Het KiVa-programma: wat is het?

Mama & Kinderen By jul 31, 2024 No Comments

KiVa is een innovatief programma dat is ontworpen om sociale veiligheid te bevorderen en pesten op basisscholen te voorkomen. Het programma is ontwikkeld aan de Universiteit van Finland en richt zich op het creëren van een positieve schoolcultuur. Dit wordt bereikt door zowel preventieve als curatieve maatregelen te combineren, wat leidt tot een veilige en ondersteunende leeromgeving voor alle leerlingen. KiVa legt de nadruk op het versterken van sociale vaardigheden en het verbeteren van de groepsdynamiek. Door kinderen te leren emoties bij zichzelf en anderen te herkennen, in te leven in anderen, en respectvol met elkaar om te gaan, draagt het programma bij aan een omgeving waarin leerlingen met plezier naar school gaan en zich gewaardeerd voelen.

Wat is KiVa?

KiVa is veel meer dan alleen een anti-pestprogramma. Het richt zich op het bevorderen van sociale vaardigheden en het verbeteren van de algehele schoolcultuur. Het programma is schoolbreed opgezet en betrekt niet alleen leerlingen, maar ook leerkrachten, schooldirecties en ouders. Dit zorgt ervoor dat de aanpak op alle niveaus van de school is geïntegreerd. KiVa biedt tools en strategieën voor klassenmanagement en ondersteunt een positieve groepsdynamiek. In plaats van zich te concentreren op individuele gevallen van pesten, richt KiVa zich op de groep als geheel, waardoor alle leerlingen gezamenlijk verantwoordelijk worden voor een veilige en inclusieve leeromgeving. Dit groepsgerichte aspect versterkt het gevoel van gemeenschap en zorgt ervoor dat alle leerlingen bijdragen aan een respectvolle en ondersteunende schoolcultuur.

Meer dan een anti-pestprogramma?

Hoewel KiVa vaak wordt beschouwd als een anti-pestprogramma, gaat het veel verder dan alleen het bestrijden van pestgedrag. Het programma werkt op drie niveaus: schoolbreed, klassikaal en individueel. Op schoolniveau zorgt KiVa voor een respectvolle cultuur waarin positief gedrag wordt aangemoedigd. Op klassikaal niveau biedt KiVa ondersteuning voor het klassenmanagement, terwijl op individueel niveau wordt gewerkt aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden en sociaal-emotioneel welzijn van de leerlingen. Door deze integrale aanpak wordt een omgeving gecreëerd waar leerlingen niet alleen leren hoe ze met anderen om moeten gaan, maar ook hoe ze gezamenlijk kunnen bijdragen aan een positieve sfeer in de groep. Dit betekent dat KiVa niet alleen problemen oplost, maar ook voorkomt door het versterken van de groepsdynamiek en het bevorderen van een cultuur van respect en samenwerking.

Wetenschappelijk bewezen programma

KiVa onderscheidt zich door de wetenschappelijke basis van het programma. Ontwikkeld aan de Universiteit van Finland, heeft het programma internationale erkenning gekregen vanwege de bewezen effectiviteit. Onderzoek heeft aangetoond dat KiVa effectief is in het verminderen van pestgedrag en het verbeteren van de sociale veiligheid op scholen. Dit komt doordat het programma voortdurend wordt geëvalueerd en aangepast op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De KiVa-monitor, een digitale vragenlijst die regelmatig wordt afgenomen, biedt scholen concrete gegevens over de sociale veiligheid en het welzijn van de leerlingen. Deze gegevens helpen scholen om gerichte interventies te plannen en de effectiviteit van het programma te waarborgen. Door deze wetenschappelijk onderbouwde aanpak blijft KiVa zich ontwikkelen en aanpassen aan de veranderende behoeften van scholen en leerlingen wereldwijd, waardoor het een toonaangevend voorbeeld is van hoe een effectief preventieprogramma eruit zou moeten zien.

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.