Zomervakantie in aantocht! – Tips gezocht!

Geplaatst door

Om mij heen hoor ik langzaamaan steeds meer vriendinnen die hun zomervakantie al geboekt hebben. En om heel eerlijk te zijn, raak ik er een heel klein beetje van in paniek… Doe ik iets niet goed? Heb ik ergens iets gemist? Deden ze dit ieder jaar zo vroeg in het jaar al? In januari al je zomervakantie boeken? Doen jullie dat ook?

Zomervakantie en huismussen.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben gék op vakantie vieren! Ik ben niet zo’n huismus als de mensen in het dorp waar ik vroeger ben opgegroeid. Een groot deel van mijn familie gaat helemaal nooit op vakantie en vinden dat ook niet nodig. In de zomer zijn ze thuis en in de vakantie gaan ze soms een dagje weg, ze klussen wat in en om het huis en dan na de vakantie gaan ze weer werken… Dan heb je nog de mensen die ik ook van vroeger ken, zoals mijn buurmeisje van vroeger. Zo lang ik haar kende, dus vanaf dat we heel klein waren, gingen ze met een caravan iedere zomervakantie voor zes weken naar Frankrijk. De hele vakantie, ieder jaar weer op dezelfde camping.

Zoveel mensen, zoveel wensen….

Langzaamaan leerde ik buiten mijn eigen dorp, meer vakantiemanieren kennen… Vriendinnen stelden op de middelbare school voor om een vriendinnenweekend in een bungalowpark te houden. Ik was nog nooit op een bungalowpark geweest en keek die eerste keer op Center Parcs écht mijn ogen uit! Het huisje, het park, het zwembad, de entertainment en de souvenierwinkeltjes! Sindsdien heb ik veel bungalowparken gezien, maar die eerste keer was toch het meest magisch! Er ging letterlijk een wereld voor me open!

Mijn eerste echte vriendje had nogal welgestelde ouders. Hij en zijn ouders en zus gingen ieder jaar met het vliegtuig ver weg naar een tropisch oord. Daar sliepen ze in de duurste hotels, hadden auto’s met chauffeur tot hun beschikking en aten iedere avond in restaurants. In dit genre heb je veel smaken, van goedkope vliegtuigvakanties naar een all inclusive in Turkije of Griekenland tot het type dat mijn ex zijn ouders toebehoorde…

Toen ik mijn man leerde kennen leerde ik nog een type vakantiegangers kennen, de trekkers, je zou ze ook de avonturiers kunnen noemen. Ieder jaar op vakantie met de tent, zonder vaststaand plan. Rijden naar waar de zon schijnt, kamperen waar de zon schijnt en de kinderen plezier hebben. Om dan na een paar dagen weer door te reizen naar de volgende (niet gereserveerde) camping.

En ik dan…?

Als puber leerde ik dus bungalowparken kennen en ik vind het geweldig! Heerlijk om mezelf met gezin of vrienden even helemaal onder te dompelen in dat wereldje. Ik ben zo iemand die dat hele weekend dan ook niet van het park af wil en alleen maar even heerlijk wil genieten!

Daarna ging ik met een vriendin voor het eerst kamperen in België, mijn beeld van kamperen was tot dan toe echt een soort horrorvakantie vol mieren, spinnen en zand op brood. Maar die eerste keer en ook bijna alle daaropvolgende keren, heb ik met volle teugen genoten! Wat me zo enorm aanspreekt bij kamperen is dat je niks meer hoeft! Je staat op, zet je stoel en tafel buiten en gaat zitten en je bent klaar voor de dag. Je bent namelijk aan het kamperen! Je eet lekker, gaat af en toe eens naar een dorpje en verder ben je heerlijk veel buiten! En weet je wat ik eigenlijk nog het grappigst vind, mijn allerleukste kampeer herinnering is een regenweekend. Tijdens dat weekend regende het vrijwel alleen maar en het allerleukste vond ik binnen ín de tent (ok, een enorme tent) pannenkoeken bakken én eten!

Van couchsurfing tot hotelvakanties, ik probeerde het uit.

