DNA onderzoek

Welke soorten DNA onderzoek zijn er?

Gezondheid By jun 24, 2022 No Comments

Met behulp van DNA kan veel worden onderzocht. De politie gebruikt het bij het oplossen van misdrijven, maar het wordt ook vaak ingezet in de gezondheidszorg. Met een DNA test kan namelijk veel worden aangetoond. De DNA test kosten komen wel vaak voor eigen rekening. Alleen als er een zeer dringende medische reden is dan worden deze kosten soms vergoed door de zorgverzekering. Je moet de DNA test dan wel laten uitvoeren door een ziekenhuis of instelling die door je verzekering wordt geaccepteerd. 

Heb ik een erfelijke aandoening?

Als je je ongerust maakt over de vraag of je misschien een erfelijke aandoening hebt dan kan DNA-onderzoek uitkomst bieden. Een bekend voorbeeld zijn erfelijke vormen van borstkanker. Als er een afwijking is in het BRCA-gen heeft de drager tot wel 80% kans om borstkanker te krijgen. Veel vrouwen die hiermee geconfronteerd worden besluiten om hun borsten preventief te laten verwijderen. Een zeer ingrijpende beslissing, maar wel één die levensreddend kan zijn. Om drager te zijn moeten doorgaans beide ouders een afwijkend gen hebben, maar het kan ook zijn dat je al verhoogd risico loopt als dit voor één van je ouders geldt. Als blijkt dat bepaalde aandoeningen in een familie vaak voorkomen kan dit aanleiding zijn voor DNA-onderzoek.

Is mijn vader wel mijn vader?

Als je twijfelt of de man die zegt dat hij je biologische vader is, wel de waarheid spreekt, dan kan een DNA test hier antwoord op geven. Zelfs als de vader al is overleden kan dit onderzoek worden gedaan, bij voorkeur met DNA van een mannelijk familielid, zoals een zoon of broer van deze persoon. Als het onderzoek goed wordt uitgevoerd kan onomstotelijk worden bewezen of er een familieband is. Er kunnen medische redenen zijn om te willen weten wie je biologische ouders zijn. Dit kan immers duidelijkheid scheppen over mogelijk erfelijke aandoeningen. 

Wil je wel of niet een DNA-onderzoek?

Voordat je een DNA-onderzoek laat doen is het goed om je te realiseren dat de uitslag onomkeerbaar is. Er zijn mensen die liever niet willen weten of ze belast zijn met een verhoogd risico om een medische aandoening te krijgen. Als je dit niet wilt weten dan is het natuurlijk beter om geen onderzoek te laten doen. Daar staat dan wel tegenover dat je mogelijk te laat ontdekt dat je een ziekte of aandoening hebt waardoor genezing niet meer mogelijk is. Zeker als er preventieve maatregelen kunnen worden genomen is het daarom in de meeste gevallen beter om dit onderzoek wel te laten doen. Je kunt als de uitslag er is altijd zelf beslissen wat je daarmee doet. Vaak is er ook nog wel even tijd om die keuze te maken. Doorgaans is het niet zo dat je binnen een week moet beslissen over bijvoorbeeld het laten verwijderen van je eierstokken of een preventieve borstamputatie.

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

No Comments

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: