trots

Trots? Niet iedereen op zijn autisme

Geplaatst door

Autisme is een breed begrip. Zo zijn ook de mensen. Niet iedereen is trots op zijn autisme. Tijdens een bijeenkomst vorig jaar zei iemand het volgende:

Ik vind het niks dat er een uithangbord hangt boven de deur. Nu kan iedereen zien dat ik autistisch ben.

Dat heeft mij toen al aan het denken gezet en nog steeds. Bij de praktijk hangt nu een bord met de naam. Zo is het makkelijker te vinden, anders loop je er geheid langs. Persoonlijk was ik blij met een bord. Een beetje herkenbaarheid. Zo van: ‘Hé, daar moet ik zijn. Trots ben ik op mijzelf.’

Taboe rond autisme

Dat ik blij ben met mijzelf is niet voor iedereen weggelegd. Rondom autisme zit een groot taboe met vooroordelen. Zo zouden mensen met autisme niet kunnen communiceren en kijken ze je niet aan. Ik denk dat je aan de toon van deze blog kunt merken dat ik het daar niet mee eens ben. Sterker nog. Ik vind dat mensen met autisme duidelijk zijn in hun communicatie. Als ze dat niet mondeling kunnen, dan wel zeker met hun lichaam. Toch heeft iets mij getriggerd om op onderzoek uit te gaan. Bij een aantal kennissen heb ik hun mening opgevraagd. Soms best schokkend, naar mijn idee.

Een kleine greep uit de wisselende antwoorden:

 • Als ik kon had ik autisme uit mijn hoofd laten snijden.
 • Ik heb mijn leven moeten aanpassen omdat ik dingen niet kan. Mijn droomberoep bijvoorbeeld.
 • Autisme hoeft niet negatief te zijn. Het heeft veel pluspunten tegenover normale mensen.
 • Ik kan helemaal niet beter geconcentreerd werken. Ik ben juist snel afgeleid door allerlei irritante ‘kutgeluiden’.
 • Dankzij autisme heb ik dus ook een chronische depressie, chronisch overprikkeld en een angststoornis.
 • Dat je trots bent op een aspect wat met autisme te maken heeft, wilt niet zeggen dat je er trots op bent dat je autistisch bent.
 • Sommige dingen ben ik erg blij mee, bijvoorbeeld dat ik juist enorm technisch ben. Dat is een klein onderdeel veroorzaakt door het autisme, maar de stoornis zelf ben ik liever kwijt dan rijk.

Wat vind ik?trots

Erg interessante antwoorden. Persoonlijk ben ik blij met mijn autisme en dat wel met de volgende reden: autisme maakt mij hoe ik ben. Ik ben trots op mijn eigen ontwikkelingen en die zijn gebeurd mede door mijn instelling, en autisme.

Wat vind jij van autisme?

Eén reactie

 1. Sommige antwoorden zijn om te huilen…
  Autisme is soms moeilijk te aanvaarden voor de buitenwereld, maar ook voor jezelf.
  Je bent niet ‘dat autistische mens’ , nee je bent ‘een persoon met autisme’ . En ik wou dat er meer nadruk gelegd werd op het feit dat je in de eerste plaats nog altijd een persoon met karakter bent. En autisme komt daarbij als een soort plusje, een extra. En ja, daar mag je best fier op zijn! Begrijp je mijn uitleg?
  Er zit veel meer achter die label, veel meer dan mensen zonder kennis zien…
  Zo las ik in een boek: ” Je kan één iemand met autisme kennen,
  maar daarom ken je autisme nog niet. ” Dat heb ik altijd zo waar gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *