vakantie kunt besparen op uitjes!

Hebben jullie nog andere tips om tijdens de vakantie te besparen op eten of drinken??

 

 

Author

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.