Valentijnsdag? Feest van de (geheime?) liefde!

Geplaatst door

Terwijl de kerstspullen in de winkel worden opgeruimd zo aan het begin van januari, worden in de schappen de lente en paasspullen alweer ingeruimd. We zitten nog midden in de winter en er zou nog een dik pak sneeuw onze kant op kunnen komen, maar in de Action kijken de vrolijke kuikentjes, lammetjes en kippen je alweer aan als je binnenkomt. En met de lentespullen verschijnen ook de valentijnskaarten, snoepjes en cadeautjes. Terwijl ik langsloopt besef ik me dat dát er inderdaad alweer aan zit te komen, over twee weken is het Valentijnsdag! Ga ik er dit jaar ook iets aan doen?

Feest van de (geheime?) liefde!

Toen ik klein was was het heel makkelijk, je stuurde een valentijnskaart als je in het geheim op iemand verliefd was. Anoniem zodat diegene niet wist dat jij het was, maar stiekem wel met een hint, tenminste dat deed ik… Maar sindsdien is de focus van het feest een beetje verschoven van geheime liefde, naar de liefde. Het feest van de liefde! Echtgenoten geven elkaar een kleinigheidje of gaan gezellig samen uit eten. Kinderen geven aan vriendjes en vriendinnetje een mooie kaart en kleinkinderen maken een hartjeskaart voor hun lievelings-oma.

Steeds meer winkels spelen ook in op Valentijnsdag en de meningen hierover zijn enorm verdeeld. Waar de ene man liefdevol een bosje rozen voor zijn vrouw meeneemt, doet de ander dat juist niet omdat de prijzen van die rozen in de dagen voor Valentijnsdag minstens verdubbelen. Ook om me heen zie ik de verschillende meningen voorbij komen. ‘Men’ vindt het een commerciële feestdag en doet er niet aan, zullen die mensen écht niet teleurgesteld zijn als manlief er dan ook écht niet aan blijkt te doen? Ikzelf vind het namelijk, hoewel het van mij niet overdreven met (helium)ballonnen, dure bonbons, dure rozen of zelfs cadeaus als sieraden of lingerie hoeft, wel héél leuk als manlief speciaal voor mij een kaart heeft uitgekozen en geschreven! Voelt heel bijzonder, toch? Ik kan daar enorm van genieten!

Kinderen

In Amerika zie je met Valentijnsdag dat kinderen complete traktatie achtige cadeautjes uitdelen aan de hele klas. Over the top roze, rood, wit, hartjes en glitter mét een prachtige kaart eraan… Maar waar met kerst ook in Nederland steeds meer de trend ontstaat dat de hele klas een kerstkaart moet krijgen, is Valentijnsdag nog echt gericht op liefde. Sommige beste vriendinnen geven elkaar een kaart, sommige kinderen geven juf een kaart (dat is natuurlijk iedereens geheime liefde!) of aan papa of mama. Maar in ieder geval om mij heen, is Valentijnsdag nog echt de dag van de liefde…

Zelf vind ik het wel leuk om voor onze kinderen iets te doen, gewoon iets leuks om ze speciaal op deze dag van de liefde, te laten voelen dat ik van ze hou. Vorig jaar had ik een speciaal Valentijnsdag ontbijtje gemaakt, niet heel gek maar wel met rood en hartjes! Ook had ik voor onze oudste pleegzoon een kaartje geschreven, want ik vind het belangrijk om onze kinderen te laten weten dat we enorm veel van ze houden! En op deze dag krijgen we zomaar gratis de kans om ze dat eens op een speciale manier te laten weten. <3

PostNL deelt de liefde gratis uit!!!

Wat ik ook superleuk vind om met zowel onze pleegkindjes als mijn gastkindjes te doen (ik ben pleegmoeder én gastouder) is kaarten maken én opsturen! Dus iedereen kiest naar wie hij of zij een liefdes- of andere kaart wil sturen en we gaan aan de slag: stempels, knippen en plakken, glitter, hartjes stickers, roze en rood, maar ook alle andere kleuren en iedereen kan zich helemaal uitleven! Als alle kaarten klaar zijn, mogen ze er zelf iets inschrijven, of ik doe dat voor ze. We bespreken wat anoniem is en ook anoniem een kaartje sturen mag natuurlijk! Vooral een anonieme kaart sturen naar papa of mama blijkt een enorm succes onder kleuters! En dan schrijven we natuurlijk de adressen op de enveloppen, hier help ik wel even mee zodat alle kaarten op het goeie adres aankomen!

Als alle enveloppen dan klaar zijn is het tijd voor de postzegels hoor ik jullie al denken, maar nee hoor! De afgelopen jaren mocht je van PostNL een lippenstift kus plaatsen op de plek waar normaal de postzegel hoort en dan zouden zij GRATIS de kaart voor je versturen! Superleuk natuurlijk om een kaart mét kus en al te ontvangen! Ook het plaatsen van de lippenstift kusjes was een feest! Ik heb geprobeerd te achterhalen of deze actie dit jaar ook weer geldig is, maar hoewel PostNL me wel kon verklappen dat er dit jaar wél een actie was, konden ze nog niets vertellen over hoe en wat precies… Dus hou de website en Facebooksite van PostNL in de gaten!!

Valentijnsdag en pleegzorg…

Zoals jullie weten ben ik pleegmoeder en als pleegmoeder vind ik het heel leuk om ook voor de biologische papa en mama van onze kindjes iets te maken voor Valentijnsdag. Het is natuurlijk de dag van de liefde, dat houd ik dus meestal als thema. Voor ons jongste meisje dat net een jaar is, beslis ik dit gewoon zelf. Ik maak iets moois met een handafdruk of een foto en dat vinden papa’s en mama’s altijd mooi en bijzonder. Maar voor onze grote pleegzoon ligt dat toch iets anders. Hij mag van mij zelf beslissen of hij iets wil maken en zo ja voor wie. Ik dwing hem niet, maar ik stimuleer hem wel richting het maken van iets moois voor in ieder geval biomama…

Hartjes en roze verf vind ons grote kind natuurlijk helemaal niks, dus het wordt een tekening of iets van strijkkralen, klei of loombands. Met strijkkralen maak je al snel iets moois, dit jaar gaan we voor een raamhanger van gekleurde hartjes. Daarbij maakt hij waarschijnlijk nog een tekening of kaart… En het is niet moeilijk, je kiest een vorm zoals bijv een hart, je maakt er verschillende en maakt er een touwtje aan: klaar!

Manlief mag ook iets verwachten…

Als allerlaatste is er natuurlijk nog de vraag, wat geef ik Erik én mag ik iets van hem verwachten? Ik verwacht niets van Erik, hij is niet zo heel goed met verrassingen máár hij voelt zich wel erg verplicht om íets te doen… Verplicht omdat het steeds ‘normaler’ wordt om iets te geven of sturen en ook een beetje verplicht omdat ik wel vaak iets voor hem heb… Maar bij deze lieve Erik, je hoeft me écht niets te geven hoor! Ik vind verrassen véél leuker als verrast worden! 😊

Wat ik koop/maak/stuur voor/naar Erik? Dat vertel ik hier natuurlijk niet! Hahaha! Er komt iets leuks en ik maak er een verwijzing van naar zijn verjaardag, want die komt er ook alweer hard aan! Eind maart is hij jarig en mijn Valentijnsverrassing verwijst naar zijn verjaardagscadeau! Kan er nu al van genieten, van het geheimzinnige, het verrassende, enz. enz. enz.

Wat doen jullie kinderen met/voor valentijnsdag? En wat was jouw leukste valentijnsdag? Misschien kunnen we nog een beetje bij elkaar afkijken!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *