vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk – Waarom doe ik dat?

Geplaatst door

Sinds een paar maanden doe ik vrijwilligerswerk bij Vincentius Nijmegen. Ik ”bemoei” me graag met dingen, aard van het beestje.. šŸ˜‰ Dit ”bemoeien” heeft mij en andere mensen zoveel moois gebracht. Vrijwilligerswerk is ontzettend belangrijk voor me geworden. Ik wil jullie graag uitleggen waarom ik deze keuze gemaakt heb.

Depressie en vrijwilligerswerk

Omdat ik thuis zit met mijn depressie werd mij geadviseerd om wel vrijwilligerswerk te gaan doen om op deze manier wel een ritme aan te kunnen houden. Nou is een ritme en regelmaat al niet mijn sterkste punt, dus ik vond het eigenlijk wel een goed idee. En bij het juiste vrijwilligerswerk kon ik ook mijn ervaring en opleiding inzetten. Dan had ik nog een beetje een uitdaging.

Ik ben goed in veel dingen, zo ook bemoeien. Daar kwamen mooie dingen voor terug!

Vorig jaar ben ik op Facebook in contact gekomen met een initiatief in Nijmegen, hulp voor minima. Zij organiseerden een sinterklaasfeest voor kinderen waarvan de ouders niet veel te besteden hebben. De oproep was bedoeld om inpakpapier en strooigoed te verkrijgen. Ik besloot me er mee te gaan bemoeien, daar ben ik nogal goed in namelijk, me ergens mee bemoeien. IkĀ  deed een oproep op Facebook en vroeg mijn vrienden mij te helpen. Het doel was 15 euro maar binnen twee weken zat ik op de 600 euro. Aangezien het feest voor 30/40 kinderen was besloot ik een deel achter de hand te houden voor nood. Met dit geld ben ik meerdere malen naar het Kruidvat geweest, persoonlijk vind ik dat echt dĆ© plek om mijn cadeaus te kopen. Ze hebben goede aanbiedingen en vaak nog extra kortingacties. Bij het Kruidvat kocht ik mooie poppen van Zaph Creations, Duplo, Elektro, Barbies en nog veel meer.

vrijwilligerswerk

Hulp van anderen

Van een vriend van mij kreeg ik zelfs ā‚¬50,- euro om voor jongens ook speelgoed te kopen dus dat resulteerde in technische Lego. Van bekenden van mij met hun advocatenkantoor kreeg ik zelfs ā‚¬200,- voor deze kinderen! (Dit kreeg ik in ruil voor wat bekendheid, dus klik vooral op de link ;)) Zelf zorgde ik er ook voor dat ieder kind een mooi boek kreeg om zelf te lezen of fijn voorgelezen te worden. Dat vind ik persoonlijk erg belangrijk. Per kind hadden we ongeveer 4 nieuwe cadeaus. Geen tweedehands speelgoed maar nieuw in de verpakking. Ook dat vond ik wel iets wat de kinderen een keer verdienden.

Het betekenen voor andere mensen.

(Het geld wat ik achter de hand hield is uiteindelijk naar een moeder in de crisisopvang gegaan waarvan haar dochter kleding nodig had. Ook heb ik van het geld geholpen wat verjaardagen aan te kleden, dus met taart, versiering etc.)

Ondanks mijn depressie en mijn gemoedstoestand genoot ik enorm van wat ik kon betekenen voor een ander. Het enthousiasme waarmee mijn omgeving reageerde was ook heel bijzonder. Ik kwam in aanmerking met een onderdeel van onze maatschappij waar ik eigenlijk niet bekend mee was. Door mijn werk bij de Bank kwam ik al regelmatig in aanraking met mensen die onder bewind staan en moeten leven van 50 euro per week. Ik kende dat niet, wij hebben het goed en onze naasten ook. Dat zorgde ervoor dat ik de keus maakte om mijn eigen stichting op te richten om deze mensen en dan met name hun kinderen te helpen. Ik wilde een stichting om verjaardagen en andere kinderfeesten te ondersteunen. Ik deelde ook dit op social media en ik kreeg zoveel positieve reacties en hulp, ongelofelijk. Heel veel mensen zijn bereid iets voor een ander te doen, alleen weten ze niet vaak hoe je dat kan doen.

De doelgroep bereiken

Dat was ook mijn probleem, aan hulp en geld (donaties) had ik genoeg, maar hoe bereik ik mijn doelgroep als ik daar zelf niet middenin zit? Bij toeval kwam ik de oproep voor vrijwilligers van Vincentius Nijmegen tegen en ik mailde hen meteen. Ik had een leuk gesprek met de inspirerende voorzitter Linda van Aken en we besloten samen verder te gaan. Zij is vier jaar geleden begonnen in Nijmegen, nu heeft deze vereniging een mooi en ruim pand. Er zijn dagelijks activiteiten en heel veel projecten voor minima. Ook is er een 50 cent winkel waar alles dus te koop is voor 50 cent, deze spullen worden gedoneerd en het geld komt ten goede van de vereniging. Alle vrijwilligers werken vrijwillig, zelfs de voorzitter die daar iedere dag aanwezig is en alles in goede banen leidt, doet dit zonder vergoeding. Ik vind dat heel bijzonder! Maar voor mij is het belangrijkste dat ik weet dat alles goed terecht komt. Nu zijn we bijvoorbeeld bezig met een rugzakjes project om kinderen die niet op vakantie kunnen toch iets extra’s te geven. Ik kan niet wachten tot de Decembermaand!

Eigenlijk is het heel erg jammer dat er zoveel kinderen zijn die opgroeien in een uitdagende situatie. Gelukkig zijn er instanties die zich belangeloos willen inzetten om het leven toch wat makkelijker te maken.

En wat doen jullie voor een ander?

EĆ©n reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *