Waarom de hortensia de perfecte tuinplant is, ook voor jou!

Huis & Tuin By mei 14, 2019 1 Comment

Wie kent deze prachtige plant niet? De hortensia! Misschien wel de meest populaire tuinplant in Europa. Wanneer je hortensia’s in de tuin hebt staat deze helemaal in bloei. Dat komt natuurlijk door de hoeveelheid bloemen aan deze plant en de rijkdom aan kleur die deze plant je schenkt. Zelf heb ik 8 van deze plaatjes in de tuin en elke zomer ben ik er weer zo ontzettend blij mee. Een prachtige plant die minimale verzorging nodig heeft en maximaal bloeit. Met de hortensia kun je alle kanten op en ik ga je er alles over vertellen!

Hoe het bij ons begon

Het begon met een hortensia als kamerplant die ik kreeg toen wij de sleutel van onze woning kregen. Hij groeide best snel en ik verpotte deze in de tuin. In onze voortuin had deze mooie plant alle ruimte om te groeien en dat gebeurde ook. Een jaar later ging de tuin op de schop. Iets met onderhoudsvrij maar toch met bloeiende planten. Er kwamen 2 borders en er kwam siergrind. De hortensia kwam in de border te staan en ik vond hem zo mooi dat ik er één bij naast kocht. Dit paartje werd zo mooi dat het een soort verslaving is geworden, want elk jaar plaatste ik er zeker één bij.

De Hydrangea Macrophylla

Er zijn veel verschillende soorten hortensia’s. De soort die wij in de tuin hebben is de Hydrangea Macrophylla. Deze prachtige soort hebben prachtige lichtblauwe of lichtroze bloemen. Dit is een soort plant wat jaren meegaat. Je kunt ze eerst als kamerplant houden als je wilt, maar ook zijn het dus perfecte tuinplanten. Ik vind ze prachtig omdat ze de tuin heel mooi opvullen. Je tuin is echt een plaatje wanneer alles in bloei staat. Ze hebben een prachtige kleur en vullen je tuin ontzettend mooi op.

De kleur die de Hydrangea Macrophylla laat zien is afhankelijk van de zuurtegraad in de grond. Wanneer deze plant in een zure grond staat zal hij hoogstwaarschijnlijk een blauwe kleur aannemen, wanneer er zich meer kalk in de grond bevind zal de plant meer roze kleuren.

Hortensia’s combineren met andere planten:

Hortensia’s zijn eigenlijk enorm makkelijk en je kunt ze eigenlijk overal in je tuin wel plaatsen, met natuurlijk wel een beetje zonlicht. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om hortensia’s in je tuin te combineren met andere planten. Dit jaar wil ik een vlinderstruik kopen om de tuin nog meer te laten bloeien. Onze buren hebben deze ook in de tuin, en ze bloeien prachtig. Natuurlijk ook erg leuk voor de kinderen om de (ja,ja) vlinders te bewonderen die op deze struik afkomen. Hieronder een lijstje ter inspiratie voor je van planten die goed matchen bij de hortensia:

hortensia

  • Vlinderstruik
  • Sneeuwbal
  • Buxus
  • Roos
  • Vrouwenmantel
  • Japanse Anemoon
  • Klimop
  • Ooievaarsbek
  • Monnikskap

Hoe verzorg ik mijn hortensia?

Een hortensia verzorgen is niet moeilijk, maar toch is het goed om wel op een aantal dingen te letten. Voldoende water, de snoeiwijze en de juist grond zijn namelijk wel van belang bij deze plant. Het liefst blijf je natuurlijk ieder jaar weer genieten van een prachtige bloeiende tuin. Met de volgende tips moet dat goed gaan komen:

De verzorging van een hortensia is niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. De juiste grond, snoeiwijze en genoeg water zijn voor deze plant van belang. Met de volgende tips kun je elk jaar weer genieten van een uitbundig bloeiende hortensia. Maar het allerbelangrijkste blijft: water geven!

hortensia

Het planten van een hortensia

Wanneer je deze mooie plant hebt gekocht geef je hem een goede start door hem op een goede manier te planten. Een hortensia kant in de tuin geplant worden, maar ook in een pot zal hij het goed doen. Wat je zeker moet doen is deze plant een plekje geven in de halfschaduw. Een hortensia heeft namelijk genoeg zon nodig om mooi te kunnen bloeien. En dat is waarom je deze plant in je tuin wilt hebben toch?! Ook kan deze plant in de volle zon staan, dan moet je wel zorgen dat je hem extra water geeft.

