Pleegzorg Nederland zoekt supergewone mensen!

Geplaatst door

Vandaag begint de week van de pleegzorg, een week dat in heel Nederland aandacht besteed wordt aan pleegzorg. Organisaties koppelen er meteen een reclamecampagne aan om nieuwe pleegouders te zoeken want pleegouders zijn er in Nederland veel en veel te weinig!

Heb jij wel eens nagedacht over pleegzorg? Hebben jullie als echtpaar of jullie als gezin wel eens nagedacht over pleegzorg? Wat zou je doen als het beste vriendje van je zoon om wat voor reden dan ook, niet meer thuis kon blijven wonen? Wat zou je doen als de kinderen van je broer uit huis geplaatst moeten worden? Heb je plek in je hart en in je leven om een kind in nood te helpen?

Ongemakkelijk

Als mensen op een verjaardag horen dat mijn man en ik pleegouders zijn horen we vaak dat dat heel bijzonder is. Dat het uitzonderlijk is en dat de mensen die op dat moment voor ons zitten er geen tijd voor hebben, geen plaats voor hebben, het niet zouden kunnen, zich teveel zouden hechten of erg blij zijn dat er mensen zijn zoals wij die dat doen.

De harde realiteit in Nederland is dat er op dit moment kinderen in instellingen wonen omdat er geen gezinnen zijn waarin ze zouden kunnen wonen. Op dit moment zijn er baby’s, jonge kinderen, tieners en jongeren die het allerbest tot hun recht zouden komen in een gezin. Kinderen die om alles behalve hun eigen schuld, niet meer thuis bij hun vader en moeder kunnen wonen. Kinderen die in hun jonge leven al meer mee hebben moeten maken dan de meesten van ons in hun hele leven. Verwaarlozing, mishandeling, honger, seksueel misbruik zijn dingen waar vaak aan wordt gedacht. Maar wat dacht je van ouders met een verstandelijke beperking, ouders die om wat voor reden dan ook in een gesloten instelling zitten, ouders die geen sociaal netwerk hebben en het gewoon even niet meer trekken…

Kinderen kunnen niet kiezen waar ze geboren worden, kinderen kunnen niet kiezen wat hen overkomt. En toch zijn zij degenen die er de rest van hun leven door getekend zullen worden, de rest van hun leven zullen zij de gevolgen dragen van deze jeugd. Gevolgen die beperkt kunnen worden door goede behandeling, door stabiliteit en veiligheid, liefde en zorg, onvoorwaardelijkheid. En helaas zijn instellingen niet bij machte om deze onmisbare zaken te bieden…

Super gewone mensen

En toch, toch hoef je niet hoogopgeleid te zijn om pleegouder te worden. Je hoeft geen master in pedagogiek of kinder psychiatrie te hebben, je bent niet verplicht om een EHBO diploma te hebben (ook al zou dat écht geen gek idee zijn) of om een kast van een huis te bezitten. Om pleegouder te worden moet je vooral een hart voor kinderen hebben. Ruimte in je huis, hart en leven om een (extra) kind een plekje te geven.

Gewone mensen, mensen zoals jij en ik, dát zijn de mensen die gezocht worden om pleegouders te worden. Verpleegkundigen, boeren, bakkers, ingenieurs, lassers, huisvrouwen, juffen, kraamhulpen, schoonmaaksters, wegwerkers, wetenschappers, het maakt niet uit. Als jij vindt dat jij je carrière kunt combineren met het zorgen voor een pleegkind, dan is er altijd de mogelijkheid. Gewone mensen met gewone huizen, gewone auto’s, gewone kamers en gewone gezinnen. Gewone mensen die de super bijzondere keuze maken te zorgen voor een kind dat niet geboren is uit hun liefde. Een bijzondere keuze die bijzondere dingen zal brengen voor henzelf én voor het kind.

Een aanwinst

Ik zal er niet omheen draaien, het is niet altijd makkelijk. Maar wat in het leven is dat wel? Je leven zal erdoor veranderen, op z’n kop staan misschien. Het verandert je gezin, je tijdsindeling en je agenda. Maar voor ons is het absoluut en zonder enige twijfel een aanwinst. Het heeft ons zoveel gebracht en gegeven, van liefde tot plezier, van levenservaring tot dankbaarheid. We genieten met volle teugen van de kinderen die door pleegzorg in ons gezin terecht zijn gekomen en we genieten van het gezin dat we door hen geworden zijn. Samen zijn we een nieuwe eenheid geworden en samen genieten we van het dagelijks leven.

Gelukkig staan we er niet alleen voor, daar hoef je ook niet bang voor te zijn. Een voogd, pleegzorgmedewerker en gedragswetenschappers zijn standaard betrokken bij kinderen in pleegzorg. Vaak aangevuld met hulpverleners uit het ‘normale’ circuit zoals psycholoog, fysiotherapeut, speltherapeut, pedagoog, et cetera. Je staat er niet alleen voor, maar de dagelijkse zorg ligt wel bij jou of jullie.

Zoektocht

De zoektocht naar nieuwe pleegouders gaat vandaag los tijdens de week van de pleegzorg, denk er eens over na…

Wil je doorlezen over dit onderwerp? Kijk eens op deze website: www.supergewonemensengezocht.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *