soorten isolatie

De drie soorten isolatie

Huis & Tuin By nov 09, 2021

Iedereen vindt het prettig om in de winter een warme woning te hebben en in de zomer een koele woning. Op het moment dat je veel stookt en dus hoge stookkosten hebt is het een goed idee om te overwegen om je woning te laten isoleren. Door je huis goed te laten isoleren kan je veel besparen op de stookkosten en het geeft je direct een prettig wooncomfort. In dit artikel lees je meer over verschillende soorten isolatie:

Vloerisolatie: wat is vloerisolatie?

Een van de soorten isolatie is vloerisolatie. Door de vloer van de woning te laten isoleren zorg je er voor dat er nauwelijks warmte verloren zal gaan door de vloer. Naast dat het isoleren van de vloer van de woning uiteraard goed voor het milieu is, scheelt het ook aardig op de energienota. Wist je dat wanneer je de vloer laat isoleren je gemiddeld zo’n 320 m3 minder gas zal verbruiken. Dit kan al zeker zo’n €250 op jaarbasis schelen op de energierekening.

Dakisolatie: wat is dakisolatie?

Wist je dat de warmte die een woning verliest gemiddeld zo’n 25% tot 30% verloren gaat via het dak? Afhankelijk van het bouwjaar en eventuele na-isolatie van een dak kan het goed zijn om het dak te laten isoleren. Dat draagt namelijk bij aan het wooncomfort en de energierekening. Een dak kan op diverse manieren geïsoleerd worden.

  1. Een plat dak isoleren door middel van een warm dak
  2. Een plat dak isoleren door middel van een omgekeerd dak
  3. Een schuin dak aan de buitenkant isoleren
  4. Een schuin dak aan de binnenkant isoleren
  5. De zoldervloer laten isoleren

Isolatie van de spouwmuur: wat is spouwmuurisolatie?

De spouwmuur is een buitenmuur van de woning. Deze muur bestaat uit twee delen. Tussen de twee delen bevindt zich een ruimte, genaamd de spouw. Een overgroot deel van de woningen in Nederland die gebouwd zijn na 1920 is op deze manier gebouwd. Eigenlijk is het isoleren van de spouwmuur in de meeste gevallen erg verstandig. De kosten van het isoleren van de spouwmuur zijn namelijk aanzienlijk laag in vergelijking met de andere isolatiemaatregelen en de investering in spouwmuurisolatie zal snel terugverdient worden door middel van de lage energiekosten. Daarnaast is spouwmuurisolatie ook goed voor het milieu doordat je minder hoeft te stoken.

Wanneer jij de spouwmuur wil laten isoleren wordt deze opgevuld met isolatiemateriaal. De soorten isolatie materiaal voor spouwmuurisolatie waar veel bedrijven mee werken zijn:

Minerale glaswol/inblaaswol

Minerale inblaaswol zorgt voor een ontzettend goede thermische isolatie. Ook is het erg goed te gebruiken wanneer je jouw woning wil laten na-isoleren. Inblaaswol beschadigd de bestaande constructie niet en is daarnaast waterafstotend en zeer duurzaam. Doordat de structuur van glaswol erg zacht is vult het oneffenheden in de muur goed en makkelijk op. Wist je dat glaswol één van de meest gebruikte soorten isolatie is?

HR++ EPS Parels

HR++ EPS Parels heeft een hoge isolatiewaarde. Daarnaast is het volledig dampdoorlatend en laat het de spouwmuur ademen. De HR++ EPS parels zijn bestand tegen schimmels en rot en zijn zeer milieuvriendelijk.

Wanneer je een woning hebt die gebouwd is tussen 1930 en 1980 dan is deze manier van isolatie een goede optie. Via kleine boorgaatjes in het voegwerk, via een speciaal patroon, worden de HR++ korrels in de spouw aangebracht. Het aanbrengen van de HR++ EPS parels in een spouwmuur geeft weinig gedoe.

Energiefoam

Energiefoam is een spuitisolatie. Een spouwmuur of andere holle ruimte wordt hiermee gevuld. Op het moment dat het schuim op de juiste plek is ingespoten zal het gaan uitzetten. Op deze manier verspreidt het zich in kieren en naden. Energiefoam is ook erg goed te gebruiken als na-isolatie.

 

Author

| Madelon | Founding mom van Meer Met Mama | Mama van 3 | Gelukkig getrouwd | Wierden | 1989 |