geboorteTENS

Pijnbestrijding tijdens de bevalling met een geboorteTENS

Geplaatst door

Een bevalling is niet niets, het doet pijn, niet een beetje, nee het doet echt pijn. Er zijn een aantal opties qua pijnbestrijding. Ook als je thuis wilt bevallen zijn er vormen van pijnbestrijding mogelijk. Vandaag lichten we de geboorteTENS uit.

Wat is TENS?

TENS  (Transcutane Electrische Neuro Stimulatie) is een apparaat wat je kunt gebruiken tijdens de bevalling, TENS therapie is een vorm van pijnbestrijding. Het TENS apparaat zendt kleine stroomstootjes uit waardoor de pijnprikkels tijdens weeen onderschept worden. Het is niet zo dat de pijn helemaal verdwijnt, maar minder wordt het wel. Een geboorteTENS kun je gebruiken bij een thuis en een ziekenhuisbevalling.

Onderscheppen van pijn

Een TENS apparaat onderschept de pijn in je zenuwbanen door dikke zenuwbanen te stimuleren. Hierdoor ervaar je minder pijn tijdens de weeen.

Zo werkt een geboorteTENS

De TENS heeft plakkertjes met een draadje, een soort pleisters. Deze plakkertjes bevatten elektroden. Het is de bedoeling dat je de plakkertjes op je onderrug plakt.  De elektroden in de plakkertjes geven lichte stroomstootjes af die door je huid heen gaan in de zenuwbanen. Je kunt zelf het apparaat bedienen en dus bepalen wanneer jij een stroomstootje wilt hebben. Door deze prikkeling kunnen de pijnsignalen een stuk minder goed worden doorgegeven aan je hersens. En hierdoor heb je dus minder last van de pijn. Ook zorgen de stroomstootjes ervoor dat je endorfine aanmaakt, dit is een natuurlijke pijnstiller die je lichaam zelf aan kan maken.

Wanneer je een geboorteTENS niet gebruiken mag

Een tens mag je niet gebruiken op je buik. Nooit!! Het mag echt alleen op de rug geplaatst worden. Ook als je een pacemaker of hartritmestoornissen hebt mag je geen TENS gebruiken. Ook mag de TENS niet gebruikt worden in de eerste twee trimsters van een zwangerschap.

TENS huren of kopen

Een TENS is te huur en te koop. In sommige gevallen vergoed een zorgverzekeraar ook de aanschaf of het gebruik van een TENS apparaat huren kan ook, een eenvoudige TENS huur je voor rond de € 80 euro en mag je meestal rond de 6 weken thuis houden. Let er wel op dat een TENS niet in de basisverzekering zit. En ook zijn er een aantal verzekeringen die een verklaring van je verloskundige hebben willen om zeker te weten dat jij gebruik mag maken van de TENS. Wil je zelf een TENS aanschaffen? De geboorteTENS Elle koop je voor €125. Ook zijn de plakkers los verkrijgbaar dus je kunt de TENS voor meerdere bevallingen gebruiken.

geboorteTENS

Is dit je eerste zwangerschap en je wilt graag meerdere kindjes, dan kan de aanschaf van een nieuwe TENS dus goedkoper voor je zijn dan het huren. Ook kun je de TENS 2e hands kopen en weer nieuwe plakkertjes aanschaffen. Dat is in verband met hygiene wel belangrijk. En natuurlijk kun je een nieuw aangeschafte TENS ook weer verkopen. 

 

Ben jij bekend met het gebruik van een geboorteTENS?

 

 

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *