driftbui peuter

Zo overleef je de driftbui van je peuter

Mama & Kinderen By nov 07, 2019 1 Comment

De schreeuwende peuter in de winkel? We kennen het allemaal. Het kind dat schreeuwt, krijst en over de grond rolt met de moeder die er met haar handen in het haar naast staat. Hiep, hiep hoera! Dat kleine lieve schatje is veranderd in een heuse peuterpuber. Goed nieuws, je bent niet de enige. Wist je dat bijna 84% van de peutertjes wekelijks een ‘kleine’ driftbui heeft en zelfs dagelijks bijna 9%. Met deze tips overleef jij de (volgende) driftbui van je peuter.

Waarom heeft je peuter een driftbui?

Wanneer een peuter een driftbui heeft zit je peuter zichzelf dwars. Al lijkt het er misschien op dat hij alles uit de kast trekt om jou te irriteren, dit is niet het geval. Peuters willen vaak al veel dingen die ze eigenlijk gewoon nog niet kunnen. En dat is best frustrerend. Een peuter is nog niet in staat om zichzelf (helemaal) in de hand te houden, daarbij kan het zijn of haar gevoelens niets onder woorden brengen. Dat kan zelfs voor volwassenen lastig zijn, voor een peuter dus helemaal. Vervelend voor jou, maar ook zeker voor je peuter. Hoe gaan we hier nu mee om?

Probeer frustraties weg te nemen

Peuters zien geen tot weinig gevaar, terwijl het er zeker kan zijn. Frustrerend voor je peuter, maar ook voor jou. Ze mogen nog niet veel en dat is ergens ook zeker logisch. Toch kunnen driftbuien van je peuter voorkomen worden door de frustraties voor de uitbarsting al weg te nemen. Dit kun je doen door in de omgang met je kindje een aantal kleine aanpassingen te doen. Je peuter zal zo het gevoel krijgen dat hij of zij het zelf heeft besloten. Geef je peuter de keus tussen bijvoorbeeld 3 dingen wat het op brood wil. Ook het uitkiezen van kleren die jij in diverse setjes hebt klaargelegd kan je peuter voldoening geven. Laat je kindje zelf kiezen of het wil kleuren of kleien. Het gaat er om dat je situaties op voorhand zo aanpast dat jij de controle hebt, maar je peuter het gevoel geeft dat het niet opgedragen wordt.

Neem je peuter en zijn driftbui serieus

Voor je peuter is een driftbui een serieuze zaak, ook al is dat voor jou helemaal niet zo. Lach je kindje niet uit maar probeer je te verplaatsen in je kind. Benoem het probleem, vertel dat je het snapt, maar geef ook de uitleg waarom het niet kan en biedt eventueel andere mogelijkheden aan.

Wees consequent tijdens de driftbui van je peuter

Wanneer een peuter in een driftbui zit kan het behoorlijk standvastig zijn. Belangrijk is dat jij je vasthoudt aan ‘nee is ook echt nee’. Wanneer jij zicht door de driftbui van je peuter weet hij dat snel genoeg en zal het telkens blijven doorzeuren als het een driftbui heeft.

Aandacht vragen

Wanneer je kind een driftbui heeft kan het een vorm van aandacht vragen zijn. We zijn druk, er zijn broertjes en zusjes en hierdoor kan je peuter in de drukte ‘verstikt’ raken. Door goed te luisteren naar je peuter, met echte aandacht, zal je peuter al minder redenen hebben om zich niet begrepen te voelen en om driftig te worden.

Honger en moe

Ga maar na, als jij moe bent of honger hebt kun je minder hebben. Dit geldt dus ook voor kinderen. Je doet er dan ook goed aan om niet op pad te gaan als je kind erg moe is of honger heeft. Doet het nog middagdutjes? Plan de activiteiten er na en zorg voor een gevulde buik.

Alles is liefde

Ieder kind moet zich bij zijn ouders veilig voelen. Een kind moet weten dat de liefde van ouders nooit verdwijnt. Een kind moet in een veilige omgeving opgroeien en daarbij zelfvertrouwen opdoen. Bied je kind een veilige haven. Altijd! Ook als het boos is, is het belangrijk om je kind te laten weten dat jij er als ouder altijd voor hem of haar bent. Ga dingen niet forceren, want als jij boos bent wil je misschien ook wel even met rust gelaten worden. En dat is prima, maar besef je dat jouw peuter dat misschien ook wel even prettig vindt. Blijf dan gewoon even uit de beurt, of dring je in ieder geval niet op.

Macht

Maak er geen machtsspelletje van wanneer je peuter een driftbui heeft. Daar zal het drama alleen maar groter van worden. Straf geven of de gevreesde ’time-out’ zal bij een peuter ook niet werken. Daar snappen ze echt nog niet heel veel van en werkt vaak averecht.

Ellenlange discussies kun je beter ook voorkomen. Blijf gewoon consequent. Leg natuurlijk wel uit waarom iets niet mag, maar dan is het ook genoeg. Het kan natuurlijk voorkomen dat je peuter zo diep in zijn driftbui zit dat uitleggen niet lukt. Wees dan kort en krachtig en vertel dat het niet kan. Wanneer je kind weer voor rede vatbaar is kun je hem dan rustig uitleggen waarom je kind iets niet mag.

Maar zorg er voor dat je kind zich gehoord voelt.

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

1 Comment

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.