Wanneer je de plant gaat planten in de tuin zorg je dat je een ruim gat hebt waar de kluit goed in past. Je doet er goed aan om in dit gat wat speciale hortensiagrond of -mest te doen met een laagje water. Ook de plant zelf bewater je eerst door hem in een emmer met water te plaatsen voor een paar minuten zodat de kluit zich goed kan volzuigen. Wanneer je dit allemaal hebt gedaan kan je in het gat plaatsen en stamp je de grond stevig aan zodat de plant goed stevig staat en de ontwikkeling van de wortels kan beginnen. Staat hij gaat en heb je grond goed aangestampt dan geef je hem vervolgens nog eens water.

De kleur en bloei van de hortensia’s

Zoals gezegd, de kleur van de hortensia zal worden beïnvloedt door de zuurtegraad van de grond waar hij in staat. Zijn de omstandigheden neutraal, dan zal je plant zijn eigen kleur aannemen. Wanneer hij in zure grond staat neemt hij een blauwe kleur aan en wanneer er meer kalk in de bodem zit zal hij roze kleuren.

Wanneer je een hortensia plant is het aan te raden om hortensiagrond te gebruiken. Dit is een voeding speciaal voor hortensia’s en bevat tuinturf, turfstrooisel en natuurlijk de benodigde voeding. Het zorgt ervoor dat de grond een luchtige structuur krijgt en door de turf krijgt de hortensia de juiste voeding. Niet tevreden over de kleur? Om een mooiere blauwe kleur te krijgen kun je blauwmaker bij je hortensia strooien en voor een mooiere roze tint strooi je kalk.

Een hortensia bloeit gewoon prachtig, maar omdat hij zoveel bloeit doe je er goed aan om hem bij te mesten. Hiervoor kun je natuurlijk hortensiamest gebruiken. Voor het mooiste resultaat bemest ik de hortensia’s in het voorjaar, maar ook in het najaar een keer.

hortensia

Het snoeien van hortensia’s

Wat ik echt ideaal aan deze plant vind is dat je hortensia’s eigenlijk niet hoeft te snoeien. Het kan natuurlijk zo zijn dat jij vindt dat hij zijn vorm verliest of te groot wordt, dan ga je natuurlijk wel snoeien. Dan is het wel goed om te weten welke soort je hebt. Bij de Hydrangea Macrophylla, de soort die ik in de tuin heb staan, worden de knoppen van de planten het jaar ervoor al aangemaakt. Het is een hortensia die op tweejarig hout bloeit. Heb je een pluimhortensia, dan groeit deze op eenjarig hout en zijn de regels om te snoeien anders. Ik zal het voor je uitlichten:

Hortensia’s op eenjarig hout:

Hortensia’s op eenjarig hout bloeien op de takken die groeien van het voorjaar. Deze soort snoei je in het (vroege) voorjaar. In het najaar moet ze absoluut niet snoeien. Dan wordt de plant namelijk niet goed genoeg tegen vorst beschermt. Wanneer je een kleinere plant wilt snoei je zo’n 20 á 30 cm boven de grond waar de plant in staat. Wil je een grote plant houden, dan knip je alleen de bloemen van de plant af.

Hortensia’s op tweejarig hout:

Eigenlijk hoef je dit soort hortensia’s niet te snoeien. Het enige wat je doet is de uitgebloeide bloemen verwijderen. Deze knip je af na de winter, maar vóór 1 maart. Dit doe je net boven de bovenste knoppen. Zijn ze toch te groot, dan kun je ze in het voorjaar snoeien door grote, oude takken te verwijderen zodat er weer nieuw hout kan ontstaan. Ik doe dit meestal in maart/april.

Heb jij een hortensia in de tuin of ga je voor een andere mooie plant?

 

hortensia

Bewaar deze afbeelding op Pinterest!

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |

1 Comment

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.