In mijn twintiger jaren heb ik van alles gedaan tijdens zomervakanties; kamperen en bungalowparken bleven terugkomen en daar genoot ik enorm van. Maar ik ging ook andere manieren van vakantie vieren uitproberen. Mijn ex nam me mee naar hotelvakanties naar de mooiste plekken van Europa, prachtige kamers waar ik me echt een prinses waande met alle luxe voor handen. Ik vond het geweldig, maar na een paar keer vond ik het ook onpersoonlijk, afstandelijk en vooral heel veel werk. Want waar je bij kamperen voor je tent kunt gaan zitten kamperen, moet je in een hotel (in ieder geval voor mijn gevoel) altijd de hort op om bijv iets gaan bezichtigen. Hotelweekendjes met manlief vind ik heerlijk, maar hotelvakanties dát hoeft voor mij echt niet…

Toen Erik en ik getrouwd waren gingen we het eerste jaar trekkend kamperen en ook daarvoor ben ik niet echt gemaakt. Ik vind het heerlijk om ergens een tijd lang te zijn… Als hij na drie dagen weer door wilde naar de volgende camping, had ik nét een beetje mijn draai gevonden! Na dat jaar begon het grote uitproberen; onze zoektocht naar onze lievelingszomervakantiemanier… Maar wáár begin je dan?

Zo gingen we al couchsurfing (bij vreemde mensen op de ‘bank’ slapen) Europa door, huurden een huisje in Kroatië aan zee, reden we via hotels naar het allerzuidelijkste puntje van Italië waar we twee volle weken op een Nederlandse camping stonden, deden we een aantal keren huizenruil (jij gaat in het huis van de mensen waarmee je ruilt en zij in diezelfde tijd in jouw huis, met gesloten portemonnee) en sliepen we in Bed&Breakfasts.

En wat is mijn/onze favoriete zomervakantie?

Eigenlijk had ik mijn favoriet wel gevonden dacht ik, mijn favoriet was vooral de afwisseling. Het avontuurlijke maar wel met een vaststaande slaapplek zodat ik daar geen stress van had. In vond het couchsurfing heerlijk omdat je heel makkelijk (onontkoombaar) in contact kwam met locals en op die manier veel makkelijker de cultuur leerden kennen. Zo gingen we in Tsjechië een keer met een gezin mee naar een buurtfeest en stelde een Hongaarse priester ons om tien uur s avonds voor om samen in bad te gaan… Gelukkig bleek dat “lets take a bath together”, betekende dat we samen naar het plaatselijke badhuis gingen met thermaalbaden. En als we een nacht geen slaapplek hadden gingen we wildkamperen en ook zo maakten we de leukste avonturen mee!

Kortom ik ben een avontuurlijke vakantieganger. Voor mijn geen 10 beste bezienswaardigheden uit de reisgidsen, ik bekijk liever al die andere, minder bekende bezienswaardigheden. En dan het allerliefst met mensen uit dát land, uit die cultuur…. Maar ja, nét toen Erik en ik er samen een beetje uit waren, waren daar onze pleegkinderen…

Met kinderen op vakantie en zomervakantie?

Ik weet niet hoe het bij jullie ging, maar op de één of andere manier werd ik met de komst van onze pleegkinderen in één klap een stuk minder avontuurlijk! Ik wilde meer zekerheid en minder op de bonnefooi, ik voelde me minder gemakkelijk om zomaar bij andere mensen te overnachten of om huizenruil te doen en een tentvakantie zag ik ook niet meteen zitten…

En dan? We zijn begonnen met een weekje Roompot in Zeeland en dat was een enorm succes! Onze pleegzoon keek zijn ogen uit, de zee, het zwembad, Koos Konijn, noem het maar op. Zijn wereld werd in één zomervakantie zoveel groter dat wij zin kregen om hem de bergen in Oostenrijk te laten zien, Toscane, de Ardeche, enz. enz. Maar ja, hoe?!

Komend jaar gaan we kamperen met de beide pleegkindjes, ik moet eerlijk zeggen dat ik het best spannend vind en ik nog steeds twijfel of we nu wel of niet gaan reserveren. Maar ja, hoe weten we wanneer de kinderen het rijden zat zijn? Wat doe je als de gereserveerd camping op dat moment nog twee dikke uren rijden is? En doen we een bijzettentje voor onze grote pleegzoon? Of gaan we met z’n vieren in één tent? En en en…

Tips gevraagd voor DE zomervakantie

Kortom ik heb tips nodig! We hebben op dit moment alleen het plan dat we willen kamperen, maar verder hebben we écht nog niks besloten qua zomervakantie.

Hebben jullie tips over:

– Lange autoritten met kinderen (8 en 0 jaar)

– Kamperen met kinderen

– Zomervakantie met kinderen

– Campings???

Kunnen jullie me helpen? Hoe gaan jullie het liefst op zomervakantie? Wat vinden jullie kinderen leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *