Werk verliezen als je zwanger bent. Kan dat? Mag dat?

Geplaatst door

De titel zegt het al, zwanger en je werk verliezen. Het gebeurd helaas, ook ik heb kort geleden te horen gekregen dat ik na mijn verlof geen werk meer heb. Heel erg jammer, maar toch ga ik er vanuit na mijn verlof weer snel een baan te hebben gevonden.

Zwanger en werk verliezen, hoe zit dat?

Je bent net bevallen of zwanger, kan je dan je werk verliezen? Ja helaas wel. Mag je werkgever je dan ontslaan? Nee ik de meeste gevallen mag dat niet nee. Als je zwanger bent mag je niet ontslagen worden, in je verlof ook niet en tot 6 weken na je verlof mag je ook niet ontslagen worden.

Er zijn enkele uitzonderingen daargelaten, bijvoorbeeld het bedrijf kan je niet betalen en vraagt het ontslag bij het UWV aan op economische gronden. Het bedrijf moet dit echter wel kunnen aantonen. Mocht je werkgever je toch willen ontslaan, schakel dan rechtsbijstand in of ga naar een gratis juridisch loket. Die kunnen je hier zeker bij verder helpen.

Maar je werkgever kan en mag je dus niet zomaar ontslaan.

Hoe kan je dan toch je baan verliezen in je zwangerschap?

Ik had de pech dat mijn contract in mijn verlof verlengt zou moeten worden. Ik zou een contract voor onbepaalde tijd moeten krijgen. Doordat ik bekkeninstabiliteit heb in een vorm waardoor ik erg beperkt ben zat ik al vrij snel in de ziektewet. Let op! Je werkgever krijgt je loon vergoed van het UWV als je in de ziektewet zit door zwangerschapsgerelateerde klachten.

werk verliezen

Anyway, ik hoef na mijn verlof dus niet terug te komen. Ik krijg geen vast contract.

Het bedrijf wou graag dat ik zou doorgroeien naar een andere hogere functie. Leuk zou je denken. Tuurlijk is het mooi als ze iets in je zien en je willen laten doorgroeien. Ik zag hier echter op het moment niets in. Dit omdat ik dan 32 tot 40 uur zou moeten werken. Ik regelmatig van vestiging zou kunnen moeten wisselen en in een vestiging 40 km verderop geplaatst zou kunnen worden.

Ik denk dat velen mij wel snappen dat ik dit niet helemaal zag zitten. 2 kleuters en een baby onderweg. Nee ik wil niet met 2 kleuters fulltime werken. Iedereen zijn eigen mening natuurlijk, maar zo zie ik het moederschap niet voor me. Ik wil niet met geluk mijn kinderen in de ochtend zien of met geluk in de avond, het zou zo maar kunnen dat ik al om 07.00 uur in de auto moet zitten en pas na 19.00 uur weer terug thuis ben. Ik wil graag werken, zo rond de 24 uur vind ik een mooi aantal uren. Zo ben ik aan het werk maar kan ik ook van mijn kinderen genieten en moeder zijn.

Je kunt dus toch wel je werk verliezen tijdens je zwangerschap of vlak na je bevalling.

Je kunt dus toch je werk kwijtraken als je zwanger bent. Niet door ontslag maar wel door geen verlenging te krijgen. Je zwangerschap mag niet bijdragen aan het wel of niet verlengen van een contract. Maar een werkgever zou dit natuurlijk ook niet snel zeggen.

Hoe zit het nu met mij?

Over de toekomst maak ik mij op het moment geen zorgen. Ik heb tm december verlof. En ik was van plan daar heerlijk van te gaan genieten. Natuurlijk kijk ik al wel rond en hoop ik vanaf januari weer een parttime baan te hebben. Ik zal er ook alles aan doen om zo snel mogelijk weer werk te hebben want dat is iets wat ik wel graag wil. Wat? Dat maakt me niet zoveel uit. Ik ben wel toe aan een uitdaging. Al gaat mijn voorkeur niet uit naar een multinational waar 16 jaar beter is dan 30 en minder meer is. En ondertussen kan ik mij ook richten op Meer Met Mama. 

Zwanger en werk verliezen is nooit leuk, maar we zullen zien wat de toekomst brengt.

Mijn uitgerekende datum is gearriveerd en ik  proberen de laatste loodjes van de zwangerschap  zo goed mogelijk door te kunnen komen en volop te kunnen genieten als de kleine meid er uiteindelijk is!

Heb jij ook zoiets meegemaakt of ken je iemand die dit heeft meegemaakt?

<a href=”https://www.bloglovin.com/blog/19118651/?claim=jjxw3k6nstf”>Follow my blog with Bloglovin</a>

14 reacties

 1. Volgens mij mag het niet nee, maar het is bij mij 9 jaar geleden ook gebeurd (alleen kwamen hun met een andere smoes). Gelukkig is het wel allemaal goed gekomen, maar het was wel even een stress momentje plus ik baalde enorm. Ik wens je heel veel succes, en geniet van je verlof <3

  1. Nee ontslag mag inderdaad niet nee, of het moet echt financieel niet haalbaar zijn. Vervelend dat dit je ook is overkomen. Ja de smoesjes zijn er inderdaad altijd wel ja.
   Het grootste issue is geld denk ik. Je bent te duur of ze willen niet vast aan je zitten…

 2. Ik had het nog kutter (sorry voor mijn taal) mijn baas heeft me geprobeerd te ontslaan. En toen ik daar tegen in ging heeft hij na maanden lang proberen wegpesten nog zitten dreigen met van alles en nog wat. Uiteindelijk heb ik nu twee maanden loon meegekregen En heb ik wederzijdsgoedkeuren getekend om van de stress af te zijn. DRAMA

  1. Je taalgebruik is je vergeven hoor. Ik kan er wel om lachen haha;)
   Maar je hebt gelijk dat is inderdaad kutter. Ik kan me voorstellen dat je er ontzettend veel stress van kreeg ja.

 3. Zonde dat je je baan verliest terwijl je zwanger bent. Natuurlijk ook heel lullig dat net in deze periode je contract afliep. Ik kan me voorstellen dat je geen hogere functie wilt met de bijbehorende uren. Maar het is altijd goed om te weten dat je de capaciteiten hebt!

 4. Dat is inderdaad naar. Als een contract afloopt kunne ze ervoor kiezen om het niet te verlengen heo verdrietig ook. aan de andere kant; wil je wel bij zo een bedrijf werken? Je kids zijn je grootste rijkdom en je werk zet je je dagelijks met ziel en zaligheid voor in. Het gaat goed komen 😀

 5. Ik had precies hetzelfde. Vlak na mijn verlof zou ik een vast contract [moeten] krijgen, maar helaas. Tijdens mijn ziektewet, om dezelfde reden als jij + hyperemesis gravidarum = ziek veel kotsen, een telefoontje gekregen met de mededeling dat ‘t niet doorging. Zonder reden. Zo irritant! Maar uiteindelijk ben ik er heel blij mee, want ik ben momenteel stressvrij en heb mijn eigen blog op kunnen zetten. Da’s ook wat waard! Ik hoop voor je dat je straks in januari lekker weer aan de slag kunt in een functie die bij je past, en dat er daar wat meer begrip is voor mama’s die ook echt mama willen zijn. Wordt maar verwacht dat je zo weer 40u ergens aan de slag gaat terwijl mini-you bij de oppas is… Vind ik ook maar niks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *