autisme

Wat vind ik van mijn autisme?

Gezondheid, Man By dec 17, 2018 1 Comment

Autisme is een pervasieve ontwikkelingsstoornis. Letterlijk wilt dit zeggen dat dit ‘diep doordringt’. Daar kan ik je alles over vertellen. Dat denk ik althans. In mijn woorden betekent dit dat autisme invloed heeft op alle lagen van het leven. Hierbij kun je denken aan leren, spelen, emoties verwerken en laten zien, maar ook in alle vaardigheden die nodig zijn om te kunnen vechten op deze aarde.

Een aantal voorbeelden wat ik hierbij wil noemen is voor jezelf opkomen, contact maken en realistische doelen opstellen. In het artikel Trots? Niet iedereen op zijn autisme kon je lezen dat niet iedereen blij is dat hij/zij autistisch is. In dit artikel wil ik mijn kant vertellen.

Gediagnosticeerd

Sinds 2010, in het midden van mijn middelbare schooltijd werd duidelijk door testen dat ik gediagnosticeerd kon worden met PDD-NOS. Waar veel mensen dit als eng en alles gaat veranderen beschouwden, was ik blij. Na jaren van onduidelijkheid voor mijzelf en anderen kon ik nu gerichte hulp krijgen. Daar heb ik ongelooflijk veel aan gehad. Tot op de dag van vandaag refereer ik mijzelf nog aan gesprekken die ik heb gehad met de mensen van toen. Ik vind mijn autisme mooi en ik ben er trots op. Dat de verschillende delen van de hersenen niet goed ontwikkeld zijn, is een deel van mij. Het maakt van mij de Mitchel die iedereen kent.

Uiteraard heb ik dingen die ik moeilijk vind.

Het zou gek zijn als ik die niet zou hebben, want iedereen vindt wel iets moeilijk. Zaken die ik moeilijk vind, zijn nee zeggen, dingen van mij af laten glijden en het onderhouden van relaties. Ik denk dat veel personen met autisme dit herkennen, of de omgeving ervan. Ik ben op zoek gegaan die ene zin die antwoord geeft op de vraag: wat vind ik van mijn autisme? Dit zou vandaag mijn antwoord zijn:

Autisme hoort bij mij en dat heeft voor-en nadelen, maar het maakt wie ik ben.

Jarenlang ben ik in behandeling geweest om de puntjes op de i te zetten. Zo noem ik het maar. Ik heb daar meer dan een jaar gewerkt aan mijn eigen ontwikkeling. Zo heb ik onder andere mijn best gedaan om te leren nee zeggen, te leren bellen en beter te leren samenwerken. Ik denk dat het geslaagd is, maar bij elke uitdaging hoort een nieuw doel. Al met al ben ik blij met mijn eigen ontwikkeling en persoontje.

Wat is jouw mening over autisme?

autisme

1 Comment

  1. Eke schreef:

    Ik vind het knap dat je zo met jezelf aan de slag bent gegaan. Dat kunnen niet veel mensen, maar je hebt vast gemerkt dat het leven je dan beter afgaat!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: